Μαθητές – Πρέσβεις από το Σουφλί εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Στρασβούργο

Μαθητές του ΓΕΛ Σουφλίου συμμετείχαν στην ημερίδα Euroscola στο Στρασβούργο ως μέλη της ελληνικής αποστολής μαζί με μαθητές του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του ΕΚ».

Θέμα συζήτησης ήταν το «ΜΜΕ και Δημοκρατία: οι ενέργειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης» και η ομάδα των μαθητών εκπροσώπησε τη χώρα μας με την ιδιότητα των Μαθητών-Πρέσβεων του ΕΚ έπειτα από τη διάκρισή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Δέκα μαθητές και μία απόφοιτη του ΓΕΛ Σουφλίου και δέκα μαθητές του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης αποτέλεσαν την ελληνική αποστολή που προσκλήθηκε από το Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα και το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στην υβριδική ημερίδα Euroscola στις 26 Ιανουαρίου με έξοδα καλυμμένα από το Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες του Λυκείου Σουφλίου Αναστασούδης Κων/νος, Αρχοντούλη Παναγιώτα- Μιχαέλα, Καμέρ Ταχίρ, Κεσούδη Μαρία-Ελένη, Σαπουντζής Νεκτάριος, Τσακαλδήμη Ευαγγελία-Κων/να, Τσίτσιου Πασχαλίνα της Γ΄ τάξης, οι μαθητές/τριες Ιωαννίδη Ανθή, Κουντουράκης Νεκτάριος-Απόστολος, Μιχαηλίδης Ευάγγελος της Β΄ τάξης και η απόφοιτη του σχολείου Μπουτάκη Μαρία-Νικολία, φοιτήτρια στο α΄ έτος της Νομικής Σχολής στη Λυών, όλοι Μαθητές-Πρέσβεις του ΕΚ τα σχολικά έτη 2020-2022, μαζί με τους δέκα Μαθητές-Πρέσβεις του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης, έχοντας συμμετάσχει ενεργά με συμμαθητές τους σε ποικιλία δράσεων που συνάδουν με τους στόχους του προγράμματος, αξιολογήθηκαν περιγραφικά και βαθμολογικά συγκεντρώνοντας άριστη βαθμολογία (100/100) τις δύο τελευταίες συνεχόμενες χρονιές και με έξοδα του Γραφείου του ΕΚ έκατσαν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου και αλληλεπίδρασαν με περίπου 300 νέους από χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν επίσης διά ζώσης στην συνάντηση.

Οι μαθητές-πρέσβεις του Λυκείου Σουφλίου άκουσαν τις τοποθετήσεις των κ. Raphael Glucksmann, προέδρου της ειδικής επιτροπής για την ξένη παρέμβαση σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και της κ. Delphine Colard, αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, επικεφαλής της μονάδας Τύπου και υπεύθυνης της Γενικής Δ/νσης Επικοινωνίας του ΕΚ και απηύθυναν τις δικές τους ερωτήσεις εστιασμένες στους προσωπικούς τους προβληματισμούς για τις ενέργειες της ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα.

Πέντε στους δέκα μαθητές μας πήραν τον λόγο και με σταθερή φωνή, θάρρος και αυτοπεποίθηση έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους, καθώς ήμασταν από τις λίγες χώρες με ενεργή συμμετοχή σε τόσο μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου των μαθητών που συμμετείχαν ως ελληνική αποστολή.

Ανταποκρινόμενοι επάξια στην ιδιότητά τους ως Μαθητές-Πρέσβεις των αξιών του ΕΚ, με πρωτοστάτη τη Δημοκρατία, συνεργάστηκαν άψογα με την ομάδα του Μουσικού Λυκείου Μυτιλήνης, πρωτοστάτησαν στη συζήτηση και το θεματικό βιωματικό εργαστήριο «Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές το 2024», εμπεδώνοντας στην πράξη την αναγκαιότητα να αναλάβουν ενεργό ρόλο ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες για την προάσπιση της Δημοκρατίας, με τη συνδρομή της εκπαίδευσης στην ορθή χρήση της πληροφορίας ως εργαλείου θωράκισης αυτής της υπέρτατης πολιτικής αξίας.

Πηγή: www.e-evros.gr