Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού παραχώρησε στο ThrakiSportS ο Σπύρος Καπράλος, κατά την διάρκεια της πτήσης τσάρτερ με την οποία επέστρεψε η Ελληνική Αποστολή από την Γαλλία.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ έκανε τον απολογισμό των Αγώνων του Παρισιού τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και ειδικά για την Ελληνική Ομάδα και αποκάλυψε ποιες ήταν για τον ίδιο οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές του τελευταίου 20ημέρου.
Δεν έκρυψε την χαρά του για τα αγωνιστικά αποτελέσματα αλλά και το ήθος των περισσοτέρων Ελλήνων αθλητών, καθώς και για τον τρόπο που τιμήθηκε η Ελλάδα από τους διοργανωτές στην τελετή λήξης, ωστόσο δεν διστάζει να ασκήσει κριτική για κάποια από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην τελετή έναρξης.
Επίσης, απαντά σε ζητήματα που έκαναν αρνητικά headlines για την Ελλάδα στη διάρκεια των Αγώνων, όπως τα κρούσματα ντόπινγκ, ενώ αναφέρεται και στις επικείμενες εκλογές τόσο στην ΔΟΕ, που όπως αποκαλύπτει θα γίνουν τον προσεχή Μάρτιο στην Ελλάδα για την ανάδειξη του διαδόχου του Τόμας Μπαχ, όσο και στην ΕΟΕ, για τις οποίες όπως αναφέρει δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία.
Η συζήτηση ξεκίνησε ωστόσο από την «καυτή» επικαιρότητα με τις μεγάλες φωτιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Βορειανατολική Αττική την ώρα της πτήσης από το Παρίσι στην Αθήνα. «Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό γιατί και όταν επιστρέφαμε από το Τόκιο είχαν ξεσπάσει μεγάλες φωτιές στην χώρα. Είναι κάτι που μας έχει μαυρίσει την ψυχή και ελπίζω να μην μειωθεί κι άλλο το λίγο πράσινο που υπάρχει στην Αττική και το οποίο δίνει ζωή. Όπως προστατεύουμε το περιβάλλον με ενέργειες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να το προστατεύουμε και στην καθημερινότητά μας, καθώς οι συνθήκες είναι τέτοιες και η ξηρασία και οι κλιματολογικές αλλαγές, που δυστυχώς προκαλούν πιο συχνά φαινόμενα τέτοιων πυρκαγιών».
Κύριε πρόεδρε, επιστρέφοντας από το Παρίσι, ποια είναι η γεύση που σας άφησαν οι 33οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες; Αν σας ζητούσα να κάνετε εν συντομία έναν απολογισμό, πρώτα από όλα με την ιδιότητά σας ως μέλος της ΔΟΕ;
Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ίσως οι πιο επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Ηταν επιτυχημένοι γιατί δείξανε ένα καινούριο μοντέλο σε ό,τι έχει σχέση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν έγινε παρά μόνο μία καινούρια αθλητική εγκατάσταση, σε ολα τα αθλήματα χρησιμοποιήθηκαν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή προσωρινές. Επίσης, αυτοί οι αγώνες για την τηλεόραση ήταν καταπληκτικοί, για τον κόσμο που βλέπει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Είχαν μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη τηλεοπτική επιτυχία και το backdrop, αυτό που υπήρχε από πίσω, τα κτήρια του Παρισιού που είναι πού όμορφα, δώσανε έναν ξεχωριστό τόνο. Ακόμα, τα γήπεδα που ήταν γεμάτα από το πρωί μέχρι το βράδυ σε προκριματικούς και τελικούς, με το ενθουσιώδες κοινό λόγω του sport presentation που υπήρχε και ο ενθουσιασμός των Γάλλων που δεν παρότρυναν μόνο τους δικούς τους αθλητές, αλλά όλους από όλον τον κόσμο. Και στο τέλος βέβαια, η σκηνή που οι καλύτεροι αθλητές όλου του κόσμου αγωνιζόντουσαν, χωρις προβλήματα και έχοντας λύσει τα θέματα που φοβόμασταν πριν την έναρξη των αγώνων, θέματα ασφάλειας, τεχνολογικά, το κυκλοφοριακό του Παρισιού. Όλα τελικά λειτούργησαν στην εντέλεια…
Ολα; Υπήρξε ένα ζήτημα με τον Σηκουάνα επί τόσες μέρες, με τη μόλυνση…
Υπήρξε ένα ζήτημα αλλά τελικά οι αγώνες έγιναν κανονικά στον Σηκουάνα σε όλα τα αθλήματα, τόσο στο τρίαθλο και τα ατομικά και ομαδικά, και η μαραθώνια κολύμβηση σε άνδρες και γυναίκες.
Και η τελετή έναρξης έγινε κανονικά στον Σηκουάνα, παρά τις αμφιβολίες που υπήρχαν, αν και τα χάλασε λίγο η βροχή…
Ναι. Σαν θεατής μέσα στον χώρο στο Τροκαντερό όπου γινόταν η τελετή έναρξης, υπέφερα. Η βροχή ήταν δυνατή και οι συνθήκες πολύ δύσκολες. Οι τηλεθεατές όμως νομίζω ότι είδαν ένα τρομερό θέαμα που ήταν φτιαγένο για τους τηλεθεατές κυρίως, για τα τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη που έβλεπαν την τελετή έναρξης και όχι για εμάς τους λιγότερους που ήμασταν εκεί. Η τελετή όμως έγινε κανονικά, για πρώτη φορά εκτός σταδίου, ήταν κάτι το διαφορετικό και έδειξε τις ομορφιές του Παρισιού.
Αλήθεια, ανεξάρτητα από τη βροχή, την τελετή έναρξης πως την είδατε;
Ηταν ένα καινούριο κόνσεπτ. Αρκετά ενδιαφέρον. Αυτό το οποίο εμένα προσωπικά δεν ήταν στο γούστο μου ήταν αυτή η υπερβολή των διοργανωτών για να περάσουν διάφορα μηνύματα, τα οποία μπορούσαν να περάσουν χωρίς να δημιουργήσουν τέτοιες αντιδράσεις, που αυτό ήταν πράγματι ένα από τα αρνητικά στοιχεία των Αγώνων. Ηταν ισως πιο προχωρημένο από αυτό που περιμέναμε εμείς και σε ορισμένα σημεία ίσως λίγο τραβηγμένο. Αλλά γενικά ήταν υπέροχοι Αγώνες. Ήταν υπέροχο να βλέπεις τους αγώνες ιππασίας και να έχεις από πίσω το παλάτι των Βερσαλλιών, ήταν υπέροχο να βλέπεις την ξιφασκία μέσα στο Grand Palais, στην Concorde να βλέπεις όλα τα αγωνίσματα τα ανοιχτά για τους νέους και βέβαια μέσα στους δρόμους του Παρισιού που έγιναν πάρα πολλοί αγώνες. Όλα ήταν πάρα πολύ ωραία.
Κάτι αρνητικό δεν βρήκατε;
Βρήκα αρνητικά. Για παράδειγμα, το φαγητό στο Ολυμπιακό Χωριό για τους αθλητές, αν και οφείλω να πω ότι ήταν το καλύτερο Ολυμπιακό Χωριό που έχω δει, ακόμα και αν δεν υπήρχε air condition, κάτι για το οποίο φροντίσαμε εμείς στο κτήριο της Ελληνικής Αποστολής. Επίσης, όπως προανέφερα, η τελετή έναρξης, με τα υπεβολικά και εξεζητημένα θέματα που παρουσίασε. Υπήρχαν διάφορα μικρά κυκλοφοριακά προβλήματα, αλλά είναι μικρά σε ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός που πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Νομίζω ότι αυτά ήταν πταίσματα μέσα σε ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο θέμα που λέγεται οργάνωση Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Και βέβαια αυτό που λειτούργησε καλά ήταν και η τεχνολογία, δεν είχαμε προβλήματα με τα αποτελέσματα, ενστάσεις κλπ. Πάντα όμως σε Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικά σε μεγάλους αγώνες θα υπάρχουν και ορισμένα θέματα που δεν λειτουργούν.
