Συνέντευξη στον Νίκο Γκούντλη
Στο ThrakiSportS μίλησε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Παγκορασίδων Κώστας Γκούντας με την αφορμή της παρουσίας του στο Σουφλί για την προετοιμασία των κοριτσιών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Μεταξύ άλλων εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον του γυναικείου βόλεϊ την χώρα μας, εκθειάζει την δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα στον Έβρο εκτιμώντας ότι σύντομα θα αποτελέσει και πάλι την μητρόπολη του βόλεϊ στην Ελλάδα ενώ αναλύει το πλάνο που υπάρχει στην ομοσπονδία για την ανακάλυψη και προώθηση των κορυφαίων παικτριών.
Παράλληλα, ευχαριστεί τις αρχές του Σουφλίου για τη φιλοξενία και εκφράζει την πρόταση με λίγη δουλειά, να διεκδικήσει και να πάρει κάποια μεγάλη διοργάνωση στις αναπτυξιακές ηλικίες. Ο Κώστας Γκούντας υπενθυμίζεται ότι έχει τιμηθεί με το βραβείο «Νίκος Σαμαράς» του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Αναλυτικά η συνέντευξη του ομοσπονδιακού προπονητή έχει ως εξής:
Είστε ευχαριστημένος από την απόδοση της ομάδας μετά από την ολοκλήρωση των τριών φιλικών;
Στα τρία φιλικά που πραγματοποιήσαμε χρησιμοποιήσαμε κορίτσια που είναι γεννημένα 2007-2008. Είναι μία ομάδα που φτιάχτηκε με βάση την καταγραφή 2008-2009 αλλά με μία αλλαγή στην Παγκόσμια Ομοσπονδία μας φέρανε την ηλικία 2007-2008, οπότε καταλαβαίνετε ότι εμείς έπρεπε να κάνουμε ένα πολύ γρήγορο πάλι αθλητικό ψάξιμο στα ήδη καταγεγραμμένα παιδιά που είχαμε στην προηγούμενη ηλικία και να μπορέσουμε να στήσουμε αυτήν την καινούργια ομάδα. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά σαφώς. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε ένα καλό επίπεδο στο παιχνίδι μας, με τα λάθη που γίνονται σε αυτές τις ηλικίες. Θα προσπαθήσουμε φυσικά να τα διορθώσουμε. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν έχουνε αγωνιστεί ξανά με τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας και είναι ένα πολύ δύσκολο συναίσθημα και δύσκολα διαχειρίσιμο για πολλά από αυτά τα παιδιά, γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι μικρής ηλικίας. Τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα τα βγάλουμε μετά το τουρνουά που θα γυρίσουμε από την Άγκυρα, εκεί θα ξέρουμε σε κάποιο επίπεδο που βρισκόμαστε βλέποντας και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία της προετοιμασίας στο κλιμάκιο κοριτσιών που γίνεται στο Σουφλί. Για ποιο λόγο γίνεται η προετοιμασία;
Είχαμε έρθει την καλοκαιρινή περίοδο ξανά στην πόλη του Σουφλίου και στο προπονητικό κέντρο εδώ της περιοχής με παιδιά γεννημένα το 2008 και το 2009. Μπορέσαμε και βάλαμε βάσεις και αρχές για την ομάδα αυτήν και επανήρθαμε τώρα με την καινούργια αυτή η ομάδα για να προετοιμαστούμε για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα που αποτελεί και την πρώτη φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Μιλήστε μας λίγο για αυτήν την διοργάνωση, το σύστημα διεξαγωγής και τον τόπο φιλοξενίας…
Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα λοιπόν, θα διεξαχθεί με επτά ομάδες, θα χωριστεί σε δύο ομίλους των τριών και των τεσσάρων ομάδων και ο πρωταθλητής αυτής της διοργάνωσης που θα γίνει από 17 μέχρι και 22 Ιανουαρίου του 2023 στην Άγκυρα θα πάρει απευθείας πρόκριση για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σερβία τον Ιούλιο του 2023. Δίνει ακόμα τέσσερα εισιτήρια η Βαλκανική Ζώνη για την επόμενη φάση που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο. Είναι μια καινούργια γενιά παιδιών και παρόλα αυτά ο στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε ακόμα και την πρώτη θέση.
