Μια μεγάλη επιτυχία θα έχει πλέον στο ενεργητικό του το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, αφού η ομάδα μαθητών του που συμμετείχε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools, κατέκτησε τη πρώτη θέση μεταξύ των Δημόσιων Σχολείων και ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο τελικό στη… Σιγκαπούρη.
Ο διαγωνισμός «F1 in Schools» είναι ένας διαγωνισμός STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), δηλαδή ένας διαγωνισμός που συνδυάζει δεξιότητες των μαθητών πάνω στην επιστήμη, τη τεχνολογία, τη μηχανική, αλλά και τα μαθηματικά. Ο διαγωνισμός αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς STEM παγκοσμίως, ενδεικτικά πέρυσι στη τελική φάση του συμμετείχαν ομάδες από 26 χώρες συνολικά.
Για να προκριθούν οι ομάδες στη τελική φάση του διαγωνισμού, πρέπει αρχικά να κερδίσουν στις επιμέρους εγχώριες κατηγορίες όπου συμμετέχουν. Με βάση την κατάταξη τους στον εγχώριο διαγωνισμό, οι ομάδες από Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, συνεργάζονται και δημιουργούν ομάδες συνεργασίας οι οποίες και θα εκπροσωπήσουν την εκάστοτε χώρα στους Παγκόσμιους τελικούς του «F1 in Schools».
Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού, συνήθως οι τελικοί του διαγωνισμού, προγραμματίζονται έτσι, ώστε να συμπίπτουν με κάποιο Grand Prix της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, της Formula 1. Για φέτος, λοιπόν, οι τελικοί έχουν προγραμματιστεί από τις 8 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στη Σιγκαπούρη, με το νυχτερινό Grand Prix της Formula 1 στη Σιγκαπούρη να λαμβάνει χώρα αμέσως μετά, από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Στους φετινούς εγχώριους τελικούς, λοιπόν, το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, όχι μόνο συμμετείχε με την ομάδα «GforceXanthi», αλλά κατέκτησε και την 1η θέση μεταξύ των ομάδων των Δημόσιων Σχολείων και τη 4η στο σύνολο όλων των συμμετοχών. Με αυτή τους την επίδοση, οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ, πήραν τη πολυπόθητη πρόκριση για τα τελικά της Παγκόσμιας διοργάνωσης, όπου θα συμμετέχουν με μια ομάδα συνεργασίας με την ομάδα που κατέκτησε τη 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των Ιδιωτικών Σχολείων, αλλά και στη γενική κατάταξη, την ομάδα «Anatolian Racers» από το Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Η νέα ομάδα συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων, που θα μετέχει στα τελικά της διοργάνωσης, αποφασίστηκε να ονομαστεί «ΑEΟΛΟS».
Όσον αφορά την ουσία του διαγωνισμού, οι μαθητές των ομάδων που συμμετέχουν, καλούνται να κατασκευάσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο μονοθεσίου της Formula 1, χρησιμοποιώντας CAD εργαλεία σχεδίασης σε Η/Υ, CAM εργαλεία κατασκευής σε τρεις διαστάσεις, αλλά και προγράμματα αεροδυναμικής ανάλυσης σε Η/Υ και τηρώντας παράλληλα τις τεχνικές προδιαγραφές που κάθε χρόνο η FIA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού) εκδίδει για το διαγωνισμό. Μάλιστα στο τέλος οι ομάδες πρέπει να παρουσιάσουν στη διεθνή κριτική επιτροπή και όλο το σκεπτικό κατασκευής του μοντέλου, όπως η φιλοσοφία, η τεχνολογία, αλλά και η επιλογή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή του μοντέλου τους, όπως επίσης και τις προωθητικές ενέργειες που επέλεξαν για τη προβολή της δράσης τους.
Μετά την κατασκευή του μοντέλου μονοθεσίου, οι ομάδες καλούνται να διαγωνιστούν μαζί με άλλες 60 ομάδες από όλο τον κόσμο, τρέχοντας με τα μοντέλα τους σε έναν ειδικό αγωνιστικό διάδρομο μήκους 24 μέτρων, παίρνοντας ώθηση από μία αμπούλα πεπιεσμένου αέρα με στόχο να πάρουν πρώτες την καρό σημαία.
Συνολικά έξι μαθητές (οι Οδυσσέας Καλαϊτσίδης, Βασιλεία Πάγγου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Φίλιππος Βρύζας, Νάσος Παπασαραφιανός, Χρυσούλα Καραβασίλη), δηλαδή τρεις από κάθε σχολείο που αποτελούν τα βασικά μέλη καθώς και επιπλέον δέκα μαθητές, που αποτελούν τα υποστηρικτικά μέλη, μαζί με τους συντονιστές καθηγητές τους, την Όλγα Ορφανίδου και τον Αλέξανδρο Δημαρά από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης και τη Δρ. Ηρώ Κολιάκου από το Ανατόλια, θα συνεργαστούν για τη κατασκευή του μοντέλου της ομάδας, και τον Σεπτέμβρη θα κληθούν να ταξιδέψουν στη μακρινή Σιγκαπούρη για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας.
Αναμφίβολα μια πολύ μεγάλη επιτυχία για το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης, που όμως για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται και η στήριξη από τον κόσμο και τις επιχειρήσεις της Ξάνθης, της Θράκης, αλλά και γενικότερα της χώρας, διότι το όλο εγχείρημα πέρα από θέληση, πάθος και μεράκι από τους μαθητές και τους υπεύθυνους καθηγητές έχει και πολύ μεγάλα έξοδα που πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν! Μάλιστα, η ομάδα κατανοώντας τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, στην ιστοσελίδα της έχει διάφορα χορηγικά πακέτα (τα οποία μπορείτε να δείτε με ένα κλικ εδώ), ώστε να μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει όσο δύναται. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τη συμμετοχή των Δημόσιων σχολείων στον εγχώριο διαγωνισμό, αλλά και στους Παγκόσμιους τελικούς, υποστηρίζει με δωρεά του το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ», όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού στην Ελλάδα.