Την Ελληνική παρουσία πως την είδατε; Λειτούργησε όπως θέλατε; Είσαστε ευχαριστημένοι;
Πως να μην είμαστε ευχαριστημένοι όταν καταρχήν πετύχαμε τον στόχο να έχουμε τριψήφιο αριθμό αθλητών στο Παρίσι και τελικά 57 από τους 100 αθλητές αναδείχθηκαν στους πρώτους οκτώ σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Οταν τα τρία ομαδικά μας αθλήματα είναι στην πρώτη οκτάδα; Όταν έχουμε οκτώ μετάλλια, τον διπλάσιο αριθμό μεταλλίων από ό,τι είχαμε στο Τόκιο. Όταν έχουμε το 10% των αθλητών μας που πήραν μετάλλιο, γιατί συνολικά 10 αθλητές μας πήραν μετάλλιο. Όταν έχουμε έξι διαφορετικά αθλήματα που πήραν μετάλλιο. Ολο αυτό δείχνει και το βάθος του Ελληνικού αθλητισμού και δείχνει και το μέγεθος της επιτυχίας των αθλητών μας.
Για εσάς μετράει πιο πολύ ότι διπλασιάσαμε τα μετάλλια από το Τόκιο, παρόλο που μειώθηκαν στο μισό τα χρυσά; Το ρωτάω γιατί επισήμως η ΔΟΕ στην κατάταξη που δίνει, τα χρυσά έχει ως πρώτο κριτήριο…
Πάντα έτσι ήταν η κατάταξη των μεταλλίων και έτσι πήγαμε και στην Ατλάντα καλύτερα, που είχαμε τέσσερα χρυσά. Αλλά δεν είναι αυτό που μετράει για εμάς. Νομίζω οτι αυτό που να μας ενδιαφέρει εμάς περισσότερο είναι να διακρίνονται τα περισσότερα παιδιά της αποστολής. Πρώτα από όλα, όλοι ήταν διακριθέντες γιατί οι 100 που πήγαν στο Παρίσι ήταν έτσι κι αλλιώς ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές όλου του κόσμου, οι 57 ήταν στους οκτώ καλύτερους αθλητές όλου του κόσμου, κάτι που για εμένα δείχνει πάρα πολλά πράγματα…
Για αυτό και το πριμ που πριν λίγο ανακοινώσατε κατά την διάρκεια της πτήσης της επιστροφής σε αυτούς τους 57;
Είναι η πρώτη φορά που δίνεται μια τέτοια οικονομική ενίσχυση από την ΕΟΕ υπό την μορφή υποτροφίας σε όλους τους αθλητές που κατέλαβαν μέχρι και την 8η θέση. Επίσης όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι και ο κάθε αθλητής που ήρθε εδώ έλαβε από την ΕΟΕ πριν έρθει οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ. Εγώ όμως είμαι ευχαριστημένος και για κάτι ακόμα. Γιατί οι αθλητές μας στη μεγάλη πλειοψηφία τους, έδειξαν ένα εξαιρετικό ήθος με τις δηλώσεις που έκαναν μετά τους αγώνες, με τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα αποτελέσματά τους, είτε θετικά είτε αρνητικά. Γιατί και αυτό μετράει και δείχνει πάρα πολλά. Επομένως είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια που έκαναν οι αθλητές μας.
Να σας πάω όμως και σε αυτά τα λίγα αρνητικά, γιατί υπήρξαν και κάποιες δηλώσεις από ορισμένους αθλητές που άφηναν κάποιες αιχμές…
Σωστά!
Υπάρχει κάποια απάντηση σε αυτές τις αιχμές από την πλευρά σας;
Εγώ δεν απαντάω στους αθλητές. Οι αθλητές κάνουν την δουλειά τους και εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Εμείς από την πλευρά μας σαν Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όλη αυτήν την τριετία από το Τόκιο μέχρι σήμερα τους στηρίξαμε πάρα πολύ. Και όχι μόνο αυτούς αλλά και πολλούς άλλους που δεν κατάφεραν να κάνουν το όνειρός του πραγματικότητα και να παραβρεθούν στο Παρίσι γιατί έχουν γίνει πολύ δύσκολα τα πράγματα για να προκριθεί κάποιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και επειδη έχουν μπεικαι καινούρια αθλήματα, έχουν μειωθεί και οι θέσεις εκείνων που προκρίνονται στα παραδοσιακά αθλήματα. Ετσι έχει γίνει το έργο ακόμα πιο δύσκολο καί των αθλητών καί των προπονητών καί των Ομοσπονδιών τους, που όλοι αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες που δεν έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις για να προπονηθούν, δεν έχουν την οικονομικη υποστήριξη που χρειάζονται για να στέλνουν τους αθλητές τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, που έτσι έχουν γίνει πλέον οι προκρίσεις και όποιος δεν πηγαίνει χάνει βαθμούς και έχει μειονέκτημα απέναντι στις πλούσιες χώρες που στέλνουν τους αθλητές τους παντού.
