25 χρόνια χωρίς τον Φίλιππο Αμοιρίδη! Από τα «Σπορ του Βορρά» και την ΕΠΣ Ξάνθης, δήμαρχος και… όνομα στο μεγαλύτερο κλειστό της Θράκης

Η 5η Δεκεμβρίου είναι μια ημέρα που έχει χαραχτει ανεξίτηλα στην ιστορία της Ξάνθης. Ειναι η μέρα που ξημερώνοντας Κυριακή, εν έτει 1999, ακρβώς 25 χρόνια πριν, η Ξανθη, η Θρακη και συνολικά η χώρα πάγωνε στο άκουσμα της είδησης του πρόωρου χαμού του δημάρχου της «αρχόντισσας» Φίλιππου Αμοιρίδη.

Ο Δήμαρχος που χαρακτηρίστηκε αναμορφωτής της πόλης της Ξάνθης έφυγε από τη ζωή ξαφνικά σε ηλικία 56 ετών. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός από την κοινωνία και, παρότι προερχόταν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την κεντρώα πτέρυγά της, απολάμβανε αποδοχής σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Για αυτό εκλεγόταν και επανεκλεγόταν με ποσοστά ρεκόρ, που αυξάνονταν μάλιστα όσο περνούσαν τα χρόνια: αναδείχτηκε Δήμαρχος στις εκλογές του 1990 κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 55%, εξασφάλισε την δημαρχεία από την πρώτη Κυριακή στις εκλογές του 1994 με ποσοστό 69% και αύξησε ακόμα περισσότερο την δημοφιλία του και εξελέγη δήμαρχος από τον πρώτο γύρο και το 1998 με ποσοστά 72,4%, πιστοποιώντας την καθολική του αποδοχή από την τοπική κοινωνία.

σ

Ο Φίλιππος Αμοιρίδης είχε γεννηθεί το 1943 στο Λυκοδρόμιο και μεγάλωσε στο Δαφνώνα Ξάνθης. Είχε αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο Σταυρούπολης και φοίτησε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών πριν εργαστεί στο τυπογραφείο των Εφημερίδων “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”, στη συμπρωτεύουσα, όπου διέμεινε μετά τις σπουδές. Πρωταγωνίστησε από νεαρή ηλικία στο χώρο του συνδικαλισμού των τυπογράφων του Τύπου  στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά ενώ το 1975 είχε εκλεγεί Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Συνεργάτης του κορυφαίου πολιτικού άνδρα Αλέξανδρου Μπαλτατζή, το 1977 επέστρεψε στην Ξάνθη και ανέλαβε να στήσει και να διευθύνει το Εργοστάσιο Γραφικών Τεχνών της ΣΕΒΑΘ. Παρέμεινε μέχρι το 1990, όταν και εξελέγη Δήμαρχος Ξάνθης ενώ το ίδιο διάστημα διετέλεσε και Πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης (ΕΠΣ Ξάνθης). Η αγάπη του για τον αθλητισμό και ειδικά για το ποδόσφαιρο ήταν γνωστή και στα δικά του χρόνια δημαρχίας ο ΑΟΞ ανέβηκε στην Α’ Εθνική και παρέμεινε εκεί, χωρίς να πέσει. Δυστυχώς όμως δεν προλαβε να τον δει να αγωνίζεται και στην Ευρώπη.

amoiridis profil

Το 1986 ενεπλάκη για πρώτη φορά με τα δημοτικά πράγματα, καθώς  είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του τότε δημάρχου Κ. Μπένη και μάλιστα διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη διάρκεια της θητείας του υλοποίησε ένα πολιτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε έργα υποδομής, έργα ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και έργα αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, ανέδειξε την ακτινοβολία των πολιτιστικών θεσμών με την αναμόρφωση του Καρναβαλιού και την καθιέρωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης, δίνοντας νέα διάσταση και κοινωνική βάση σε αυτούς τους θεσμούς. Ο παραδοσιακός οικισμός ήταν αυτός που ανέλαβε να αναπλάσει και να αναδείξει, με ιδιαίτερη σπουδή, συνδυάζοντας τις Γιορτές με την προβολή της Παλιάς Πόλης  και την αξιοποίηση των εντυπωσιακών αρχοντικών, αρκετά από τα οποία αποκατέστησε ο Δήμος. Επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική πολιτική και φροντίδα, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τις δομές του Δήμου και ιδιαίτερα τη νέα γενιά και τις αθλητικές υποδομές. Επί των ημερών του αναδείχτηκε η πανελλήνια ακτινοβολία της Ξάνθης και συνδέθηκε με σημαντικούς παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι προώθησαν τα θέματα της πόλης στο Κέντρο.

amoiridis neos

Το όνομά του Φίλιππου Αμοιρίδη φέρουν σήμερα η οδός που διέρχεται μπροστά από το παλιό Δημαρχείο, στην Παλιά Πόλη, καθώς το μεγάλο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο της πόλης που αποτέλεσε και όραμά του. Το συγκεκριμένο Κλειστό, χωρητικότητας 3.957 θεατών, ίσως το μεγαλύτερο της Θράκης ακόμα και σήμερα (μαζί με αυτό της Ορεστιάδας), αποτελούσε κυρίαρχο στόχο του ενόψει της νέας χιλιετίας και προς τιμήν του έλαβε το ομώνυμο προσωνύμιο. Στα χρόνια που υπάρχει έχει φιλοξενήσει από αγώνες της Εθνικής Μπάσκετ και Βόλεϊ μέχρι φάιναλ φορ σε δημοφιλή αθλήματα, αλλά και Πανελλήνια και Βαλκανικά Πρωταθλήματα σε Τζούντο, Ταεκβοντό κλπ. Η προτομή του Αμοιρίδη βρίσκεται στο πάρκο της ΔΕΗ, δίπλα από το κτήριο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο Φίλιππος Αμοιρίδης είχε διατελέσει μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ και της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκης Ενωσης, ενώ υπήρξε σημαντικότατη μορφή της της αυτοδιοίκησης για όλη τη χώρα (αποτελούσε στενότατο συνεργάτη του τότε δημάρχου Αθηναίων και μετέπειτα υπουργού και Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου).

Ο Φίλιππος Αμοιρίδης ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Σαρίκα και πατέρας δύο παιδιών, της Στέλλας και του Χαράλαμπου. Θα ήταν σήμερα 81 ετών, αν δεν είχε φύγει από τη ζωή εντελώς αναπάντεχα εκείνο το ξημέρωμα της 5ης Δεκεμβρίου του 1999…