ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ προσοχή στις φάρσες και τα ψέμματα. Αν και κάποιοι το έχουν αναγάγει σε επιστήμη, είναι άλλωστε και το βασικό τους επάγγελμα. Όπως για παράδειγμα όσοι ξαφνικά βγήκαν και υποστήριξαν, υπερθεματίζοντας όσο δεν πάει στην κυριακάτικη δήλωση του προέδρου του ΑΟΞ, ότι η επιστροφή της ομάδας στην Α’ Εθνική (Super League για τους νεότερους) θα γίνει με το ίδιο ΑΦΜ που έχει ο σύλλογος σήμερα. Αυτό δεν προβλέπεται από τον νόμο. Ο ΑΟΞ θα έχει το ΑΦΜ που είχε από την ίδρυσή του το 1967, αυτό που είχε όταν ανέβηκε, αυτό που είχε όταν ήταν ουσιαστικά ανενεργός τα χρόνια που η Skoda Ξάνθη έπαιζε στα σαλόνια, εκπροσωπούσε την χώρα εις τας Ευρωπας και πήγαινε σε τελικους Κυπέλλου. Η ομάδα που θα φτάσει ωστόσο στην SL1 και βασικά εκείνη που θα εκπροσωπήσει, όταν έρθει η ώρα, την Ξάνθη στη SL2, θα έχει δεδομένα ΑΛΛΟ ΑΦΜ. Γιατι δεν θα ειναι πλέον ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, όπως είναι σήμερα, αλλά Ποδοσφαιρική Ανωνυμη Εταιρεία. Κοινως, όπως έγραψαν και ορισμένοι ψαγμένοι στην ανάρτηση του προέδρου Ψωμά, θα φτιαχτεί τότε μια νέα ΠΑΕ και μοιραία θα υπάρξει και νέο ΑΦΜ (αφου μάλλον απίθανο θα πρέπει να θεωρείται να αναβιώσει το ΑΦΜ της πτωχευμένης).
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ κανένας λόγος να σκούζουν όσοι σκούζουν ότι η άνοδος θα γίνει με το ίδιο ΑΦΜ. ΔΕΝ θα γίνει, τελεία και παύλα. Είτε ανέβει ο ΑΟΞ του χρόνου στην Γ’ Εθνική και του παραχρόνου στην Β’ και φτιαχτεί νέα ΠΑΕ από το μηδέν, είτε πάει κάποιος τώρα (ή πήγαινε πριν ενα χρόνο) και συμφωνήσει με μια υπάρχουσα ομάδα στα επαγγελματικά να «αγοράσει» το ΑΦΜ της και να την μετονομάσει σε Ξάνθη, είτε βρισκόταν ένας τρίτος τρόπος να ανεβεί άμεσα από το παράθυρο ο ΑΟΞ στις επαγγελματικές κατηγορίες όπως είχε γίνει προ ετών με την Καβάλα όταν αποδείχθηκε ότι την έριξαν άδικα (δεν το αναφέρω τυχαία το τελευταιο παράδειγμα), ουσιαστικά το ίδιο πράγμα θα συμβεί. Ενα νέο ΑΦΜ, σε κάθε περίπτωση διαφορετικό από το υπάρχον του ΑΟΞ, θα είναι αυτό που με το όνομα ΠΑΕ Ξάνθη θα εκπροσωπεί την περιοχή στα επαγγελματικά σαλόνια. Απλά, σε αυτήν την ΠΑΕ το 10% βάσει νόμου θα πρέπει να το κατέχει ο Ερασιτέχνης ΑΟΞ, δηλαδή το υπάρχον ΑΦΜ που διαχειρίζεται τώρα ο Ψωμας και η ομάδα του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ το διαψεύδει ωστόσο τόσο εμφατικά ο Κωνσταντίνος Ψωμάς, πίσω να κάνει δεν θα μπορεί, οπότε καίγεται το σενάριο που διακινούσαν αρκετοί το τελευταίο διάστημα ότι πίσω από το φουλάρισμα και το τόσο έντονο ενδιαφέρον του Νέστου Χρυσούπολης να κάνει πρωταθλητισμό στην Γ’ Εθνική και να ανεβεί στην SL2 κρύβεται ένα επικείμενο deal με επιχειρηματία που σκοπεύει να επενδύσει στην Ξάνθη, να πάρει το ΑΦΜ της ΠΑΕ που θα φτιαχτει με την άνοδο του Νέστου και να μεταφέρει την έδρα της ομάδας λίγα χιλιομετρα πιο ανατολικά. Ενα σενάριο που εν πολλοίς πήγαζε και από την κοινη παρουσία του Νικου Κεχαγιά στις δυο θεωρητικά ανταγωνιστικές ομάδες.