Δεν ξέρω αν το ερμηνεύω σωστά, αλλά αφήνετε μια αιχμή προς την Πολιτεία ότι θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στους αθλητές και τις Ομοσπονδίες;
Η Πολιτεία θα πρέπει να αγαπήσει τον αθλητισμό, όχι μόνο όταν έρχονται οι επιτυχίες. Θα πρέπει να γίνει μια κοινή προσπάθεια όλων όσων αγαπούμε τον αθλητισμό να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στους αθλητές των ολυμπιακών αθλημάτων και να μην γίνονται εκεί πέρα οι γνωστές μαϊμουδιές που γίνονται πάντα, να βρούμε μαζί μέρη τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προπόνηση των αθλητών υψηλού επιπέδου. Είναι χρέος της Πολιτείας να δίνει αθλητικές εγκαταστάσεις και να εξασφαλίζει τις εγκαταστάσεις που αγωνιζονται οι αθλητές μας. Επομένως ο καθένας να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί. Η Ολυμπιακή Επιτροπή, για να το τονίσω και αυτό, παίρνει για πρώτη φορά χρήματα απότο στοίχημα, τα οποία τα διαθέτει στις Εθνικές μας Ομάδες, αλλά τα χρήματα από το στοίχημα είναι πολύ λίγα αυτά που παίρνουμε εμείς και διαθέτουμε ίσως και πέντε ή έξι ή και δέκα φορές παραπάνω από όσα παίρνουμε από το στοίχημα. Ο δε προϋπολογισμός που παίρνουμε δεν καλύπτει παρά μονάχα το ένα τρίτο της μισθοδοσίας του προσωπικού μας. Αρα καταλαβαίνετε ότι αυτά τα χρήματα, για παράδειγμα και οι υποτροφίες που δίνουμε, είναι εξτρα χρήματα που έχουμε εξασφαλίσει από πόρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και όχι του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το τονίζουμε πάντα.
Για αυτό και έγινε η Ολυμπιακή Επιτροπή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου πλέον, ήταν παλιά Δημοσίου από ότι θυμάμαι. Ήταν κάτι που το θέλατε επίσης, αν θυμάμαι καλά…
Ασφαλώς. Ήταν ένα επίτευγμα αυτό και μας το έκανε ο πρώην υπουργός, ο κ. Αυγενάκης, που νομίζω ότι μας έδωσε φτερά να πετάξει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ξεφεύγοντας από την κακώς εννοούμενη γραφειοκρατεία του Δημοσίου.
Ποιες ήταν οι δυο – τρεις πιο ευχάριστες στιγμές αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων για εσάς;
Για εμένα προσωπικά, πέραν της τελετής λήξης που πραγματικά αισθανθήκαμε ότι τιμήθηκε η χώρα μας υπέρ το δέον, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, κάτι στο οποίο βέβαια βάλαμε και εμείς το χεράκι μας για να γίνει…
Πώς;
Με τους Γάλλους οργανωτές μπορέσαμε και καθίσαμε κάτω και διορθωσαμε ορισμένα πράγματα που ήτανε στραβά όπως μας τα δείξανε στο σενάριο, προσθέσαμε ορισμένα πράγματα και έτσι νομίζω βγήκε κάτι υπέροχο για την Ελλάδα μας.
