H ιστορία του εμβλήματος του ΑΟΞ από το 1967 μέχρι σήμερα (πάντα με «δεσποτική» τη μορφή του Δημόκριτου του Αβδηρίτη)

Ο ΑΟΞ έχει από το βράδυ της Παρασκευής νέο σήμα, αλλά πάντα με την μορφή του Δημόκριτου του Αβδιρίτη να δεσπόζει. Άλλωστε όλη η φιλοσοφία του συλλόγου και το απόσταγμα της αθλητικής σκέψης των ιδρυτών του αποτυπώνονται σε αυτό το έμβλημα όπου κυριαρχεί η μορφή του Θρακιώτη φιλοσόφου (460-370 π.Χ.).

Το πρώτο σήμα του ΑΟ ΞΑΝΘΗ

Οι Διοικήσεις εμφανώς επηρεασμένες, από το καθολικό μυαλό του Αβδηρίτη φιλοσόφου, έκαναν πράξη την θεωρία του για τον άνθρωπο, ότι «η κινητήρια δύναμη της δραστηριότητας του, με την οποία τόσα και τόσα πέτυχε στην ζωή, ήταν η ανάγκη». Αυτή που τον οδήγησε στη σύσφιξη των σχέσεων του με τους άλλους ανθρώπους, ώστε να γίνει κοινωνικός και με την δημιουργία της γλώσσας, να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Τέχνης και του Πολιτισμού».

«Ο Δημόκριτος γεννήθηκε και έζησε στα Άβδηρα της Θράκης από το 460 έως το 370 π.Χ. και θεωρείται πατέρας της σύγχρονης ατομικής θεωρίας. Η ζωή του ήταν γεμάτη ταξίδια για την αναζήτηση της γνώσης. O Δημόκριτος, πέρα από τις αμέτρητες θεωρίες του, ήταν και θεμελιωτής της ηθικής αντίληψης για τη ζωή. Πίστευε πως ο σκοπός του ανθρώπου ήταν η ευτυχία, όχι μέσω των υλικών αγαθών όσο με τη γνώση του καλού, για την εσωτερική αρμονία και τη γαλήνη του», σχολιαζει ο Μπάμπης Κυρλίδης στο βιβλίο για τα 50 χρόνια του ΑΟΞ.

Από την ίδρυση της ομάδας έως και το 1991 υπήρχε ως σήμα η προτομή του Δημόκριτου σε κόκκινο πλαίσιο με την αναγραφή ΞΑΝΘΗ από κάτω. Με την αλλαγή ονομασίας από ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΑΝΘΗ σε SKODA ΞΑΝΘΗ, ο Δημόκριτος παρέμεινε και στην λέξη ΞΑΝΘΗ προστέθηκε το SKODA XANTHI FC με την ημερομηνία 1967 ίδρυσης του συλλόγου.

Το σήμα του ΑΟ Ξάνθη την 5ετια 1996-2001

Από το 1996 έως και το 2016 υπήρξαν αλλαγές στο έμβλημα της ομάδας που έχουν να κάνουν με την προσθήκη νέων λογοτύπων αλλά και την αλλαγή χρώματος. Δίπλα στον Δημόκριτο προστέθηκε το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας SKODA με το μαύρο να συμβολίζει την εκατονταετή παράδοση, ενώ το πράσινο υποδηλώνει την περιβαλλοντική μέριμνα στην παραγωγή.

Το 2001 το σήμα άλλαξε εκ νέου με την προσθήκη μιας μπάλας ποδοσφαίρου που τοποθετήθηκε στο κέντρο, αριστερά της διατηρήθηκε το λογότυπο της SKODA και δεξιά  της η προτομή του Δημόκριτου. Στην ουσία τα τρία λογότυπα αποτελούσαν την μέση ενός κυκλικού λαβάρου χρώματος πράσινο.

Ο Δημόκριτος κυρίαρχο στοιχείο στο έμβλημα του 2012

Το 2007 το κάτω μέρος του κυκλικού λαβάρου έγινε κόκκινο.

Το 2012 υπήρχε μια επιστροφή στο παρελθόν με τον Δημόκριτο να έχει κυρίαρχη θέση. Τα υπόλοιπα λογότυπα διατηρήθηκαν σε μικρότερη κλίμακα ενώ την θέση του άνω και κάτω λαβάρου πήρε μια κόκκινη λεπτή γραμμή. Παράλληλα αφαιρέθηκε και το πράσινο χρώμα.

Το καλοκαίρι του 2016 και μετά την αλλαγή ονομασίας με την αφαίρεση του Skoda, ο Δημόκριτος έγινε ο μόνος πρωταγωνιστής του νέου εμβλήματος του ΑΟ ΞΑΝΘΗ. Η κυκλική μορφή έδωσε την θέση της σε μορφή που θυμίζει πλέον ασπίδα. Τέλος υπάρχει η αναγραφή της ονομασίας σε Αγγλική γραφή καθώς και το έτος ίδρυσης.

Πλέον, μετά την καράρρευση της ομάδας και την εξαφάνισή της για μια σεζόν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας, επιχειρείται επανεκκίνηση από τη νέα διοίκηση του Ερασιτέχνη ΑΟΞ με το νέο σήμα που ψήφισε μεταξύ δύο επιλογών ο κόσμος διαδικτυακά.