Πρώτη θέση;
Ναι, γιατί και στις άλλες χώρες είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Βέβαια υπάρχουν ομάδες, έτσι για να μην αεροβατούμε, που η αθλητική τους υποδομή είναι καλύτερα δομημένη και οργανωμένη και έχουμε μία πιο ανταγωνιστική κουλτούρα στα θέματα των υποδομών. Δηλαδή χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Σερβία έχουν τις πρώτες τους ομάδες στα ολυμπιακά μετάλλια. Έχουν δηλαδή τις βάσεις να υποστηρίξουν και τις ομάδες των υποδομών τους. Να μην ξεχνάμε όμως και τις δικές μας επιτυχίες στις Εθνικές Ομάδες των παγκορασίδων όπως η 8η θέση στην Ευρώπη της γενιάς του 2002 και το Βαλκανικό Μετάλλιο της γενιάς του 2004. Τα κορίτσια της προηγούμενης ηλικίας του 2006 και του 2007, όταν υπήρχε η αντίστοιχη διοργάνωση δεν πήρανε μέρος λόγω της πανδημίας COVID-19. Χάσαμε δηλαδή στην ουσία μια γενιά η οποία μεταβιβάστηκε στις κορασίδες. Ευελπιστούμε και με αυτή την ομάδα να καταφέρουμε να έχουμε κάποια διάκριση για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε και το παράδειγμα των γυναικών που συμμετέχουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τις τελευταίες δύο διοργανώσεις.
Γίνονται τα σωστά βήματα από την Πολιτεία στις μικρές ηλικίες;
Το Ελληνικό Κράτος μέσω της Γενικής Γραμματείας όπου ανήκουν όλες οι ομοσπονδίες των Ολυμπιακών αθλημάτων και των μη Ολυμπιακών αθλημάτων φροντίζει ώστε να υπάρχει διάδοση του αθλήματος. Έτσι λοιπόν και η δικιά μας ομοσπονδία έχει δομήσει ένα πρόγραμμα για την διάδοση του αθλήματος, με επισκέψεις σε σχολεία για την παρουσίαση του αθλήματος, με πολλά events και με διεξαγωγή πολλών τουρνουά με αποκορύφωμα το τουρνουά των παμπαίδων, παγκορασίδων που διεξάγεται φτάνοντας βέβαια και στις πρωταθλήτριες ομάδες των ενώσεων. Έχουμε εθνικές ομάδες για όλες τις αναπτυξιακές ηλικίες των παμπαίδων, των παγκορασίδων, των κορασίδων και των νεανίδων αντίστοιχα. Το κύτταρο του αθλητισμού είναι όμως το σωματείο. Το σωματείο είναι αυτό που στην ουσία φτιάχνει έναν αθλητή, γιατί από τις 365 μέρες που υπάρχουν στο χρόνο σχεδόν οι 360 μέρες ανήκουν στο σωματείο. Οι εθνικές ομάδες θα μαζέψουν επιλεγμένα παιδιά για όλο το χρόνο για τα camp που κάνουνε 60 μέρες, ίσως λίγο πάνω ή λίγο κάτω, ανάλογα τις διοργανώσεις. Τα σωματεία είναι λοιπόν αυτά από τα οποία το παιδί, ο μικρός αθλητής, θα πάρει τις σωστές αρχές με τους προπονητές του. Αυτά τα στοιχεία θα τον οδηγήσουν στο να έχει παρουσία στις εθνικές ομάδες. Οι εθνικές ομάδες θα δώσουν τον ανταγωνισμό που πρέπει ώστε τα παιδιά να έχουν σαφώς ένα κίνητρο περισσότερο. Στην ουσία, οι εθνικές ομάδες είναι ας το πούμε η μορφή του σχολείου που οι απουσιολόγοι είναι οι πρώτοι στην τάξη τους κατά κάποιο τρόπο. Έτσι και τα παιδιά αυτά που ξεχωρίζουν από τα σωματεία σε αυτές τις ηλικίες θα είναι αυτά που θα στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες. Όλοι θα απολαύσουν το βόλεϊ, όλοι θα απολαύσουν τον αθλητισμό, κάποιοι θα έχουν την δυνατότητα να μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο. Έτσι λοιπόν και η πολιτεία τους δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουν να βγάλουν το ταλέντο τους με τις διοργανώσεις που λαμβάνουμε μέρος.