Μάλιστα, πέραν της τελετής; Σε αγωνιστικό επίπεδο;
Για εμένα η πιο γλυκιά στιγμή σε αυτούς τους αγώνες ήταν το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα ύπτιο που κατέκτησε ο Απόστολος Χρήστου…
Α, όχι το χρυσό του Τεντόγλου που κάνατε και την απονομή;
Κορυφαία στιγμή και αυτή, αλλά για εμένα είναι πιο πάνω το μετάλλιο του Χρήστου καταρχάς γιατί ήταν ένα μετάλλιο που δεν το περιμέναμε. Ήταν ένα μετάλλιο που κερδήθηκε με πολύ κόπο από έαν πολύ άξιο αθλητή μας. Και για εμένα είχε και συναισθηματική αξία, γιατί κι εγώ όταν ξεκίνησα τον αθλητισμό, την πρώτη μου επιτυχία την έκανα αναδεικνυόμενος ως πρωταθλητής Ελλάδος στα 200 μέτρα ύπτιο το 1969. Τοτε ήμουν ο μικρότερος σε ηλικία πρωταθλητής στην κατηγορία ανδρών.
Η πιο δυσάρεστη στιγμή;
Για μένα η πιο στενάχωρη στιγμή ήταν η Δώρα Γκουντούρα. Θεωρώ ότι στην Δώρα πραγματικά οι διαιτησίες της στέρησαν να πάρει μετάλλιο σε αυτούς τους Αγώνες, γιατί είχε αυτή τη δυνατότητα την οποία είχε. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ για αυτό το κορίτσι, που έδωσε το παν για να φτάσει εκεί.
Δεν ήταν ο αποκλεισμός της Εθνικής Πόλο, έτσι όπως ήρθε κιόλας. Επειδή ήσασταν και παλιος πολίστας το λέω…
Το πόλο ήταν το δεύτερο σοκ, δεν μπορούσα για δυο μέρες μετά να μιλήσω. Πιστεύαμε πάρα πολύ σε αυτήν την ομάδα, πιστεύαμε ότι είχε την δυνατότητα να κατακτήσει ακόμα και το χρυσό μετάλλιο.
Αποδείχθηκε αυτό και από την πορεία της Σερβίας που μας απέκλεισε…
Κοιτάξτε, υπήρχαν στα προημιτελικά οκτώ ομάδες που ήταν όλες ικανές για να πάρουν το χρυσό μετάλλιο. Φτάσαμε στην πηγή και νερό δεν ήπιαμε. Χάσαμε από τους χρυσούς ολυμπιονίκες, πιστεύαμε ότι θα τους κερδίσουμε, δεν τα καταφέραμε όμως. Υπάρχει και το Λος Άντελες.
Μου είχατε πει ότι θα πέφτατε στην πισίνα αν κερδίσαμε το χρυσό…
Ναι, το είχα πει αυτό! Και μετά με βρεγμένα ρούχα θα… έκανα και την απονομή!
Δεν είναι από τις πολύ αρνητικές στιγμές και τα κρούσματα ντόπινγκ που μετά από πολλά χρόνια επανεμφανίστηκαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα; Δυστυχώς ακούστηκε και για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες…
Φυσικά αυτό ήταν ένα αρνητικό, ότι είχαμε δύο κρούσματα ντόπινγκ από αθλητές του στίβου, που τα εντόπισε το ελληνικό εργαστήριο, ο ΕΟΚΑΝ. Αυτο βασικά ξεφεύγει από τα όρια τα αθλητικά που έχουμε θέσει, γιατί έχουμε πει “zero tolerance to doping”, δηλασή “καμία ανοχή στο ντόπινγκ”. Και αυτό νομίζω το θέλει και η Πολιτεία και εμείς και όσοι αγαπούν το αθλητισμό – και οι ίδιοι οι αθλητές στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Γιατί εγώ δεν είμαι υπέρ αυτού που λένε αρκετοί “ελα μωρέ, όλοι ντοπάρονται”. Οχι, δεν είναι έτσι. Υπάρχουν κανονισμοί και όρια, τα οποία δεν πρέπει να τα παραβαίνουμε.
