Στην Άδα Σταματάτου, υπερήφανη μητέρα και διαχειρίστρια του μπλογκ «Η ζωή μου με τον Γιάννη», το φετινό βραβείο «Νίκος Σαμαράς»

Σε μια πρωταθλήτρια πρωτίστως της ζωής αποφάσισε η οργανωτική επιτροπή του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής να δώσει το βραβείο «Νικος Σαμαράς», που δίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του ορεστιαδίτη διεθνούς βολεϊμπολίστα που ήταν φοιτητής της Σχολής.

Ο λόγος για την Άδα Σαματάτου. Η ίδια έχει καταφέρει να τερματίσει σε τέσσερις παγκόσμιους μαραθωνίους στο Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, ωστόσο έχει κερδίσει τον θαυμασμό της κοινωνίας όχι για τις αθλητικές της επιδόσεις αλλά για την ζωή της με τον Γιάννη, όπως η ίδια την περιγράφει σχετικό καθημερινά μέσα από το γνωστό μπλογκ.

Πρόκειται για την μητέρα του Γιάννη, ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του Αυστισμού. Η Αδα Σταματάτου αποφάσισε να επικοινωνήσει αφηγηματικά την ιστορία της και να καταγράφει σε μορφή ημερολογίου την καθημερινότητά της. «Η ζωή μου με τον Γιάννη» αποτελεί ουσιαστικά όμως πέρα από προσωπικό βίωμα και ένα εργαλείο γνώσης, αποδοχής και ενημέρωσης της ευρύτερης κοινωνίας σε θέματα αυτισμού, αποτελώντας πραγματικά ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι χάρη στις περιγραφές της Άδας Σταματάτου μπόρεσε να ευαισθητοποιηθεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ενώ την ίδια και τον Γιάννη τους κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις ιδαιτερότητες και τις δυσκολίες μιας οικογένειας που έχει ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού. Η απονομή του βραβείου θα γίνει κατά την επίσημη τελτή έναρξης του 31ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, την Παρασκευή 9 Ιουνίου.