Η ιστορία των εμβλημάτων του ΑΟΞ από τον Δημόκριτο του 1967 σε αυτά της Skoda και πλέον στον Δημόκριτο του 2022 στον ΓΣ Ξάνθη

Όλη η φιλοσοφία του συλλόγου και το απόσταγμα της αθλητικής σκέψης των ιδρυτών του αποτυπώνονται στο έμβλημα της Ξάνθης, με τη μορφή του Θρακιώτη φιλοσόφου, Δημόκριτου του Αβδηρίτη (460-370 π.Χ.). Οι «φρουροί των συνόρων» επηρεασμένοι, προφανώς από το καθολικό μυαλό του Αβδηρίτη φιλοσόφου, έκαναν πράξη την θεωρία του για τον άνθρωπο, ότι «η κινητήρια δύναμη της δραστηριότητας του, με την οποία τόσα και τόσα πέτυχε στην ζωή, ήταν η ανάγκη. Αυτή που τον οδήγησε στη σύσφιξη των σχέσεων του με τους άλλους ανθρώπους, ώστε να γίνει κοινωνικός και με την δημιουργία της γλώσσας, να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Αυτά αναφέρει στην ενότητα για το έμβλημα της ομάδας η επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ξανθη, παρουσιάζοντας και την πορεία του στο πέρασμα των ετών, με τις μικρές ή μεγάλες αλλαγές του. Αυτό το έβλημα που χρησιμοποίησε ως βάση και ο ΓΣ Ξάνθη ως διάδοχο σωματείο του Ορφέα Ξάνθης, οι εμπνευστές του οποίου φιλοδοξούν ουσιαστικά ο ΓΣΞ να αποτελέσει την συνέχεια του μεγάλου ΑΟΞ.

Ο Δημόκριτος γεννήθηκε και έζησε στα Άβδηρα της Θράκης από το 460 έως το 370 π.Χ. και θεωρείται πατέρας της σύγχρονης ατομικής θεωρίας. Η ζωή του ήταν γεμάτη ταξίδια για την αναζήτηση της γνώσης. O Δημόκριτος, πέρα από τις αμέτρητες θεωρίες του, ήταν και θεμελιωτής της ηθικής αντίληψης για τη ζωή. Πίστευε πως ο σκοπός του ανθρώπου ήταν η ευτυχία, όχι μέσω των υλικών αγαθών όσο με τη γνώση του καλού, για την εσωτερική αρμονία και τη γαλήνη του. «Αυτή η ανάγκη για επικοινωνία και δράση, έγινε λάβαρο της αθλητικής διαπαιδαγώγησης των Ακριτών», επισημαίνεται στην ίδια την ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ξάνθη.

Το πρώτο σήμα του ΑΟ ΞΑΝΘΗ

Από την ίδρυση της ομάδας έως και το 1991 υπήρχε ως σήμα η προτομή του Δημόκριτου σε κόκκινο πλαίσιο με την αναγραφή ΞΑΝΘΗ από κάτω. Ένα νέο έμβλημα με μικρές αλλαγές παρουσιάστηκε το 1985. Γενικά το έμβλημα με τη μορφή του Δημοκριτου διατηρήθηκε σε αυτή τη μορφή μέχρι το 1991, όταν και προστέθηκαν στοιχεία της ΒΙΑΜΑΡ ΑΕ, νέας ιδιοκτήτριας του συλλόγου που σεβόμενη την ιστορία της ομάδας και θέλοντας να τιμήσει όλους αυτούς που ήταν πάντα δίπλα στο σύλλογο και στο νέο έμβλημα της ομάδας, διατήρησε τα στοιχεία του παλιού εμβλήματος. 

Το σήμα του ΑΟ Ξάνθη την 5ετια 1996-2001

Με την αλλαγή ονομασίας από ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΑΝΘΗ σε SKODA ΞΑΝΘΗ, ο Δημόκριτος παρέμεινε και στην λέξη ΞΑΝΘΗ προστέθηκε το SKODA XANTHI FC με την ημερομηνία 1967 ίδρυσης του συλλόγου. Το 1996 προστέθηκε το σήμα της Škoda Auto. Μία επιπλέον αλλαγή στο έμβλημα έγινε το 2001, με την προσθήκη της μπάλας ποδοσφαίρου, ενώ το 2007 παρουσιάστηκε διαφορετική εκδοχή του συγκεκριμένου εμβλήματος. Το 2012 παρουσιάστηκε ένα νέο έμβλημα, στο οποίο η προτομή του Δημόκριτου βρισκόταν πλέον στη μέση.

Από το 1996 έως και το 2016 υπήρξαν αλλαγές στο έμβλημα της ομάδας που έχουν να κάνουν με την προσθήκη νέων λογοτύπων αλλά και την αλλαγή χρώματος. Δίπλα στον Δημόκριτο προστέθηκε το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας SKODA με το μαύρο να συμβολίζει την εκατονταετή παράδοση, ενώ το πράσινο υποδηλώνει την περιβαλλοντική μέριμνα στην παραγωγή.

Ο Δημόκριτος κυρίαρχο στοιχείο στο έμβλημα του 2012

Το 2001 το σήμα άλλαξε εκ νέου με την προσθήκη μιας μπάλας ποδοσφαίρου που τοποθετήθηκε στο κέντρο, αριστερά της διατηρήθηκε το λογότυπο της SKODA και δεξιά  της η προτομή του Δημόκριτου. Στην ουσία τα τρία λογότυπα αποτελούσαν την μέση ενός κυκλικού λαβάρου χρώματος πράσινο.

Το 2007 το κάτω μέρος του κυκλικού λαβάρου έγινε κόκκινο.

Το 2012 υπήρχε μια επιστροφή στο παρελθόν με τον Δημόκριτο να έχει κυρίαρχη θέση. Τα υπόλοιπα λογότυπα διατηρήθηκαν σε μικρότερη κλίμακα ενώ την θέση του άνω και κάτω λαβάρου πήρε μια κόκκινη λεπτή γραμμή. Παράλληλα αφαιρέθηκε και το πράσινο χρώμα.

Το καλοκαίρι του 2016 και μετά την αλλαγή ονομασίας, ο Δημόκριτος είναι ο μόνος πρωταγωνιστής του νέου εμβλήματος του ΑΟ ΞΑΝΘΗ. Η κυκλική μορφή έδωσε την θέση της σε μορφή που θυμίζει πλέον ασπίδα. Τέλος υπάρχει η αναγραφή της ονομασίας σε Αγγλική γραφή καθώς και το έτος ίδρυσης.

Το σήμα αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι τις μέρες μας, ωστόσο με δεδομένο ότι η ΠΑΕ Ξάνθη μέσα στους επόμενους μήνες θα αποτελέσει παρελθόν, είδαμε τον Δημόκριτο να αναβιώνει ως βασικό έμβλημα και στη νέα προσπάθεια του ΓΣ Ξάνθη, διαδόχου ομάδα του Ορφέα Ξάνθης, που φιλοδοξεί να λάβει την θέση του ΑΟΞ στα μάτια και τις καρδιές του ευρέως κοινού. Το αν θα τα καταφέρει είναι μια μεγάλη ιστορία, αλλά η επιλογή αυτού του εμβλήματος δείχνει την φιλοδοξία και την διάθεση να το επιχειρήσει.