Παρακολουθείτε τις ομάδες της Θράκης; και ειδικότερα του Έβρου; Ποια είναι η γνώμη σας;
Υπάρχει ένα δίκτυο ομοσπονδιακών προπονητών που η Ελληνική Ομοσπονδία του βόλεϊ όπως κάνουν και λίγο-πολύ όλες οι ομοσπονδίες, που είμαστε διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα, σε όλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος. Στη Θράκη υπάρχουνε τέσσερις καταξιωμένοι προπονητές και παλιότερα αθλητές και καθηγητές φυσικής αγωγής: ο κ. Γιαννακόπουλος, ο κ. Μούχλιας, ο κ. Τάσιου, η κα Κεφάλα, που παρακολουθούν όλα τα πρωταθλήματα, παρακολουθούν όλα τα παιδιά της Θράκης και φυσικά σε συνεννόηση πάντα με το τμήμα ανάπτυξης της ομοσπονδίας ενημερωνόμαστε και καταγράφουμε σε ηλεκτρονικές καρτέλες τώρα πλέον τις αποδόσεις των παιδιών. Μη ξεχνάμε ότι οι τελικές φάσεις όλων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων εκπροσωπούνται από ομάδες της περιοχής της Θράκης επομένως και τα καλά παιδιά έχουν την δυνατότητα να ανταγωνιστούν σε πανελλήνιο επίπεδο, σαφώς με τα σωματεία τους αντίστοιχα, με παιδιά από όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε τις τελικές φάσεις σίγουρα, το δεδομένο είναι ότι αυτός που είναι καλός κάπου θα παίζει, κάπου θα εκδίδεται, κάπου θα φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Δεν μπορείς να είσαι μέλος στην Εθνική Ομάδα και να μην πρωταγωνιστείς στο σωματείο σου. Κάπου θα φαίνεται, δεν μπορείς να μην παίζεις και να είσαι μέλος της Εθνικής Ομάδας. Επομένως και για τα παιδιά, τους μικρούς αθλητές, ο καθρέφτης είναι το γήπεδο. Το δίκτυο των προπονητών που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα είναι ικανό να καλύψει ότι παιδί υπάρχει και πολύ περισσότερο στη Θράκη. Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια εξέλιξη, μπορεί η βιολογική ωρίμανση σε κάποιο παιδί να είναι λίγο αργότερη από άλλα παιδιά ή να προηγούνται κάποια παιδιά ωριμάζοντας βιολογικά αλλά σίγουρα σε βάθος χρόνου αυτός που είναι καλός θα φανεί.
Θα θέλατε να μας σχολιάσετε το παιχνίδι του προηγούμενου Σαββάτου που παρακολουθήσατε μεταξύ των ομάδων του Έβρου Σουφλίου και της ΕΑ Λάρισας;
Τις μέρες εδώ που βρισκόμαστε για προετοιμασία παρακολουθούμε και την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Είχαμε την ευκαιρία λοιπόν τόσο εγώ όσο και οι μικρές αθλήτριες να παρακολουθήσουμε το παιχνίδι της ομάδας του Σουφλίου με την ομάδα της Λάρισας για το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας των Ανδρών. Μια ομάδα που εμένα με εντυπωσίασε με το πάθος των αθλητών της. Νομίζω ότι τεχνικά είναι αρκετά καλά και οι τακτικές τους για το συγκεκριμένο παιχνίδι απέδωσαν την νίκη. Πιστεύω ότι εύκολα ή δύσκολα η ομάδα από το Σουφλί θα παραμείνει στην Α2, γιατί οι ισορροπίες των ομάδων που παίρνουν μέρος σ’ αυτό το πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ κοντά. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός να υπάρχει ομάδα που να εκπροσωπεί εδώ την περιοχή και την πόλη και να την κάνει γνωστή με την παρουσία της. Το άθλημα του βόλεϊ καλλιεργείται σ’ αυτό το Νομό και είναι αρκετά ψηλά. Υπάρχουν πολλές ομάδες και καλές που παίζουν στις εθνικές κατηγορίες.