ΤΩΡΑ ΑΝ ΘΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ο Νέστος, εφόσον ανέβει (που όλα δείχνουν ότι θα ανέβει και ας στεναχωριούνται οι φίλοι μου οι Πανθρακικοί, έτσι που τα κατάφεραν) και με δεδομένο ότι πιθανά θα μείνει και η Καβάλα στη SL2, αν λοιπόν συμβούν όλα αυτά, αν θα θελήσει ο πρόεδρος – δήμαρχος να κάνει πλειοδοσία του ΑΦΜ του Νέστου περιμένοντας προτάσεις είτε από τα βόρεια είτε από… ανατολικότερα, αυτο δεν το ξέρω. Αλλά μιας και η μέρα επιτάσσει να αναφέρονται κάπως πιο εύκολα τέτοια ευφάνταστα σενάρια, τα αφήνω εδώ, έτσι να υπάρχουν και να ανακυκλώνονται, μέχρι διαψεύσεως. Θυμίζω απλά, έτσι για να προκαλέσω και μεγαλύτερη ίντριγκα, ότι και πριν έξι χρόνια ο Νέστος ως πρωταθλητής στη Γ’ Εθνική εξασφάλισε την άνοδο, αλλά στην SL2 δεν ανέβηκε και αντ’ αυτου είδαμε τελικά να επιστρέφει στις επαγγελματικές κατηγορίες η «Mαύρη Θύελλα» της Καλαμάτας, που τώρα διεκδικεί να ανέβει και στην SL1.
ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ πάντως για διαψεύσεις, μπορεί ο Ψωμάς να διέψευσε ότι ενδιαφέρεται ο Ελληνοσουηδός Ηλίας Γεωργιάδης για τον ΑΟΞ, αλλά διάψευση από τον ίδιο τον Ηλία Γεωργιάδη δεν υπήρξε. Βέβαια, το πιο πιθανό είναι ο άνθρωπος να μην έχει πάρει καν χαμπάρι τι έχει γραφτεί για τον ίδιο. Δείχνει σοβαρός επιχειρηματίας και με βαθύ πορτοφόλι, τόσο σοβαρός που θα ακουγόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό το να έρθει και να να επενδύσει στον ΑΟΞ. «Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από αυτόν, θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν τέτοιον και να παρακαλάμε να ενδιαφερθεί», έλεγε Ξανθιώτης παράγοντας, που του αρέσει να μην μένει στην επιφάνεια των δηλώσεων και των δημοσιευμάτων αλλά προτιμά να σκαλίζει λίγο τα πράγματα. Αλλά για να λέμε και αλήθειες, οποιοσδήποτε σοβαρός επενδυτής φαντάζει δύσκολο να κάτσει να εμπλακεί όχι απλά με τον ΑΟΞ αλλά και συνολικά με τον αγγελικά πλασμένο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκτός και αν έχει άλλα συμφέροντα για να το κάνει.

ΜΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΕ ΕΠΙΣΗΣ εντύπωση ότι ενώ έσπευσαν να φιλοξενήσουν την διάψευση Ψωμά πλείστα ξανθιώτικα ΜΜΕ, τα οποία δεν είχαν γράψει όμως πριν ούτε αράδα για το φημολογούμενο ενδιαφέρον και άρα θα μπορούσαν ακόμα και να αγνοήσουν το συγκεκριμένο θέμα, το μέσο ενημέρωσης που πρωτοανέδειξε το θέμα, το MetroSport, επέλεξε να τηρήσει… σιγήν ιχθύος. Τρεις μέρες μετά το δημοσίευμα και δύο 24ωρα μετά την διάψευση, η δήλωση Ψωμά δεν φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα που ξεκίνησε την όλη ιστορία. Οπότε δύο τινά συμβαίνουν. Είτε η διοίκηση του ΑΟΞ δεν ενδιαφέρθηκε η διάψευση να φτάσει στο MetroSport και το πολυπληθές ακροατήριό του αλλά την ενδιέφερε μόνο το τοπικό κοινό, οπότε περιορίστηκε στην ανάρτηση που ήξερε ότι θα την αναπαράξουν τα τοπικά μέσα και αδιαφόρησε για την μεγάλη εικόνα που αφήνεται εκτός Θράκης, είτε εστάλη και στο MetroSport η απάντηση και ο Όμιλος Ανδρώνη την έγραψε στα… παλαιότερα των υποδημάτων του (που και να μην εστάλη δηλαδή, δημόσια τοποθέτηση είναι και θα έπρεπε να προβληθεί από το μέσο που σήκωσε το θέμα, απλά αν είχε φύγει και ένα ευγενικό e-mail από τον ΑΟΞ θα υποχρέωνε ηθικά την ιστοσελίδα να δημοσιεύσει την θέση του προέδρου του και τυχόν άρνησή της ιστοσελίδας να το κάνει θα σήμαινε πολλά και θα μπορούσε να έχει και νομικές συνέπειες).
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ διέκρινα μια σπουδή να υπάρξει πολύ γρήγορα αυτή η διάψευση, αλλά και έμεινα και σε κάτι άλλο. Γράφει ο Ψωμάς: «Οι φαντασμένοι που φαντασιώνονται εξελίξεις στον ΑΟΞ χωρίς να υπολογίζουν τον ΑΟΞ και τον κόσμο του έχουν τελειώσει από την εποχή που αυτοί κατέστρεψαν την ομάδα μας». Από αυτήν την φράση συνάγονται τα εξής δεδομένα, κατά τον πρόεδρο του ΑΟΞ: Υπάρχουν πρώτον κάποιοι «φαντασμένοι», δεύτερον αυτοί οι «φαντασμένοι κατέστρεψαν την ομάδα» και τρίτον «αυτοί οι φαντασμένοι που κατέστρεψαν την ομάδα φαντασιώνονται εξελίξεις στον ΑΟΞ χωρίς να υπολογίζουν τον ΑΟΞ και τον κόσμο του». Επειδή μέχρι σήμερα η γραμμή που υπήρχε για το θέμα είναι ότι για την διάλυση του ΑΟΞ έφταιγε η ΕΕΑ της Μαρούπα και των υπολοίπων, ο Αυγενάκης, ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης, ο Καραπαπάς, ο Σαββίδης, ο Καλπαζίδης, ο Πανόπουλος, ο Μπιλ Πάπας και πάει λέγοντας, αλλά αδυνατώ να πιστέψω ότι κάνει φαντασιώσεις με τον ΑΟΞ αυτήν την περίοδο οποιοσδήποτε από τους προαναφερθέντες και σε κάθε περίπτωση οι μακαρίτες πλέον Αλέξης Κούγιας και Σάββας Θεοδωρίδης, δεν μας λέει ο πρόεδρος Ψωμάς ποιοι είναι οι «φαντασμένοι καταστροφείς» του ΑΟΞ, να τους μάθουμε όλοι; Ειδικά αν διαβιούν στην Ξάνθη, θα είχε πολλαπλό ενδιαφέρον για τον κόσμο να γνωρίζει τα φίδια που είχε τόσον καιρό στον κόρφο του.