Στην Κομοτηνή ο άνθρωπος πίσω από τα ρεκόρ και τα μετάλλια του θρυλικού Ελιουντ Κιπτσόγκε – Θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του ΤΕΦΑΑ

Εναν ιδιαίτερο προσκεκλημένο ως κεντρικό ομιλητή θα έχει φέτος το 31ο Διεθνες Συνέδριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Τον Αντριου Τζόουνς, έναν από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες της Επιστήμης του Αθλητισμού.

Ο καθηγητής Αντριου Τζόουνς βρίσκεται «πίσω» από τις μεγάλες διακρίσεις του Ελιουντ Κιπτσόγκε, του 39χρονου Κενυατη δρομένα μεγάλων αποστάσεων που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο με 2 ώρες, 1 λεπτό και 9 δευτερόλεπτα -επίδοση που σημείωσε στον περσινό μαραθώνιο του Βερολίνου.

Ο Κιπτσόγκε κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο τόσο στους Ολυμπιακούς Αγωνες Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 όσο και πρόπερσι στους Ολυμπιακους του Τόκυο. Θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών στο αγώνισμα ενώ παλαιότερα έτρεχε και στα 5.000 μέτρα, αγώνισμα από το οποίο ξεκίνησε.

Στις 12 Οκτωβρίου 2019 έτρεξε μαραθώνιο στην Βιέννη σε χρόνο 1.59.40 και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έτρεξε μαραθώνιο δρόμο σε λιγότερο από 2 ώρες. Η επίδοση αυτή ωστόσο δεν θεωρείται παγκόσμιο ρεκόρ, γιατί ο αγώνας δεν ήταν ανοικτός σε όλους, ενώ ο αθλητής είχε την υποστήριξη αυτοκινήτου για διατήρηση του ρυθμού τρεξίματος καθώς και ομάδας δρομέων που έτρεχαν μαζί του.