Τα ρεπορτάζ του Ομογενειακού Τύπου της Αυστραλίας για τις τελευταίες εξελίξεις με Μπιλ Πάπας: Πάει για Οκτώβριο η απόφαση, αναφορά για ΠΑΕ Ξάνθη

Η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Αυστραλίας σε άρθρο της αυτήν την εβδομάδα έχει εκτενή αναφορά στην υπόθεση του Μπιλ Πάπας, του πρώην ιδιοκτήτη της υπό διαδικασία εκκαθάρισης ΠΑΕ Ξάνθη.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι πάει για Οκτώβιο η λήψη απόφασης για την φερομενη μεγάλη απάτη που φέρεται να έχει διαπράξει, αναλύονται οι λόγοι ενώ υπάρχει μια μικρή αναφορά και στην ΠΑΕ Ξάνθη, ότι εκτιμάται από τους κατηγρόρους του ότι έχει αγοραστεί με χρήματα από την συγκεκριμένη απάτη.

Ολο το δημοσιευμα έχει ως εξής:

Η μαραθώνια υπόθεση της Forum Finance, κατά την οποία τρεις τράπεζες -συμπεριλαμβανομένης της Westpac- επιδιώκουν να διεκδικήσουν αποζημίωση ύψους σχεδόν 400 εκατ. δολαρίων – ορίστηκε να εκδικαστεί τον Οκτώβριο, περίπου 20 μήνες μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι θα εκδώσει την απόφαση για την υπόθεση, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 αφού η Τράπεζα Westpac ανακάλυψε μια φερόμενη ως μαζική απάτη που διαπράχθηκε εις βάρος της μέσω πλαστών συμφωνιών χρηματοδότησης περιουσιακών στοιχείων.

Η Westpac ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση χρηματοδοτικής μίσθωσης του Σίδνεϊ, ο Όμιλος Forum Finance, δημιούργησε ένα ψεύτικο σχέδιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα καθώς και οι Societe General και Sumitomo Mitsui Banking Corporation έπρεπε να παραδίδουν περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια για εκτυπωτές, εξοπλισμό γραφείου και μηχανήματα ανακύκλωσης απορριμμάτων που φέρονται ότι δεν υπήρχαν.

Αν και το υποτιθέμενο σχέδιο δεν είχε ανακαλυφθεί για χρόνια, καθώς η Forum δεν έχασε ποτέ καμία πληρωμή χρηματοδοτικής μίσθωσης, ωστόσο αποκαλύφθηκε μόνο όταν ένας πελάτης αμφισβήτησε το περιθώριο δανεισμού του με την Westpac.

Η κίνηση για την αναβολή της υπόθεσης προς εκδίκαση έρχεται μετά από ερωτήματα της εφημερίδας The Australian σχετικά με τις καθυστερήσεις της δικαστή Elizabeth Cheeseman.

Εκπρόσωπος του Δικαστηρίου δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στην έκδοση απόφασης για την υπόθεση, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, οφείλονται στο γεγονός ότι η δικαστής Cheeseman τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα λίγο μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων πέρυσι, κάτι που επηρέασε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η απόφαση του Φόρουμ.

Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 διαδίκων και τριών ξεχωριστών διαδικασιών κατέστησε το έργο πιο δύσκολο, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο δήλωσε στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι η δικαστής Cheeseman θα εκδώσει την απόφασή της πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Η έκβαση της υπόθεσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση περαιτέρω προσπάθειες ανάκτησης κεφαλαίων από εταιρείες του Ομίλου Forum ή από εταιρείες που συνδέονται με πρόσωπα της επιχείρησης.

Αυτό περιλαμβάνει τον φερόμενο ως εγκέφαλο της απάτης, Bill Papas, επίσης γνωστό ως Basile Papadimitriou (Βασίλη Παπαδημητρίου), ο οποίος διηύθυνε την επιχείρηση χρηματοδοτικής μίσθωσης του Σίδνεϊ.

Στο Δικαστήριο κατατέθηκε ότι ο κ. Παπάς φέρεται να σχεδίασε την απάτη σε ένα σημειωματάριο, το οποίο κατασχέθηκε κατά την έφοδο των δικηγόρων στα γραφεία της Forum.

Στο Δικαστήριο κατατέθηκε επίσης ότι ο Bill Papas είχε σχεδιάσει τη διαφυγή του στο εξωτερικό, αν ποτέ ερχόταν αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για το φερόμενο σχέδιο απάτης.

Η Westpac είχε καταθέσει στο Δικαστήριο ότι το σχέδιο αυτό περιελάμβανε σημειώσεις “λέγοντας τα πάντα στον Vince”, αναφερόμενος στον επιχειρηματικό συνεργάτη του Bill Papas, Vincenzo Tesoriero.

Ο κ. Bill Papas παραμένει στο εξωτερικό, αφού εγκατέλειψε την Αυστραλία τον Ιούνιο του 2021, λίγο μετά αφότου η Westpac ανακάλυψε και έφερε στην επιφάνεια το φερόμενο σχέδιο.

Μαζί του ήταν και η σύντροφος και συνάδελφός του, Louise Agostino, η οποία κατείχε υψηλόβαθμη θέση στη θυγατρική του Ομίλου Forum εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Iugis.

Στο Δικαστήριο κατατέθηκε επιπλέον ότι ο Bill Papas φέρεται να χρησιμοποίησε μέρος των χρημάτων από την απάτη της Forum για να αγοράσει πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα καθώς και την ποδοσφαιρική ομάδα της Superleague 2 Xanthi FC (Ξάνθη).

Η Westpac και οι εκκαθαριστές McGrathNicol έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την υποτιθέμενη απάτη, συμπεριλαμβανομένης της έξωσης του κ. Tesoriero από ένα πολυτελές ακίνητο στο Hawthorn της Μελβούρνης και της υποβολής αξιώσεων κατά εταιρειών που συνδέονται με την υποτιθέμενη απάτη της Forum Finance.

Η Αστυνομία της Nέας Νότιας Ουαλίας έχει επίσης ανοιχτό φάκελο σχετικά με την εικαζόμενη απάτη, αναμένοντας το αποτέλεσμα της απόφασης της δικαστή Cheeseman.