Γ’ Εθνική: Οι αντίπαλοι Πανθρακικού, Αβάτου και Ορέστη στο νέο πρωτάθλημα! Ο χάρτης με τις μέχρι τώρα ομάδες του 1ου Ομίλου

Μπορεί ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος και να υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, ωστόσο σιγά σιγά έχει αρχίσει να σχηματίζεται το παζλ του 1ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας της νέας σεζόν.

Εκεί η Θράκη θα έχει δεδομένα τρεις και πιθανά τέσσερις ομάδες, όπως και φέτος, ανάλογα με το αποτέλεσμα του Αρη Πετεινού την προσεχή Κυριακή (παρέμειναν ο Πανθρακικός και ο Αρης Αβάτου, έπεσαν ο Ορφέας Ξάνθης και η Αλεξανδρούπολη, ανέβηκε ήδη ο Ορέστης Ορεστιάδας και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι πρωταθλητές της ΕΠΣ Ξάνθης).

Ωστόσο ο νέος Όμιλος δεδομένα θα εκτείνεται σε περισσότερους νομούς αφού θα έχει (εκτός απροόπτου) περισσότερες ομάδες. Εφόσον φυσικά τηρηθεί η προκήρυξη τριετίας που ειχε βγάλει η ΕΠΟ και βάσει της οποίας την σεζόν 2023-2024 θα σχηματιστούν την Γ’ Εθνική συνολικά τέσσερις ομιλοι που θα έχουν από 18 ομάδες ο καθένας από αυτούς.

Συνεπώς ο ήδη μεγαλύτερος σε σχέση με τους υπόλοιπους 1ος Όμιλος όπου μετέχουν οι ομάδες της Θρακης μεγαλώνει κατά τρεις ομάδες, καθώς από τις 15 πάμε στις 18. Ποιες όμως θα είναι αυτές;

Από την περσινή σεζόν θα είναι 8 ή 9 ομάδες, ανάλογα με το αν θα καταφέρει να ανέβει ο πρωταθλητής του ομίλου Καμπανιακός στην Super League 2 (όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει καθότι πρωτοπόρος στον πρωτο γύρο των μπαράζ) και εφόσον φυσικά δηλωθεί στις επαγγελματικές κατηγορίες. Εφόσον πάρουμε το πιο πιθανό σενάριο και με βάση την βαθμολογική κατάταξη της σεζόν που ολοκληρώνεται, οι ομάδες αυτές είναι ο ΑΟ Καβαλας, ο Ποσειδώνας Μηχανιώντας, η Δόξα Δράμας, ο Απόλλων Παραλιμνίου, ο Πανθρακικός, ο Νέστος Χρυσούπολης, ο Αρης Αβάτου, ο Θερμαϊκός Θέρμης και ο Κεραυνός Αγγελοχωρίου (πήρε ΑΦΜ Θύελλας Σαρακηνών της ΕΠΣ Πέλλας) που αγωνιζόταν στον 2ο ομιλο.

Σε αυτές τις εννιά ομάδες θα πρέπει να προσθέσουμε τις τρεις που θα ανέβουν από τον 1ο Όμιλο των Μπαράζ των Πρωταθλητών ΕΠΣ. Ήδη ξέρουμε τις δύο, τον Ορέστη Ορεστιάδας και τη Νίκη Ευκαρπίας, ενώ θα προστεθεί και μια εκ των Αρη Αβάτου και Δόξας Βώλακα. Ετσι φτάνουμε στο σύνολο τις 11 δεδομένες ομάδες στον 1ο Όμιλο και αναζητούμε επιπλέον επτά.

Ως και δύο από αυτές μπορεί να προκύψουν από την Super League 2, εφόσον υποβιβαστούν ομάδες από την ευρύτερη περιοχή μας. Από τον Βόρειο Όμιλο έχουν ήδη πέσει ο Απόλλων Λάρισας και ο Θεσπρωτός, που αμφότεροι όμως δείχνει να πέφτουν… μακριά. Πέντε ομάδες παλεύουν να αποφύγουν τις δυο άλλες θέσεις που οδηγούν στην Γ’ Εθνική (Μακεδονικός, Διαγόρας Ρόδου, Απόλλων Πόντου, Βέροια, Ηρακλής Λάρισας). Σε πιο δεινή θέση είναι ο Ηρακλής Λάρισας βαθμολογικά και ο Απόλλων Πόντου επειδή έχει να κάνει ρεπό. Θεωρητικά μπορεί να προκύψους ως και δύο ομάδες από την SL2 που θα πάνε στον 1ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής (Απόλλων Πόντου, Μακεδονικός και ίσως Βέροια), πρακτικά το πιο πιθανό είναι να προκύψει μία ή και… καμία.

Αρα είμαστε πάλι στις 11 ή 12 ομάδες, οπότε αναζητούμε τουλάχιστον έξι ακόμα. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η Αναγέννηση Επανομής, δευτεραθλήτρια της ΕΠΣ Μακεδονίας, που παίζει στον 2ο Όμιλο των Μπαραζ των Πρωταθλητών ΕΠΣ. Ο όμιλος αυτός έχει ομάδες μέχρι και Φλώρινα. Ωστόσο αν και στην 2η θέση μια αγωνιστική πριν το φινάλε, η ομάδα της Επανομής έχει ρεπό την τελευταία αγωνιστική και είναι πιθανό να την προσπεράσουν πέραν του Βατανιακού που έχει ήδη ανέβει, ο Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας (πρωταθλητής ΕΠΣ Ημαθίας) και ο Αετός Βαρβάρας (πρωταθλητής Χαλκιδικής).

