Άγνοια δηλώνει ο Γιαμουρίδης στην Αυστραλία για την φερόμενη απάτη του Μπιλ Πάπας και αρνείται αποδοχή προϊόντων εγκλήματος

Παντελή άγνοια για την φερόμενη απάτη του ιδρυτή του Forum Group Μπιλ Πάπας εμφανίζεται να δηλώνει ο βασικότερος Έλληνας συνεργάτης του Τάσος Γιαμουρίδης, σε έγγραφα που κατέθεσε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας.

Πάπας και Γιαμουρίδης είναι στενοί συνεργάτες σε διάφορες εταιρείες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Mazcon στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει η ΠΑΕ Ξάνθη. Μάλιστα είναι και οι μοναδικοί της εταίροι, με τον Πάπας να έχει καταβάλει το 99% του εταιρικού κεφαλαίου και τον Γιαμουρίδη το εναπομείναν 1%. Μέχρι πριν ένα χρόνο ο Γιαμουρίδης ήταν μάλιστα διευθύνων σύμβουλος στην ΠΑΕ Ξάνθη με πρόεδρο τον Μπιλ Πάπας, ο οποίος διαδέχθηκε τον Θεσσαλονικιό συνεργάτη του και στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Τάσος Γιαμουρίδης σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο είπε ότι «δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε σε ένα σχέδιο» εξαπάτησης της Westpac και άλλων τραπεζών, εκδίδοντας πλαστά τιμολόγια. Στόχος του είναι να καταρρίψει την νομική προσπάθεια της Westpac να διεκδικήσει την επιστροφή εκατομμυρίων δολαρίων που φέρονται να καταβλήθηκαν στην Mazcon.

Ο Γιαμουρίδης, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ότι είναι μέτοχος του 1% στη Mazcon, την επιχείρηση που ίδρυσε ο Πάπας και για την οποία ισχυρίζεται η Westpac ότι έλαβε κεφάλαια από την υποτιθέμενη απάτη. Οπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στην Αυστραλία, «η Mazcon χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Πάπας για να αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης σε μια συμφωνία 15 εκατομμυρίων δολαρίων».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «η Westpac ισχυρίζεται ότι ο Γιαμουρίδης πληρώθηκε εκατομμύρια για να κατασκευάσει και να αποθηκεύσει χιλιάδες μηχανές χώνευσης απορριμμάτων για λογαριασμό του Πάπας». «Η τράπεζα ισχυρίζεται επίσης ότι ο Παπάς έστειλε εκατομμύρια στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει την αγορά πολλών ακινήτων, μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και πολλών εταιρειών», προσθέτουν τα δημοσιεύματα στην Αυστραλία όπως της εφημερίδας Australian.

«Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή πρωτότυπα για χωνευτήρια τροφίμων και χωνευτήρια τροφίμων, αλλά όχι για την απόκτηση της κοινής ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας ούτε της ακίνητης περιουσίας του Τεσοριέρο», έγραψαν οι δικηγόροι του Γιαμουρίδη στις καταθέσεις του ενώπιον δικαστηρίου. «(Ο κ. Γιαμουρίδης) αρνείται ότι έλαβε πληρωμές (από το Forum Group) τις οποίες δεν είχε καμία νόμιμη βάση να λάβει», προστίθεται στις καταθέσεις.

Στην υπεράσπισή του, ο Τάσος Γιαμουρίδης ισχυρίζεται ότι ενεργούσε «καλή τη πίστη ανά πάσα στιγμή» και ότι παρείχε «πολύτιμο αντίτιμο για τις πληρωμές» και «δεν είχε ειδοποίηση ή άλλου είδους ενημέρωσης ότι τα κεφάλαια αποκτήθηκαν με δόλο… ούτε ότι τα κεφάλαια είχαν αποκτηθεί με οποιαδήποτε αδικοπραγία». Υπενθυμίζεται ότι η Westpac ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι ο Μπιλ Πάπας και ο συνάδελφός του διευθυντής του Forum Βιντσένζο Τεσοριέρο φέρεται να ήταν εγκέφαλοι ενός σχεδίου απάτης σε βάρος της τράπεζας, η οποία εκτιμάται ότι μόνο στη συγκεκριμένη τράπεζα ανέρχεται σε σχεδόν 300 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας ήδη από το καλοκαίρι του 2021, ο Γιαμουρίδης σύμφωνα με την Westpac φέρεται να έλαβε 10,7 εκατομμύρια δολάρια μέσω συνολικά 20 συναλλαγών που έγιναν από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, δίχως να έχει σχετικό δικαίωμα για να εισπράξει τέτοιο ποσό από το Forum Group Financial Services, έναν βραχίονα του Forum Group του Μπιλ Πάπας.