Κλείνοντας, ήταν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που ήταν πρόεδρος της ΔΟΕ ο Τόμας Μπαχ και η εκλογή του διαδόχου του θα γίνει στην Ελλάδα…
Ναι, είναι μια από τις σημαντικές ειδήσεις που βγαίνουν από το Παρίσι. Το είχαμε μισοπρογραμματίσει, γιατί ήταν να γίνει η Σύνοδος του 2021 στην Ελλάδα η οποία τελικά λόγω Covid έγινε διαδικτυακά. Από τότε είχα επιμείνει και τους είχα πει, αφου δεν την κάναμε τότε, να μας δώσουν αυτήν του 2025. Μας την έδωσαν και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα θα είναι μια πολύ σημαντική σύνοδος, γιατίαπό αυτήν θα προκύψει η εκλογή του νέου προέδρου της ΔΟΕ, μετά την απόφαση του νυν προέδρου να μην αλλάξει το καταστατικό και να μείνει παραπάνω, να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα επέκτασης της θητείας του. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, τον Μάρτιο του 2025 η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο του κόσμου. Ήδη με ρωτάνε πάρα πολλοί που θα μείνουν, τι θα κάνουν, γιατί οπωσδήποτε θα είναι μια σημαντική σύνοδος για το πως θα διοικηθεί η ΔΟΕ στο μέλλον.
Ισχύει η πληροφορία ότι η Σύνοδος δεν θα γίνει στην Αθήνα αλλά στην Πελοπόννησο, στη Μεσσηνία, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία;
Ναι, δεν θα γίνει στην Αθήνα. Το πάμε εκεί για να δοθεί η ευκαιρία όλα τα μέλη της ΔΟΕ και το προσωπικό της ΔΟΕ και πολλοί δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο να επισκεφθούν το Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, εκεί όπου γεννήθηκαν πριν 2.800 χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες, να πάνε εκεί όπου έχει ενταφιαστεί η καρδιά του αναβιωτή των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερντέν. Μάλιστα δημιουργήθηκε ένα καινούριο ντοκιμαντέρ για την ζωή του Κουμπερντέν, το οποίο μιλάει πολύ για την Ελλάδα. Επίσης, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, οι οποίες ανήκουν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τις έχουμε παραχωρήσει στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε να γίνουν πιο σύγχρονες, πιο λειτουργικές. Νομίζω ότι όλοι όσοι θα έρθουν, τα κορυφαία στελέχη του παγκόσμιου αθλητισμού, θα έχουν την δυνατότητα να δουν πολύ Ελλάδα και να καταλάβουν τι έχει προσφέρει αυτή η χώρα στο ολυμπακό κίνημα, κάτι που μόνο θετικό μπορεί να είναι για τη χώρα μας.
Νομίζω κάνατε και μια σχετική παρουσίαση στα υπόλοιπα μέλη της ΔΟΕ, στην τελευταία σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι…
Ναι, ακριβώς. Παρουσιάσαμε στην σύνοδο και μια μικρή ταινία για να δούνε που θα πάνε, όπου είδαν το Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης όπου σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε την τελετή έναρξης αλλά και το μεγάλο αυτό πολυτελές ξενοδοχείο που θα την φιλοξενήσει, το οποίο διαθέτει όλες αυτές τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και απαιτήσεις φιλοξενίας αυτής της σημαντικής Συνόδου της ΔΟΕ. Και βεβαίως, όπως προανέφερα, θα είμαστε και κοντά στην Αρχαία Ολυμπία για να δουν όλοι από που ξεκίνησαν όλα.
Τελευταία ερώτηση. Είπατε ότι αυτή η σημαντική Σύνοδος της ΔΟΕ θα διεξαχθεί τον Μάρτιο…
Ναι, 18 με 21 Μαρτίου.
Αρα, προφανώς θα υποδεχθείτε τότε όλα αυτά τα κορυφαία στελέχη του παγκόσμιου αθλητισμού ως το μέλος της Ελλάδας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Θα τους υποδεχθείτε και ως πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής;
Της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν ξέρω αν θα είμαι τότε πρόεδρος, αυτό κρίνεται πάντα από τους συναδέλφους μας στις εκλογές.
Να θέσω αλλιώς τότε το ερώτημα. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για να διεκδικησετε την επανεκλογή σας στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΕ;
Δεν έχω ακόμα αποφασίσει και θα μου επιτρέψετε να ανακοινώσω στους συναδέλφους μου πρώτα την πρόθεσή μου…