Μουντιάλ 2022: «Παρωδία» το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο για κορυφαίο καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής – Δεν θα δει ούτε έναν αγώνα

«Την Κυριακή 20/11/22 ξεκινάει η φετινή παρωδία του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Προσωπικά συντάσσομαι με όσους μποϊκοτάρουν την διοργάνωση και με λύπη, ωστόσο με τη βεβαιότητα ότι είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης σε αυτό το αίσχος, δηλώνω ότι δεν πρόκειται να δω ούτε έναν αγώνα».

Με αυτά τα λόγια ο κορυφαίος καθηγητής Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Αντώνης Καμπάς (ο βασικός υπεύθυνος κάθε χρονιά για την διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) ανήρτησε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ένα άρθρο για το «πιο μισητό παγκόσμιο κύπελλο της ιστορίας».

Το κείμενο του άρθρου από το The Toc που υπογράφεται από τον Γιάννη Ζέρβα έχει ως εξής:

Την προσεχή Κυριακή 20 Νοεμβρίου ξεκινά το πιο περίεργο και πιο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ της Ιστορίας, αφου θα διεξαχθεί χειμώνα και όχι καλοκαίρι, με πολλές έντονες αντιδράσεις.
Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων και τους περιοριστικούς κοινωνικούς νόμους.
Η ανησυχία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και οι θάνατοι εργατών που δούλευαν για να φτιαχτούν οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν το μεγάλο τουρνουά, οδήγησε σε εκκλήσεις προς ομάδες και αξιωματούχους να μποϊκοτάρουν τους αγώνες του τουρνουά.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από το 2010, όταν η αραβική χώρα ανέλαβε να διοργανώσει το Μουντιάλ 2022.
Ειδικά στη Γερμανία, οι αντιδράσεις είναι πολύ έντονες, με φιλάθλους, αθλητές και αξιωματούχους να εκφράζουν την οργή τους, αλλά και την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων, με μπροστάρηδες αυτούς της Μπάγερν Μονάχου και της Ντόρτμουντ, διαμαρτύρονται με πανό και καλούν σε μαζική… αδιαφορία για το επερχόμενο Μουντιάλ, ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες παμπ στη Γερμανία δεν θα προβάλουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, λέγοντας ότι πήραν αυτή την απόφαση από “ηθική σκοπιά” δεδομένης της στάσης του κράτους του Κόλπου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς δεν σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ, ενώ ξεκάθαρη είναι και η στάση των πολιτών εναντίον ενδεχόμενης επίσκεψης του καγκελάριου στο Κατάρ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα παρακολουθήσει “κανέναν αγώνα”, το 15% ότι θα παρακολουθήσει “λιγότερους αγώνες” και μόνο το 18% δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει συμπεριφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις και θα παρακολουθήσει “εξίσου πολλούς” αγώνες.
Οργανώσεις, ποδοσφαιριστές και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα δικαιώματα των φιλάθλων που ταξιδεύουν στο Κατάρ, ειδικά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και γυναικών, των οποίων οι οργανώσεις δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι του Κατάρ κάνουν διακρίσεις.
Οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς επικρίσεις σχετικά με τις απόψεις της χώρας για την ομοφυλοφιλία, η οποία είναι παράνομη στο Κατάρ.
“Η FIFA είναι βέβαιη ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους ΛΟΑΤΚΙ+ φιλάθλους για να απολαύσουν το τουρνουά σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως και για όλους τους άλλους”, δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA στο Reuters μέσω email.
Η θέση της FIFA είναι ότι οι διακρίσεις οποιουδήποτε είδους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού απαγορεύονται αυστηρά, είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας: “Το Κατάρ ως χώρα υποδοχής έχει δεσμευτεί πλήρως να διασφαλίσει ότι όλοι θα μπορούν να απολαύσουν το τουρνουά σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+”.
Πάντως, η FIFA απαγόρευσε στη Δανία να προπονείται με φανέλες που θα έχουν μήνυμα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία της Δανίας (DBU). Η διεθνής ομοσπονδία απέρριψε το αίτημα της Δανίας να χρησιμοποιηθούν αυτές οι φανέλες που φέρουν το μήνυμα “Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους”, επιβεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) εκπρόσωπος της DBU.
Η Dua Lipa με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρνήθηκε ανάμειξή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022.
Αν και υπήρξαν φήμες ότι η Dua Lipa επρόκειτο να εμφανιστεί κατά την τελετή έναρξης, η τραγουδίστρια της ποπ εξήγησε ότι αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ. Σε δήλωση που κοινοποίησε στο Instagram της, η τραγουδίστρια ανέφερε: “Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι θα εμφανιστώ στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Δεν θα τραγουδήσω και ούτε έχω συμμετάσχει ποτέ σε διαπραγματεύσεις για να εμφανιστώ. Θα επευφημήσω την Αγγλία από μακριά”.
“Ανυπομονώ να επισκεφτώ το Κατάρ όταν θα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έδωσε όταν κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο” σημείωσε η Dua Lipa.
Παράλληλα, ο Rod Stewart αποκάλυψε στους Sunday Times ότι απέρριψε 1 εκατομμύριο δολάρια, γιατί “δεν είναι σωστό να πας εκεί”.