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ το θέμα ΑΟΞ, θα ήταν χρήσιμο κάποια στιγμή να διευκρινιστεί αν για την νυν διοίκηση που έχει κάνει σημαία το ένα ΑΦΜ, αν λοιπόν για αυτήν την διοίκηση ο ΑΟΞ είναι η ίδια ομάδα που συμμετείχε 31 χρόνια στην Super League, έπαιξε τόσες φορες στην Ευρώπη και έφτασε πριν μια δεκαετία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Επειδή βλέπω να έχει ξεσπάσει ένας σχετικός διάλογος στα social media, δικαιούνται οι φίλαθλοι του νυν ΑΟΞ να πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες της τότε Skoda Ξάνθη ή όχι, γιατί «εμείς οι υπερασπιστές του ενός ΑΦΜ αρνούμαστε οποιαδήποτε σχέση με εκείνη την ομάδα του Πανόπουλου»; Θέτω εγώ το ερώτημα, έτσι, να υπάρχει και να πλανάται, μέρα που είναι.
* * * * *
ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΗΝΑ που θα ολοκληρωθεί η Γ’ Εθνικη και θα αρχίσουν τα μπαράζ ανόδου των πρωταθλητών των ΕΠΣ, που θα γίνουν φέτος για τελευταία φορά, αφου του χρόνου θα καταργηθούν, αν και μαθαίνω ότι από του παραχρόνου θα αναβιώσουν (αλλά το κρατάω αυτό για μελλοντική εκτενή αναφορά). Στην παρούσα συγκυρία λοιπόν δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστο τις διαφορετικές γκάφες στις οποίες έχουν υποπέσει και οι τρεις ΕΠΣ του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, σε δυο περιπτώσεις κάνοντας δύσκολη τη ζωή των πρωταθλητών τους, που θα διεκδικήσουν την άνοδο.
ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, για να ξεκινήσω με τον ΑΟΞ και να κάνω έτσι έμμεση σύνδεση και με τα προηγούμενα, έχει ολοκληρωθεί εδω και δεκα μέρες το πρωτάθλημα και οι παίκτες της πρωταθληριας ΕΠΣ Ξάνθης κααααααθονται, ξανακάααααααθονται και γενικά κάνουν προπονήσεις αλλά χάνουν σε αγωνιστικό ρυθμό. Οταν θα κληθούν να παίξουν το πρώτο τους παιχνίδι στα μπαράζ με τον Χείμαρρο στις Σέρρες, θα έχουν συμπληρώσει πάνω από μήνα χωρίς επίσημο αγωνα στα πόδια τους. Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν βρίσκει αξιόλογους αντιπάλους ούτε για φιλικό. Το προσεχές Σαββατοκύριακο ήταν μια χρυσή ευκαιρία να αναζητηθεί είτε ο Πανθρακικός που έχει ρεπό στην Γ’ Εθνική είτε ακόμα και ο… Ηρακλής που έχει ρεπό στην SL2, ή ακόμα και οι… ρεζέρβες τους αλλά τελικά έκλεισαν φιλικό μεταξυ τους αυτοι οι δύο και η Ξάνθη πλέον μπορεί να βολευτεί μόνο με καμια ομάδα τοπικού, γιατί η άλλη διαθέσιμη ομάδα της περιοχής που να είναι στο επίπεδο που θα θελε και ο Μπαχαρίδης ακούει στο όνομα Δόξα Δράμας και θα είναι αντίπαλος στα μπαράζ, άρα αποκλείεται να είναι και σε φιλικο προετοιμασίας για αυτά. Δεδομένα θα πρέπει να αναμένεται ο ΑΟΞ να παίξει φιλικό με τον Νέστο Χρυσούπολης στο ρεπό των Καβαλιωτών την μεθεπόμενη αγωνιστική, αλλά το νόημα είναι ότι ο πρωταθλητής ΕΠΣ Ξάνθης μένει χωρίς αγωνιστικό ρυθμό για πάνω από έναν μηνα πριν τα μπαράζ και αυτό δείχνει λάθος προγραμματισμό για την διοργανώτρια, που κάθε