Πέθανε ο θρύλος της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου – Οι πέντε μέρες του στη Θράκη προ δεκαετίας για τουρνουά προς τιμήν του

Ο Μίμης Παπαϊωάννου άφησε την Τετάρτη 15 Μαρτίου την τελευταία  του πνοή στα 80 του χρόνια. Εδώ και χρόνια ταλαιπωρούταν από σοβαρά προβλήματα υγείας μιας και ο μύθος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου πάλευε με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Έκανε μια καριέρα τεράστια εντός και εκτός ποδοσφαίρου. Θα μπορούσε να αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης που δεδομένα τον επιθυμούσε, όμως εκείνος ήθελε να κάνει καριέρα στο πλάι του Στέλιου Καζαντζίδη. Τραγούδησε τον ύμνο της ΑΕΚ, έγραψε πολλά χιλιόμετρα στους αγωνιστικούς χώρους και θα μνημονεύεται ως ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών της ιστορίας.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της γενέτειράς του, τη Νέα Γενεά Νικομήδειας. Το 1962 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ έναντι 140.000 δραχμών.

Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε επί 17 συνεχείς περιόδους και μαζί της γνώρισε μεγάλες διακρίσεις. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1964, 1966, 1978). Επίσης, αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ (1964, 1966) και ήταν βασικός συντελεστής σε δύο εντυπωσιακές πορείες της ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, το 1968-69 στο κύπελλο Πρωταθλητριών και το 1976-77 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι προ δεκαετίας, ο Μίμης Παπαϊωάννου, βρέθηκε στην Ξάνθη και πιο συγκεκριμένα στο Αθλητικό Κέντρο των Πηγαδίων για το τουρνουά υποδομής Γυναικείου Ποδοσφαίρου που διοργάνωσε προς τιμήν του το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Στο διάστημα της παρουσίας του στην Ξάνθη, άριστες εντυπώσεις είχαν αφήσει στον Μίμη Παπαϊωάννου οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Πηγαδίων της τότε ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, με τον παλαίμαχο παίκτη να δηλώνει εντυπωσιασμένος.