O Σωτήρης Σέρμπος για Τουρκία: «Δεν θα κάνει κάτι που θα ξεφύγει από όλα αυτά που κάνει τόσο καιρό, πάντα υπάρχει ρίσκο»

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος μίλησε σχετικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ενόψει των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο καθηγητής μιλώντας στον σταθμό Αθήνα 9.84 δήλωσε πώς «Δεν θα κάνει κάτι που θα ξεφύγει από όλα αυτά που κάνει τόσο καιρό, πάντα βέβαια υπάρχει ένα ρίσκο, αλλά δεν είναι αυτό το κυρίαρχο σενάριο».

Όσον αφορά τον Τούρκο πρόεδρο είπε πως η μεγαλύτερη ζημιά έχει έρθει από το φάκελο οικονομία ενώ σχετικά με τα εξωτερικά της πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα με την Συρία.

Ο κ. Σέρμπος πρόσθεσε:

«Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι ακόμα και εάν δεν κερδίσει στις εκλογές συσπειρώνει την εκλογική του βάση. Επίσης έχει χτίσει ένα προφίλ που θέλει να το κρατήσει ως μια δικλείδα ασφαλείας για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας, ότι είναι ένας πολύ μαχητικός πρόεδρος που στέκεται ως ίσος προς ίσο απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις και θα διεκδικεί και θα κατακτά μεγαλύτερη αυτονομία, για να παίξει με αυτόν τον τρόπο το ρόλο που θέλει».

Σχετικά με τις επισκέψεις που προγραμματίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, μέσω του διατλαντικού δεσμού ,να μην βλέπει την Τουρκία μόνο ως απειλή -που είναι- αλλά να την βλέπει και ως ευκαιρία να ξαναμπούμε στο χάρτη ως ένας βασικός παράγοντας ισορροπίας δυνάμεων».