Επιστολή 13 «συλλόγων» της Θράκης προς τον ΟΗΕ για τα προβλήματα της Μουσουλμανικής μειονότητας

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη δυτική Θράκη έστειλε ενημερωτική επιστολή στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για μειονοτικά ζητήματα παραθέτοντας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του κόμματος προς τον ΟΗΕ τέθηκαν επί τάπητος κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «Τουρκική μειονότητα» στην Δυτική Θράκη καθώς και στα τελευταία γεγονότα.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν την εκπαίδευση και τις παρεμβάσεις στο αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας μέσω του συστήματος διορισμών καθηγητών και παρεμβάσεων στο πρόγραμμα σπουδών. Ακόμη, στην επιστολή αναφέρεται ότι πάνω από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια και ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρέχουν δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα, σε τουρκικά και ελληνικά.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η «τουρκική μειονότητα» της δυτικής Θράκης είχε το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, όμως η Ελλάδα τους παραβίασε και στέρησε από τη μειονότητα το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς ηγέτες της με την υιοθέτηση του Νόμου 1920/1991.

«Έκτοτε υπάρχει μια διττή συνθήκη, μουφτήδων που διορίζονται από το κράτος στη «δυτική Θράκη» και μουφτήδων που εκλέγονται από την «τουρκική μειονότητα» στην περιοχή. Οι εκλεγμένοι μουφτήδες, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από τη “μειονότητα”, αποκαλούνται συχνά «ψεύδο-μουφτήδες», ταπεινώνονται και υβρίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρχές της δυτικής Θράκης» τονίζει στην επιστολή.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι η «τουρκική μειονότητα» δεν δύναται να διαχειρίζεται ελεύθερα τα ακίνητα των ιδρυμάτων της λόγω του ότι ελέγχονται από διορισμένα από το κράτος διοικητικά συμβούλια ήδη από την περίοδο της χούντας του 1967, και επισημαίνεται ότι έκλεισαν σύλλογοι επειδή είχαν τη λέξη «Τούρκος» στην ονομασία τους. «Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα, εξαιτίας της λέξης «Τούρκος» στην ονομασία τους, έχουν κλείσει. Έτσι, η «τουρκική μειονότητα» υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα».

Την επιστολή του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας Δυτικής Θράκης υποστήριξαν και οι: Η Εκλεγμένη Μουφτία Κομοτηνής, η Εκλεγμένη Μουφτία Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Νέων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ανώτατης Εκπαίδευσης Μειονοτήτων Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Θρησκευτικών Ιδρυμάτων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Μελών Λυκείου Ιμάμ Χατίπ Δυτικής Θράκης, η Εταιρεία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Μειονότητας Δυτικής Θράκης, η Ένωση Συμβούλων Μειονοτικών Σχολίων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Νέων της Μειονότητας Έβρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκικών Γυναικών Επαρχίας Ροδόπης.

Πηγή: kathimerini.gr