χρόνο σπεύδει πρώτη πρώτη να ξεκινήσει τα πρωταθλήματά της κατακαλόκαιρο αλλά ενίοτε η πολύ βιασύνη δεν κάνει καλό, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΕΧΟΥΜΕ στην γειτονική Ροδόπη, εκεί όπου όλον τον χρόνο παίζαν από Σάββατο σε Σάββατο και άντε να κάναν και μια-δυο εμβόλιμες και ξαφνικά, όταν ολοκηρώθηκε η κανονική περίοδος και επειδή είχαν την έπνευση να βάλουν και δέκα αγωνιστικές μπαράζ, τις βάλαν όλες Σάββατο-Τετάρτη-Σάββατο-Τετάρτη ώστε να προλάβουν να αναδείξουν πρωταθλητή πριν το Πάσχα. Τι σημαίνει αυτο πρακτικά; Ότι οι παίκτες της όποιας ομάδας βγει πρωταθλήτρια, είτε ο πρωτοπόρος Ίασμος είτε τα Αμάραντα που αναδείχθηκαν πρωταθλητές στην κανονική περίοδο αλλά δεν δείχνουν να διανύουν και το καλύτερο φεγγάρι τους αυτήν την περίοδο, θα έχουν σκασμένους τους παίκτες τους όταν έρθει εκείνη η ώρα των μπαράζ. Κουρασμένους, εξουθενωμένους από τα συνεχή παιχνίδια και την ένταση. Θα έχει μεσολαβήσει ένα δεκαήμερο ξεκούρασης και θα ξαναπαίξουν σε ένα μηνα έξι δυνατα ματς για την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Επισης κακός προγραμματισμος από την ΕΠΣ Θράκης, που θα μπορούσε να έχει βάλει περισσότερες εμβόλιμες στην κανονική διάρκεια, αν δεν της έβγαιναν τόσο οι ημερομηνιες.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ που διοργανώνει το πρωτότυπο πρωτάθλημα των πέντε ομάδων, το ολοκληρώνει χρονικά στο πιο σωστό σημείο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ενώσεις και της βγήκε και ενδιαφέρον μέχρι τέλους αυτο το πρωτάθλημα, με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο ως το φινάλε. Βέβαια, όλες οι ομάδες δείχνουν να θέλουν να χαρίσουν τον τίτλο και σε κάθε περίπτωση να μην θέλουν να ανέβουν στην Γ’ Εθνική, για αυτό και οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι όποιος και αν αναδειχθεί πρωταθλητής στον Εβρο, θα είναι σάκος του μποξ για ΑΟΞ, Δόξα Δραμας, και Ακριτες Συκεών στα μπαράζ. Η ΕΠΣ Έβρου δεν επέλεξε την λύση που έκανε άλλη Ένωση της χώρας που επίσης διοργάνωσε πρωτάθλημα με 5 ομάδες (ναι υπήρξε και άλλη, στην Ευρυτανία), η οποία το ολοκλήρωσε τον… Ιανουάριο ώστε ο πρωταθλητής να μπορεί να πάρει με μεταγραφή όποιαν παίκτη από άλλη αντίπαλο ομάδα θέλει, να φτιάξει μια «μεικτή» του νομού και επί τρεις μήνες να προετοιμάζεται για τα μπαράζ. Αυτό δεν το σκέφτηκαν στον Έβρο και πάλι καλά δηλαδή, γιατί τους είχα ικανούς να το έκαναν και αυτοί, αλλά ενώ τους βγήκε να έχει ενδιαφέρον μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, απορώ γιατί δεν όρισαν τα ντέρμπι της προτελευταίας αγωνιστικής ίδια μέρα και ώρα αλλά διεξήχθησαν με διαφορά 24 ωρών. Μου λένε ότι το πρόγραμμα είχε βγει πριν μήνες αλλά αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν μπορούσε να αλλάξει, ειδικά από την στιγμή που με αυτόν τον τρόπο συνέπεσε στον βόρειο