ΕΠΣ Έβρου: Μια 11άδα tips για τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον πολυνίκη Ορέστη και την κάτοχο Αλεξανδρούπολη FC (17:05, LIVE ThrakiSportS)

Στην Ορεστιάδα που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της διεξάγεται ο φετινός μεγάλος τελικός του Κυπέλλου της Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Έβρου, ο πρώτος από τους φετινούς τελικούς Κυπέλλων της Θράκη.

Ο πρωταθλητής αλλά και πολυνίκης του θεσμού Ορέστης Ορεστιάδας ουσιαστικά θα φιλοξενήσει την Αλεξανδρούπολη FC, σε μια επανάληψη του περσινού ζευγαριού. Το ThrakiSportS σας παρουσιάζει μια 11άδα με στοιχεία ενόψει του μεγάλου τελικού, ώστε είτε πάτε στο γήπεδο είτε παρακολουθήσετε διαδικτυακά την αναμέτρηση, να είστε διαβασμένοι.

1. Αυτός είναι ο 45ος τελικός Κυπέλλου από το 1978 που ξεκίνησε η διοργάνωση. Μια χρονιά, πριν δυο σεζόν, δεν διεξήχθη τελικός λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά ο νικητής είχε αναδειχθεί με κλήρωση για τιν ίδιο λόγο, αφού διεκόπησαν όλες οι διοργανώσεις.

2. Πολυνίκης του θεσμού είναι ο Ορέστης Ορεστιάδας. Έχει δέκα κατακτήσεις και φιλοδοξεί να φτάσει τις 11, σχεδόν τις διπλάσιες από τον Έβρο Σουφλίου και τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης που βρίσκονται στην δεύτερη θέση της λίστας έχοντας από 6 κατακτήσεις. Αναλυτικά η λίστα όλων των τροπαιούχων με ένα κλικ ΕΔΩ.

3. Μολις μία κατάκτηση, την περσινή, έχει η αντίπαλος του Ορέστη στον φετινό τελικό, η Αλεξανδρούπολη FC. Άλλες ομάδες που έχουν από μία κατάκτηση αλλά και έχουν σβηστεί πλέον από τον ποδοσφαιρικό χάρτη είναι ο Εθνικός Λουτρού, ο Άρης Αισύμης, ο ΑΟ Σαμοθράκης και ο Αετός Λεπτής. Δυο κατακτήσεις έχει και η ΠΑΕ Θράκη, που επίσης δεν υπάρχει πλέον.

4. Ουσιαστικά ο φετινός τελικός αποτελεί μια επανάληψη του περσινού, που διεξήχθη στο Σουφλί ανάμεσα στους ίδιους αντιπάλους με νικήτρια τότε την ομάδα της Αλεξανδρούπολης στο μόνο της τρόπαιο. Θυμηθείτε τι έγινε στο περσινό τελικό με ένα κλικ ΕΔΩ.

5. Ο αγώνας διεξάγεται στην Ορεστιάδα και όχι όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια σε ουδέτερο γήπεδο όπως πέρυσι στο Σουφλί βάσει της προκήρυξης που προέβλεπε αυτήν την έδρα εξ αρχής, λόγω των εορτασμών για την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της πόλης της Ορεστιάδας.

6. Τις δύο αντιπάλους τυπικά χωρίζει μια κατηγορία, ωστόσο η Αλεξανδρούπολη που φέτος αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική δεν κατάφερε να παραμείνει και υποβιβάζεται στο τοπικό ενώ ο Ορέστης Ορεστιάδας αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Α’ ΕΠΣ Έβρου και από την προσεχή εβδομάδα θα διεκδικήσει σε αγωνες μπαράζ την άνοδο στην Γ’ Εθνική.

7. Για να προκριθεί στον τελικό ο Ορέστης Ορεστιάδας χρειάστηκε να αποκλείσει τέσσερις ομάδες. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Παναγιώτη Μυλωνά πέταξε εκτός θεσμού διαδοχικά την Ένωση Οινόης, την ΑΕ Διδυμοτείχου, την ΠΑΕ Ριζίων και την Θράκη Φερών. Αναλυτικά η πορεία του Ορέστη στον θεσμό με ένα κλικ ΕΔΩ.

8. Για να προκριθεί στον τελικό, η Αλεξανδρούπολη χρειάστηκε να αποκλείσει τρεις ομάδες, αφού μπήκε πιο μετά στον θεσμό λόγω της συμμετοχής της στα εθνικά πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Πασχάλη Ζαπαρτίδη πέταξε εκτός θεσμού την Καππαδοκία, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και τον Άρδα Καστανεών. Αναλυτικά η πορεία της Αλεξανδρούπολης FC με ένα κλικ ΕΔΩ.

9. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι μετά από απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Έβρου ο Χρυσοβαλάντης Στρατούδης με βοηθούς τον Παναγιώτη Τερζόπουλο και την πρωτοεμφανιζόμενη σε τελικό Στυλιανή Χρηστίδου. Τέταρτος θα είναι ο Αναστάσιος Φιλιππίδης και παρατηρητής ο Βαλάντης Καραφεΐζης. Αναλυτικά με ένα κλικ ΕΔΩ.

10. Βάσει του προγράμματος, η σέντρα του τελικού θα γίνει στις 17:05. Ενα τέταρτο νωρίτερα θα υπάρξουν παραδοσιακά χορευτικά και ακριβώς στις 17:00 θα γίνει η είσοδος των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Ορεστιάδας και θα ακολουθήσει ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, ενώ στο ημίχρονο θα διεξαχθεί 15λεπτος αγώνας επίδειξης των γυναικείων ομάδων του Ορέστη και του Σουφλίου. 

11. Αυτός είναι ο πρώτος τελικός Κυπέλλου που διεξάγεται φέτος στην Θράκη (στην γειτονική Ροδόπη αλλά και στην Ξάνθη ακόμα βρισκόμαστε στα ημιτελικά των αντίστοιχων θεσμών). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και αν και πάλι δεν υπάρχει νικητής, η διαδικασία των πέναλτι. Ο 45ος κυπελλούχος Έβρου θα εκπροσωπήσει την ΕΠΣ Έβρου την σεζόν 2023-2024 στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος.