Τ. Θεοδωρικάκος: «Στον Έβρο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 μίλησε για τα Ελληνικά σύνορα στον Έβρο τις σχέσεις με την Τουρκία και ξεκαθάρισε πως «τα σύνορα μας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αδιαπέραστα και απροσπέλαστα».

Ο Υπουργός σχολίασε και την επέκταση του φράχτη στον Έβρο τονίζοντας πως αποτελεί απόφαση εθνικής ευθύνης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θωρακισμένα τα σύνορά μας στον Έβρο- 400 μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν παράνομα στην χώρα μας
Στον Έβρο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Τα σύνορά μας με την Τουρκία, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαπέραστα, είναι απροσπέλαστα. Αυτό το έζησαν όλοι όταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει με τον πλέον βάναυσο και προκλητικό τρόπο τους παράνομους μετανάστες. Δυστυχισμένους ανθρώπους που βρίσκονταν στο έδαφός της. Πήρε την απάντηση που της έπρεπε. Καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία δίνει έναν πολύ σκληρό αγώνα για να αποτρέψει την είσοδο παρανόμων μεταναστών. Φτάνει να σας πω ότι μόνο τις δέκα τέσσερις πρώτες ημέρες αυτής της χρονιάς, του 2023, η Ελληνική Αστυνομία εκεί έχει συλλάβει 24 διακινητές. Κάθε μέρα αυτή την εποχή επιχειρούν να περάσουν 300-400, ακόμη και τώρα με κακές καιρικές συνθήκες».

Ακόμη συμπλήρωσε:

«Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να κλείσει με τον φράχτη όλο το μήκος του ποταμού Έβρου. Πρακτικά άλλα 140 χιλιόμετρα. Υπάρχουν ήδη 37,5 χιλιόμετρα φράχτη και στο πρώτο στάδιο θα κατασκευαστούν 35 χιλιόμετρα στο κεντρικό τμήμα του ποταμού Έβρου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό από εθνικούς πόρους. Διεκδικούμε από την Ευρώπη οικονομική στήριξη για το υπόλοιπο κομμάτι, γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρωστάει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα, στο ελληνικό κράτος, στον ελληνικό λαό, στην Ελληνική Αστυνομία και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων. Γιατί αν εκεί υπάρξει χαλάρωση στη φύλαξη και περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάποια διάθεση να χρηματοδοτήσουν αυτό το έργο. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος από αυτόν. Φυσικά υπάρχουν και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης των συνόρων, τα οποία διαρκώς αναβαθμίζονται αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι ο φράχτης είναι το πλέον πρακτικό και αποτελεσματικό μέτρο».