Έβρο να διεξάγονται ταυτόχρονα δυο σημαντικά ματς που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα ήθελαν να δουν, το Ορέστης-Νέστος στην Ορεστιαδα και το ΑΕΔ-Σουφλί στο Ελληνοχώρι. Πολύ απλά θα έπρεπε το τελευταίο να μεταφερθεί Σάββατο και όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι, εκτός ίσως από τον φίλο μου τον Πάνο Θρακιώτη, που δύσκολα θα μπορούσε να βγάλει σε live streaming και το ΑΕΔ-Σουφλί και το Εθνικος-Καστανιες, όπως έπραξε. Θα είχε όμως γλιτώσει σε αυτήν την περίπτωση την βρόχα που έφαγε στο Διδυμότειχο την Κυριακή. Τελος πάντων, τουλάχιστον για την τελευταία αγωνιστική είχε γίνει η απαραίτητη πρόβλεψη και τα δυο ματς θα ξεκινήσουν ίδια ώρα και ίδια μέρα, απλά επιλέχθηκε η λάθος μέρα: την Κυριακή που θα αγωίζεται εντός έδρας και η Αλεξανδρούπολη για την Γ’ Εθνική, με αποτέλεσμα το όποιο φίλαθλο κοινό της Αλεξανδρούπολης να έχει όχι απλά δίλημμα αλλά τρίλημμα: να πάει στο “Φωτης Κοσμάς” για μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της ομάδας στη Γ’ Εθνική, να πάει στον Απαλό, όπου ενδεχομένως θα αναδειχθει ο νεος πρωταθλητης της ΕΠΣ Έβρου ή να ανηφορήσει στο Σουφλί για να δει το ματς-τελικο του πρωταθληματος αναμεσα στον τοπικό Έβρο και στον Εθνικό;
* * * * *
ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΩ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ να περάσω και εγώ σε θέματα εθνικής υπερηφάνειας, μιας και γιορτάσαμε και την 25η Μαρτίου την περασμένη Τρίτη, γιατί δεν είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε μετά την τεράστια νίκη της Εθνικής στη Σκωτία με 3-0 και την άνοδο στην Α’ Κατηγορία του Nations League (βρηκα ευκαιρία με αφορμή την αργία να γλιτώσω το σημείωμα της περασμένης εβδομάδας). Αυτο που κατάφεραν τα παιδιά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι να ξαναγαπήσει ο κόσμος την Εθνική και εμεις οι Θρακιωτες έχουμε λόγους να χαιρόμαστε πολλαπλά, αν σκεφτούμε πόσοι Θρακιώτες έχουν μερίδιο στην επιτυχία, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Έχουμε και λέμε. Ξεκινώντας από τα διοικητικά, αναπληρωτής πρόεδρος όλων των Εθνικών Ομάδων και υπεύθυνος για την Εθνική Ανδρών είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Έβρου Παντελής Χατζημαρινάκης, τον οποίο κάνει μαύρα μάτια να δει εσχάτως το σπίτι του, με τόσα ταξίδια. Είναι αυτός που είναι αρχηγός αποστολής σε όλα τα ματς της Εθνικής, εντός και εκτός Ελλάδος. Αθλητικός διευθυντής στην Εθνική είναι ο Βασίλης Τοροσίδης, σε ανοιχτή γραμμή με παίκτες, Γκαγκάτση και Γιοβάνοβιτς. Επικεφαλής του ιατρικού τιμ ο Γιώργος Γκοδόλιας και ένας ακόμα Ξανθιώτης βρισκεται στο τιμ των φυσικοθεραπευτών της ομάδας, ο Βαλάντης Χατζηγιάννης. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τους παίκτες μας, τον Πέτρο Μάνταλο και τον Φώτη Ιωαννίδη από την Ροδόπη, τον Μανώλη Σιώπη από τον Έβρο και εσχάτως και τον πιτσίρικά Κωνσταντίνο Καρέτσα, που έλκει και αυτός την καταγωγή του όχι μόνο από τις Σέρρες αλλά και από το Χειμώνιο Ορεστιάδας.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΡΕΤΣΑ γράφονται και διαβάζονται καθημερινά τόμοι ολόκληροι και πρόσφατα δημοσιεύθηκε και στο ThrakiSportS, που λόγω Τοροσίδη εξ αρχής παρακολουθούσε στενά την υπόθεση και πριν ακόμα ανακαλυφθεί η θρακιώτικη καταγωγή του, η περίφημη φωτογραφία από το ταξίδι του Γιοβάνοβιτς με Τόρο και Σάλπι στο Βέλγιο για να πειστεί ο μικρός και να διαλέξει Ελλάδα. Μαθαίνω ότι ο «Τόρο» ήταν εκείνος που έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο, έκανε τα περισσότερα ταξίδια, μίλησε πολλές φορές με τον μικρό και την οικογένεια και εν τέλει διαμόρφωσε το έδαφος για να πάει ο Ιβάν και να κλειδώσει την υπόθεση. Μάλιστα, σε αυτές τις συζητήσεις η κοινή βορειοελλαδίτικη καταγωγή, που γρήγορα ο Τόρο ανακάλυψε ότι ήταν και κοινή θρακιώτικη και ποντιακή, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Μαζί με την πίστη στην πατρίδα και τον Θεό, γιατί η οικογένεια Καρέτσα έχει μεγαλώσει τα παιδιά της μακριά μεν από την πατρίδα αλλά με όλες τις σωστές αρχές που διακρίνουν την ελληνική φυλή.
ΠΛΕΟΝ Ο «ΤΟΡΟ» ΕΧΕΙ αναλάβει μια άλλη παρόμoια αποστολή, μου λένε, ώστε να πείσει ένα ελληνόπουλο του εξωτερικού να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Μάλιστα, ως μέρος αυτής της αποστολής είναι να κλέψει τον συγκεκριμένο παίκτη από… πρώην κόουτς της Ξάνθης. Ο λόγος για τον Νεκτάριο Τριάντη, το νέο όνομα που μετά τον Καρέτσα έχει μπει στο μπλοκάκι των ανθρώπων της Εθνικής Ελλάδος. Αγωνίζεται στην Χιμπέρνιαν και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν το πρόσφατο ταξίδι στην Γλασκώβη περιελάμβανε και «μασάζ» με τον εν λόγω παίκτη.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΩΣΤΟΣΟ ΜΕ πληροφορίες της ομογενειακής εφημερίδας Greek Herald που έμαθα και παρακολουθώ ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία λόγω του Μπιλ Πάπας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα οι σκάουτερ της εθνικής ομάδας παρακολουθούν στενά τον Τριάντη. Ο τελευταίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας αλλά διαπρέπει στην Σκωτία. Τον Μάιο θα πατήσει τα 22 του χρόνια και πρόσφατα βρέθηκε στις κλήσεις του ομοσπονδιακού προπονητή της Αυστραλίας, αλλά δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για να φορέσει αν θελήσει την γαλανόλευκη. Για να ξέρετε, ο Αυστραλός ομοσπονδιακός προπονητής είναι ο πολυδιαφημισμένος Τόνι Πόποβιτς, εκείνος ο γίγαντας που είχε φέρει ο Μπιλ Πάπας στην Ξάνθη και όλα τα ξανθιώτικα ΜΜΕ αποθέωναν μέχρι που έφυγε κλωτσηδόν από την Ελλάδα με τους περισσότερους πλέον να υποστηρίζουν ότι υπήρξε ίσως η πιο άστοχη επιλογή που έκατσε στον πάγκο της Ξάνθης.

