Θρήνος για την θρακιώτικη μουσική παράδοση – Πέθανε ο σπουδαίος Καρυοφύλλης Δοΐτσίδης

Από τη ζωή έφυγε σήμερα ο μεγάλος Θρακιώτης μουσικός Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, που με το έργο του έκανε γνωστή τη μουσική παράδοση της Θράκης σε όλη την Ελλάδα, βασιζόμενος πάντα στο τρίπτυχο τραγούδι, χορός, φορεσιά.

Γεννήθηκε το 1930 στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Έπαιζε ούτι, τραγουδούσε και συνέθετε. Το 1960 δημιούργησε το Συγκρότημα Δοϊτσίδη, ένα τοπικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα, το οποίο συμμετείχε σε εκδηλώσεις αρχικά στη Θράκη και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Από το 1958 έως το 1968 –χρονιά που κατέβηκε στην Αθήνα– συμμετείχε σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Ε.Ι.Ρ. Κομοτηνής.

Μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα είχαν σχηματίσει ένα τρίο που παίζει και τραγουδά θρακιώτικη μουσική και κυκλοφόρησαν συνολικά δεκαοχτώ προσωπικούς δίσκους, ενώ παράλληλα είχαν συμμετάσχει σε δίσκους άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Το 1985 η οικογένεια Δοϊτσίδη κέρδισε, για τον ενδέκατο σε σειρά δίσκο με τίτλο «Το κάστρο της Θρακιάς», το πρώτο βραβείο Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλικής Ακαδημίας που διεξήχθη στο Παρίσι.

Έλαβε πολλά βραβεία για την προσπάθειά του να διασώσει το μουσικό πολιτισμό της Θράκης. Για το σκοπό αυτό, διατήρησε από το 1980 έως το 1994 στέκι μουσικής για τους θρακιώτες, το «Θρακιώτικο Στέκι», όπου τραγουδιόνταν μόνο θρακιώτικα τραγούδια.

Πηγή: https://xronos.gr/