Καρναβάλι Ξάνθης: Αναμένονται πάνω από 15.000 καρναβαλιστές και χιλιάδες τουρίστες

Μετά από 3 χρόνια που φάνηκαν αιώνες για τους Ξανθιώτες αλλά και για πολλούς Βορειοελλαδίτες, η μεγαλύτερη αποκριάτικη γιορτή της Βορείου Ελλάδας επιστρέφει και όπως φαίνεται πιο δυναμικά από ποτέ!

Φέτος, μετά από την ταλαιπωρία του κορονοϊού και των αυξημένων υγειονομικών μέτρων το καρναβάλι της Ξάνθης επιστρέφει δυναμικά και αναμένονται περισσότεροι από 15.000 καρναβαλιστές που θα επιλέξουν τις στολές τους ανάμεσα από τους 38 συλλόγους που ετοιμάζονται εδώ και καιρό για την παρέλαση. Όπως μαθαίνουμε τα ξενοδοχεία της πόλης έχουν ήδη «κλείσει» από τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ξάνθη για να ζήσουν από κοντά την μεγάλη γιορτή.

Από σήμερα 10 Φεβρουαρίου και για 15 μέρες η πόλη θα κινείται σε μορφή καρναβαλιού με 10αδες εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις και λαογραφικές γιορτές της Θράκης που θα κορυφωθούν με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Από το μακρινό 1965, η Ξάνθη, η «πόλη με τα χίλια χρώματα», την περίοδο της αποκριάς γιορτάζει, διασκεδάζει, ξεφαντώνει, ανασύρει μνήμες, αναβιώσει έθιμα και παραδόσεις, κυρίως όμως θυμίζει σε όλους ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές είναι κάτι περισσότερο από το φημισμένο καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας. Είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, ένα γνωστό καλλιτεχνικό γεγονός, μια συμμετοχική γιορτή, την οποία περιμένουν όλο τον χρόνο τόσο οι Ξανθιώτες όσο και οι κάτοικοι των όμορων περιοχών της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων με ένα μήνυμα: «Μετά από τρία χρόνια παύσης, εξαιτίας της πανδημίας και της ταλαιπωρίας σε ψυχή και σώμα, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές σχεδιάζουν να σβήσουν τις μαύρες σελίδες της καθημερινότητας, τις βαριές σκέψεις που ακολούθησαν έπειτα απ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπόσχονται να γεμίσουν τις καρδιές των ανθρώπων με “Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές κι αρώματα”, όπως ήταν και το γενικό μήνυμα των γιορτών του 2020, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αν και όλα ήταν έτοιμα».

«Αυτό το μήνυμα, λοιπόν, στέλνουμε φέτος», τονίζει ο κ. Τσέπελης και προσθέτει: «Συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε. Γιατί αυτό προτάσσει η ζωή και η φύση των ανθρώπων. Ιδίως, των Ελλήνων: που περνούν διά πυρός και σιδήρου, αγωνίζονται, δυναμώνουν και προχωρούν. Ας εμπνευστούμε και πάλι, με οδηγό τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την εξωστρέφεια».