Σενάριο πολέμου Ελλάδας -Τουρκίας κάνει Τούρκος αναλυτής – Εύκολος στόχος η Αλεξανδρούπολη

Ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν, πρώην Αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Τουρκίας, δημιουργεί ρεαλιστικά σενάρια πολέμου επισημαίνοντας τις αδυναμίες των δύο χωρών λέγοντας πως μπορεί η Τουρκία να κάνει απόβαση.

Ο Τούρκος αναλυτής επισημαίνει τον κίνδυνο στον αέρα για την Τουρκία και από την άλλη δείχνει χερσαίο στόχο την Αλεξανδρούπολη πιστεύοντας πως η Τουρκία έχει την υπεροχή σε αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά την δύναμη της Ελλάδας στις εναέριες μονομαχίες είπε: «Η Ελλάδα μπορεί να μας νικήσει στον αέρα», ενώ για την Τουρκία: «να μπούμε στην Αλεξανδρούπολη αν χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις και εκεί η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα».

Οι δηλώσεις του Τούρκου αναλυτή για το ενδεχόμενο πολέμου:

«Στην Αμερική έχουν γίνει συζητήσεις και μελέτες για έναν πιθανό πόλεμο στο Αιγαίο. Έχουν δημοσιευτεί επίσης άρθρα 20-30 σελίδων για το πώς θα ήταν ένας πόλεμος με την ελληνική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. Κοιτάξτε τα νησιά, στην έξοδο των Δαρδανελίων, μπροστά από τον Βόσπορο. Υπάρχουν ραντάρ αεράμυνας και συστήματα αεράμυνας σε όλα τα νησιά μέχρι και την Κρήτη. Με άλλα λόγια, η νησιωτική γραμμή της Ελλάδας, η γραμμή των νησιών στο Αιγαίο πέλαγος είναι μια γραμμή αεράμυνας, η πρώτη γραμμή αεράμυνας. Η δεύτερη γραμμή άμυνας ξεκινά από τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας. Η τρίτη γραμμή άμυνας ξεκινά από εκεί που βρίσκονται τα αεροδρόμια πιο πίσω. Και (η Ελλάδα) εξοπλίζει αυτά τα μέρη».

Για την σημασία της πολεμικής αεροπορίας:

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα που έχει τοποθετήσει εκεί (η Ελλάδα), δεν έχουν μεγάλη σημασία. Η πολεμική αεροπορία, τα συστήματα αεράμυνας και τα ραντάρ είναι σημαντικά».

«Υπάρχει μια διαφορά στο πότε ανατέλλει ο ήλιος μεταξύ των δύο χωρών. Μερικές φορές, χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο, δηλαδή όταν σκοτεινιάζει ή όταν καθαρίζει ο καιρός, τα αεροπλάνα πηγαίνουν στην άλλη πλευρά, δηλ. στην άλλη πλευρά ξημερώνει λίγο νωρίτερα από εμάς, από ό,τι ξημερώνει στην Τουρκία. Επομένως, γίνονται υπολογισμοί με βάση αυτό.

Μέχρι να κάνουν μια έξοδο τα αεροπλάνα μας, μέχρι να κάνουν 1 ή 2 εξόδους, (οι Έλληνες) έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 3 εξόδους.

Εάν πρόκειται να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση η Τουρκία, η Αλεξανδρούπολη είναι ένα από τα μέρη όπου η Τουρκία θα πραγματοποιήσει τη χερσαία επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας. Γιατί (η Αλεξανδρούπολη) την εμποδίζει».

«Μια χώρα του ΝΑΤΟ θα πάει σε πόλεμο με μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Αν λοιπόν καταλήξει εκεί, ένας τέτοιος πόλεμος θα είναι το τέλος της (Ελλάδας)».

Πηγή: ethnos.gr