Ο ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΛΟΙΠΟΝ κάλεσε στην Εθνική Αυστραλίας τον Τριάντη αλλά δεν τον έβαλε να παίξει και έτσι πλέον τα καγκουρώ κινδυνεύουν να τον χάσουν από εμάς, όπως εμείς προ 12ετίας χάσαμε τον Γιούρι Λοντίγκιν που κλήθηκε μεν από τον Σάντος στην Εθνική Ανδρών αλλά δεν του δόθηκε χρόνος συμμετοχής με αποτέλεσμα να έρθουν μετά και να μας τον πάρουν οι Ρώσοι και να μπορέσει το παιδί να πάει και σε Μουντιάλ και σε Euro με την Εθνική Ρωσίας. Από την στιγμή που ο νεαρός αμυντικός δεν έχει αγωνιστεί σε παιχνίδι με την Εθνική Αυστραλίας, του επιτρέπεται να επιλέξει μεταξύ των δυο χωρών. Αρκεί φυσικά να ενδιαφερθεί επίσημα και η Ελλάδα.
ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ πάλι ο ρόλος του Τοροσίδη. Με τον Καρέτσα ανακάλυψε θρακιώτικη καταγωγή και με το «μπούρου μπούρου» και τη βοήθεια και του Θεού, τον έντυσε στα γαλανόλευκα και η αποστολή του στέφθηκε από επιτυχία. Έχοντας πλέον την εμπειρία αλλά και… το «κοκκαλάκι της νυχτερίδας», δεν θα απέκλεια με τον Τριάντη να πάει να τον συναντήσει (αν δεν το έχει ήδη κάνει) και να βρει συγγένεια με τον πρώτο αντιπρόεδρο της ΕΠΣ Ξάνθης, τον Γιώργο Τριάντη. Ποτέ δεν ξέρεις! Τι σίγουρο είναι ότι, όπως διαβάζω, ο Νεκτάριος Τράντης με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες και τα φυσικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, θεωρείται μια εξαιρετική επιλογή για το ελληνικό ρόστερ, καθώς στη Χιμπέρνιαν έχει εξελιχθεί σε βασικό στέλεχος της ομάδας, αποδεικνύοντας τις ηγετικές του ικανότητες και παρουσιάζοντας εξαιρετικές αγωνιστικές επιδόσεις.
ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ομογενειακό αυστραλέζικο Τύπο ότι ο ίδιος ο Τριάντης είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι νιώθει πολύ κοντά στην Ελλάδα, δήλωση ανάλογη με όσα είχε πει και ο Καρέτσας μήνες πριν πάρει την τελική του απόφαση. Συγκεκριμένα, είχε ερωτηθεί για το δίλημμα που νιώθει, όντας Ελληνοαυστραλός και είχε απαντήσει: «Είναι καλό το συναίσθημα όταν άλλες χώρες σε θέλουν. Οι γονείς μου είναι και οι δύο Έλληνες και μεγάλωσα σε ελληνικό σπίτι στο Σίδνεϊ. Η Ελλάδα κατέχει μια δυνατή θέση στην καρδιά μου. Αλλά μεγαλώνοντας στην Αυστραλία, το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω για την Αυστραλία. Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα, γιατί μπορώ να παίξω και για τις δύο χώρες. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αλλά νιώθω πολύ κοντά στην Ελλάδα»…