Αφου με τις ομάδες των νομών που μετείχαν και φέτος στο πρωτάθλημα του 1ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής βρισκομαστε ξανά στις 12 με 13 ομάδες και αναζητούμε άλλες πέντε ή εξι για να συμπληρώσουμε τον όμιλο, οφείλουμε αναγκαστικά να πάμε στους γειτονικούς νομούς. Η ΕΠΣ Χαλκιδικής και η ΕΠΣ Κιλκίς είναι οι δύο σίγουροι νομοί που θα έρθουν στον 1ο Όμιλο από τον 2ο που μετείχαν ως τώρα. Συνεπώς ο ΑΟ Χανιώτη από την ΕΠΣ Χαλκιδικής (τερμάτισε 4ος στον 2ο όμιλο φέτος), ο ΠΑΟΚ Κρηστώνης από την ΕΠΣ Κιλκίς (τερμάτισε 7ος στον 2ο όμιλο) και πιθανά ο Αετός Βαρβάρας (ΕΠΣ Χαλκιδικης) που προαναφέρθηκε, εφόσον ανέβει από τα μπαράζ. Φτάνουμε έτσι στις 14 με 16 ομάδες, αλλά θα εξακολουθούμε να αναζητούμε επιπλέον δυο με τέσσερις για να συμπληρωθεί ο 1ος Όμιλος.

Μοιραία θα πάμε ακόμα πιο μακριά. Επόμενοι υποψήφιοι Νομοί για τον 1ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής είναι η Πέλλα, η Ημαθία και η Πιερία. Από την Ημαθία πιθανά θα έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο Αγίας Μαρίνας μέσω των μπαράζ που προαναφέρθηκαν, ενώ υπάρχει κίνδυνος υποβιβασμού της Βέροιας από την SL2, ενω από την Πέλλα δεν υπάρχει ομάδα, αν και ο Κεραυνός Αγγελοχωρίου ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε το κύπελλο κόντρα στον Αρη Νησίου στον τελικό της ΕΠΣ Πέλλας και λογίζεται ακόμα ομάδα του Νομού. Υπερπληθώρα έχουμε από την ΕΠΣ Πιερίας, αφού στη νέα Γ’ Εθνική θα μετέχουν ο Εθνικος Νέου Κεραμιδίου (2ος φέτος στον 2ο Όμιλο), ο Σβορώνος (5ος φετος στον 2ο Όμιλο), ο ιστορικός Πιερικός (6ος φέτος στον 2ο Όμιλο) και ο Βατανιακός (έχει εξασφαλίσει την άνοδο από τον 2ο Όμιλο των Μπαράζ Πρωταθλητών ΕΠΣ).

Λόγω ακριβώς της παρουσίας τεσσάρων ομάδων από την ΕΠΣ Πιερίας στη νέα Γ’ Εθνική, είναι πιθανό να έρθουν όλες μαζί πακέτο στον 1ο Όμιλο και να πάει στον 2ο η Ημαθία και ή Πέλλα με το Αγγελοχώρι. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο όλες μαζί να πάνε πακέτο στον 2ο Όμιλο και αυτόματα να έρθει στον 1ο η Ημαθία και να αναζητήσουμε τα επιπλέον κενά που θα υπάρχουν ακόμα πιο μακριά, φτάνοντας ως την Κοζάνη (όμως η ΑΕΠ Ποντίων υποβιβάστηκε φέτος από τον 2ο Όμιλο ενώ ο Εορδαϊκός στα μπαράζ έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες ανόδου πλέον) ή και την Καστοριά (8η φέτος). Αλλωστε μέχρι εκει πήγαινε και προ 7-8 χρόνια ο 1ο Όμιλος, τότε που μετείχε από την πλευρά της Θράκης ο Έβρος Σουφλίου.

Συμπερασματικά και με αρκετές ακόμα εκκρεμότητες, ο νέος 1ος Ομιλος της Γ’ Εθνικής θα περιλαμβάνει τις εξής ομάδες:

ΕΠΣ ΈΒΡΟΥ (1): Ορέστης Ορεστιάδας

ΕΠΣ ΘΡΑΚΗΣ (1): Πανθρακικός

ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ (1 ή 2): Άρης Αβάτου και ίσως Άρης Πετεινού

ΕΠΣ ΔΡΑΜΑΣ (1 ή 2): Δόξα Δράμας και ίσως Δόξα Βώλακα

ΕΠΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (2): ΑΟ Καβάλας, Νέστος Χρυσούπολης

ΕΠΣ ΣΕΡΡΩΝ (1): Απόλλων Παραλιμνίου

ΕΠΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (3 ως… 7): Ποσειδώνας Μηχανιώνας, Θερμαϊκός Θέρμης, Νίκη Ευκαρπίας και Απόλλων Πόντου, Μακεδονικός, Καμπανιακός, Αναγέννηση Επανωμής.

ΕΠΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (1 ή 2): ΑΟ Χανιώτης και ίσως Αετός Βαρβάρας

ΕΠΣ ΚΙΛΚΙΣ (1): ΠΑΟΚ Κρηστώνης

——————–ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ————–

ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ (από 0 ως 2): Ίσως ο Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας και η Βέροια

ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ (4): Εθνικος Νέου Κεραμιδίου, Σβορώνος, Πιερικός, Βατανιακός

ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (1): Καστοριά

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ (1): Κεραυνός Αγγελοχωρίου Θεσααλονικης (πήρε ΑΦΜ Θύελλας Σαρακηνών Πελλα)