Παλιότερα ο Έβρος αποτελούσε την μητρόπολη του βόλεϊ. Πιστεύετε ότι και σήμερα μπορεί να κατέχει αυτόν τον τίτλο;
Ο Νομός του Έβρου έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το άθλημα του βόλεϊ. Όλες οι αυτοκρατορίες όμως κάνουν τον κύκλο τους, υπάρχουν οι πάρα πολύ καλές χρονιές και υπάρχουν χρονιές οι οποίες βρίσκονται σε μια κάμψη. Η Αλεξανδρούπολη λοιπόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία πραγματική ανάκαμψη και αθλητικά για το βόλεϊ και πιστεύω ότι θα εμφανιστεί ξανά και θα πάρει πολύ σημαντικό μερίδιο στην Α1 Εθνική κατηγορία, στην Volley League όπως πλέον την ονομάζουμε. Θέλει όμως υπομονή, δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι, θέλει ανθρώπους που αγαπούν το σωματείο και το άθλημα. Παιδιά υπήρχαν και θα υπάρχουν και θα έρθουν ακόμα περισσότερα φτάνει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη σ’ αυτό που λέγεται Αλεξανδρούπολη.
Η Ορεστιάδα;
Η Ορεστιάδα έχει εμφανιστεί φέτος στην Volley League. Για μένα ήτανε πάντα πόλη ορόσημο για το βόλεϊ. Θεωρώ ότι έχει τη δυνατότητα να είναι για πολλά χρόνια στις εθνικές κατηγορίες γιατί έχει κόσμο που αγαπάει το άθλημα, έχει κόσμο που ξέρει το άθλημα και περιμένω να δω να τα καταφέρει φέτος και να παραμείνει στην Volley League. Οι υπόλοιπες ομάδες είναι στην Α2, έχει αρκετές ομάδες στην Α2 όλη η Θράκη και ο Έβρος βέβαια και στο γυναικείο βόλεϊ. Υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχει μέλλον, φτάνει επαναλαμβάνω οι άνθρωποι που περιβάλλουν το σωματείο, το κάθε σωματείο, να το αγαπούν και να έχουν υπομονή όσο το δυνατόν περισσότερη μέσα στο χώρο και η επιτυχία θα έρθει.
Είστε ευχαριστημένοι από την φιλοξενία σας στο Σουφλί;
Οι άνθρωποι του Σουφλίου είναι εξαιρετικοί, καθώς από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε μας περιβάλαν με εκτίμηση, με αγάπη, με πολύ σεβασμό σ’ αυτό που όλοι κάνουμε. Ξέρουν τον αθλητισμό, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είναι άνθρωποι που το αγαπούν αυτό που κάνουν, τόσο στην εστία όσο και στην Λέσχη Αξιωματικών που μας φροντίζουν για την σίτισή μας. Η πόλη που βγήκαμε σε κάποιες επισκέψεις που κάναμε ήταν εξαιρετική και ήταν πάντα δίπλα μας σε ότι ζητήσαμε. Νομίζω ότι με την ανακαίνιση του γηπέδου και των εστιών που θα φιλοξενήσουν τους αθλητές θα μπορούσε να είναι ένα προπονητικό κέντρο και για τις επόμενες γενιές και γιατί όχι να μην πάρει και μία μεγάλη διοργάνωση στις αναπτυξιακές ηλικίες.