Η οικογένεια Χελιδώνη από την Ξάνθη δημιούργησε το «χρυσό» ελαιόλαδο «Άναξ»

Mία ακόμη σημαντική αναγνώριση έρχεται να προστεθεί για την νεαρή Ξανθιώτικη ελαιουργία της οικογένειας Χελιδώνη, με το εξαιρετικό παρθένο «Άναξ» να κερδίζει πανηγυρικά χρυσό βραβείο στο διαγωνισμό Olive Oil Trophy που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Detrop- Oenos 2023.

Εκεί, η οικογένεια των δικηγόρων από την Ξάνθη, που μπήκε με αποφασιστικότητα στο δρόμο του λαδιού, απέδειξε ότι ποιοτικά τουλάχιστον, μπορεί… να τα βάλει στα ίσα με την παγκόσμια υπερδύναμη στο ελαιόλαδο Ισπανία, αξιοποιώντας μία δική της ποικιλία ελιάς, την Αrbequina.

Η ιστορία του κτήματος Χελιδώνη και του «Άναξ EVOO», έχει την ιδιαίτερη γοητεία της, όπως ακριβώς την αφηγήθηκαν στο makthes.gr τα αδέλφια Αντώνης και Τατιάνα Χελιδώνη, δικηγόροι και οι δύο, με τον Αντώνη να έχει αναλάβει την ευθύνη της καλλιέργειας και της παραγωγής και την Τατιάνα, τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ.

Ωστόσο η ιστορία της μικρής οικογενειακής ελαιοπαραγωγικής επιχείρησης, που δεν έχει καν συμπληρώσει την πρώτη δεκαετία ζωής της, είχε άλλους εμπνευστές και πρωτεργάτες. Το εγχείρημα δημιουργίας ελαιώνα για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου, ξεκίνησε ο πατέρας της οικογένειας κ. Μιχάλης Χελιδώνης, δικηγόρος και αυτός, μαζί με τη σύζυγό του, Δήμητρα.

Με το «Άναξ» η οικογένεια Χελιδόνη ενισχύει την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικού λαδιού στη Θράκη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα με τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες ελαιοκαλλιεργητών.

Από την πρώτη ημέρα ακολουθούνται ήπιες καλλιεργητικές μέθοδοι, ενώ ήδη το κτήμα βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο προς τη βιολογική καλλιέργεια και εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς το «Άναξ» θα πάρει και την πιστοποίηση του βιολογικού προϊόντος. Άλλωστε, επειδή ακόμη δεν έχει τη βούλα της πιστοποίησης, φέτος συμμετείχε ως συμβατικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο Olive Oil Trophy.

Ωστόσο, το «Άναξ» με το που βγήκε πριν δύο χρόνια στην αγορά, κατάφερε να αποσπάσει, όχι μόνο θετικά σχόλια, αλλά και βραβεία. Έτσι, στο London International Olive Oil Competition του 2021, πήρε χάλκινο βραβείο , επίσης βραβεύτηκε από το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία, ενώ κατατάχθηκε στα 50 καλύτερα ελαιόλαδα του 2022, από το περιοδικό Ελαίας Καρπός.

Πηγή: makthes.gr