Αμερικάνοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη

Αμερικάνοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν χθες Τρίτη 31/1/2023 την Θράκη και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη.  Η Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, Maria Olson καθώς και ο διευθυντής του γραφείου Νότιο – Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Josh Huck βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και συνομίλησαν με τοπικούς εκπροσώπους της πόλης.

Η κ. Olson και ο κ. Huck συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμο. Συζήτησαν διάφορα θέματα της περιοχής και δήλωσαν «ότι η συνεργασία και η υποστήριξή τους είναι συνυφασμένη με την ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας και ΗΠΑ στην περιοχή».

Συνάντηση πραγματοποίησαν και στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κώστα Χατζημιχαήλ, για να ενημερωθούν για τη δυναμική της περιοχής στον τομέα της ενέργειας και των καίριων εξελίξεων.

Στην ανακοίνωση τους σχετικά με την επίσκεψη αναφέρεται ότι «Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή και την οικονομική ανάπτυξη» στην οποία μάλιστα γίνεται αναφορά στην ήδη διατυπωμένη θέση του Αμερικανού Πρέσβη Γιώργου Τσούνη, ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί βασική δίοδο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το λιμάνι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ως προς την ασφάλεια του ΝΑΤΟ στο Νότο, συμβάλλοντας στο να ηγηθεί η Ελλάδα στην ενεργειακή διαφοροποίηση της περιοχής, όπως μέσω της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU).

Η επίσκεψη των αξιωματούχων ολοκληρώθηκε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης όπου έμαθαν για τις παραδόσεις της περιοχής και χαρακτήρισαν την Αλεξανδρούπολη ως «μία μικρή πόλη με μεγάλη ψυχή, με μακρά, μοναδική και ένδοξη ιστορία και πολιτισμό».