Γ’ Εθνική: Ερωτηματικό η συμμετοχή του ΑΟΞ στο επόμενο πρωτάθλημα – Λιγοστεύουν οι πιθανότητες

Ο ΑΟΞ έμεινε φέτος εκτός αγωνιστικών δράσεων, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1967, μετά την απόφαση να αποσυρθεί από την Super League 2 και να μην δηλώσει συμμετοχή σε κανένα πρωτάθλημα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί τη νέα σεζόν. Μπορεί να αγωνιστεί για παράδειγμα στη Γ’ Εθνική; Η απάντηση είναι περίπλοκη, οι νομικές εκτιμήσεις ποικίλουν αλλά σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα παραμένουν πολύ δύσκολα.

Σε περίπτωση που ο ΑΟΞ είχε αποσυρθεί μετά την έναρξη του πρωταθλήματος της SL2, τότε δεδομένα βάσει ΚΑΠ θα έπρεπε να πέσει δύο κατηγορίες και θα μπορούσε να εκκινήσει μόνο από το τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ξάνθης. Αυτό προβλέπει το άρθρο 3 του παραρστήματος 1 του ΚΑΠ.

Το άρθρο 2 προβλέπει ότι σε περίπτωση που ΠΑΕ για οποιονδήποτε λόγο δεν καταθέσει συμμετοχή σε πρωτάθλημα που δικαιούται να αγωνιστεί, υποβιβάζεται και έχει την δυνατότητα πλέον να αγωνιστεί στην αμέσως κατώτερη κατηγορία από εκείνη που αγωνιζόταν.

Στην περίπτωση του ΑΟΞ, δήλωσε κανονικά συμμετοχή στο πρωτάθλημα της SL2 αλλά την απέσυρε πριν αυτό ξεκινήσει. Η νομική πρακτική θέλει η περίπτωση αυτή να εμπίπτει στο άρθρο 2 του παραρτήματος του ΚΑΠ για μη δήλωση συμμετοχής ΠΑΕ σε πρωτάθλημα που δικαιούται.

Από αυτό το σημείο αρχίζουν να μπερδέυονται οι νομικές εκτιμήσεις. Εφόσον ο ΑΟΞ αποσύρθηκε από την SL2 αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στο αμέσως κατώτερο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Είναι δεδομένο γιατί έχει εφαρμοστεί στην πράξη ότι αυτό μπορούσε να συμβεί στην τρέχουσα σεζόν. Αλλά υπάρχει η νομική εκτίμηση ότι από την στιγμή που θεωρητικά φέτος θα μετείχε στην SL2 και δεν το έκανε, διατηρεί το δικαίωμα να αγωνιστεί και τη νέα σεζόν 2023-2024 στην Γ’ Εθνική. Αυτό θα συνέβαινε άλλωστε αν τελικά μετείχε κανονικά στην SL2 και υποβιβαζόταν για αγωνιστικούς λόγους.

Υπάρχει βέβαια και η νομική εκτίμηση ότι από την στιγμή που δεν αγωνίστηκε φέτος στην Γ’ Εθνική, οφείλει του χρόνου να παίξει στο τοπικό και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε Εθνικό Πρωτάθλημα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το δεδομένο είναι ότι για να αγωνιστεί ο ΑΟΞ σε όποιο (ερασιτεχνικό) πρωτάθλημα, θα πρέπει να δηλωθεί. Και αυτό μπορεί να το πράξει μόνον ο Ερασιτέχνης ΑΟΞ. Και για να το πράξει, θα πρέπει πρώτα να έχει φροντίσει να αποκτήσει αθλητική αναγνώριση, κάτι που δεν είχε κάνει, να δηλωθεί έγκαιρα στο Μητρώο της ΓΓΑ και φυσικά να αποκτήσει ποδοσφαιρικό τμήμα με δελτία παικτών.

Αν δεν γίνουν αυτά, δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για το ποια είναι η κατηγορία στην οποία θα μπορεί τη νέα σεζόν να αγωνιστεί ο ΑΟΞ, γιατί πολύ απλά αν δεν τρέξουν άμεσα αυτές οι διαδικασίες δεν θα αγωνιστεί ούτε του χρόνου κάπου. Εφόσον γίνουν, μπορεί να αρχίσει η συζήτηση για το αν η ομάδα θα δηλωθεί στην Α’ ΕΠΣ Ξάνθης, που θα είναι το εύκολο και πιο πιθανό σενάριο, ή αν θα επιχειρήσει συμμετοχή στη Γ’ Εθνική, κάτι που τουλάχιστον θεωρητικά και με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο του ΚΑΠ μπορεί τουλάχιστον να διεκδικήσει με βάσιμες ελπίδες να το πετύχει.