Επέτειος: 30 χρόνια από το ιστορικό ΑΟΞ – ΑΕΚ 3-4 με την μετέπειτα πρωταθλήτρια να κάνει τη μοναδική ανατροπή της τριετίας από δυο γκολ πίσω (+video)

Στα χρόνια που η ΑΕΚ κατακτούσε τα τρία σερί πρωταθλήματα (1991-94) χρειάστηκε να ανατρέψει εις βάρος της σκορ 13 φορές. Τόσες ήταν οι νίκες που πήρε έχοντας δεχθεί πρώτη γκολ ή έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ σε κάποια στιγμή του αγώνα και η πιο μεγάλη από αυτές ήταν το 4-3 στην Ξάνθη, σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια.

Δεν ήταν η μεγαλύτερη σε σημασία, αλλά σε βαθμό δυσκολίας, αφού είναι η μόνη από εκείνες τις 13 ανατροπές (πέντε τη σεζόν 1992-93) από δύο γκολ πίσω! Η ΑΕΚ είχε βρεθεί να χάνει με 1-3, αλλά στο τέλος νίκησε με 3-4 με μια μεγάλη αντεπίθεση στο δεύτερο ημίχρονο που στηρίχθηκε στις δύο αλλαγές του Ντούσαν Μπάγεβιτς: τον Ζόραν Σλίσκοβιτς και τον Τάσο Μητρόπουλο.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 6’ με σουτ του Βασίλη Δημητριάδη από εκτέλεση έμμεσου φάουλ του Τόνι Σαβέβσκι, αλλά η πολύ καλή Skoda Ξάνθη της εποχής εκείνης αντέδρασε άμεσα και προηγήθηκε 2-1 με τα γκολ του μετέπειτα (1996-98) «κιτρινόμαυρου» Μαρσέλο Βεριντιάνο στο 12’ και στο 17’. Η Ξάνθη επέκτεινε το προβάδισμά της με το γκολ του Γιώργου Αθανασιάδη στο 51’ και τότε ήταν που ο Μπάγεβιτς (που στο ημίχρονο είχε αντικαταστήσει τον Τζίμη Πατίκα με τον πανύψηλο Κροάτη φορ Ζόραν Σλίσκοβιτς)  αποφάσισε να ρίξει στη μάχη και τον Τάσο Μητρόπουλο αντί του Σταύρου Σταματή.

Ο 35χρονος Μητρόπουλος είχε έρθει στην ΑΕΚ ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 1992, μετά από έντεκα χρόνια στον Ολυμπιακό. Είχε γίνει δεκτός με δυσιστία από τον κόσμο, όμως αμέσως έδειξε ότι θα βοηθούσε πολύ με το γνωστό δυναμικό παιχνίδι του. Αυτό το είδος παιχνιδιού βοήθησε και στην Ξάνθη.

Δύο λεπτά μετά την είσοδό του, ο Μητρόπουλος έδωσε την κεφαλιά-πάσα στον Δημητριάδη για το 3-2.  Ο Ζόραν Σλίσκοβιτς στο 77’ έκανε το 3-3 με κεφαλιά μετά από σέντρα του Αλέξη Αλεξανδρή και πλέον το γήπεδο είχε… γείρει για τα καλά. Το γκολ της νίκης των κιτρινόμαυρων ήρθε στο 89’ από προσπάθεια που άρχισε ο Μητρόπουλος, συνέχισε ο Δημητριάδης και ήρθε ο Σλίσκοβιτς να τη μετατρέψει σε γκολ από κοντά.

«Ήταν μια επική ανατροπή που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα για το ποιος ήταν το… αφεντικό στο πρωτάθλημα, ενώ εκτός των άλλων, συνδυάστηκε και με την καθιέρωση του Μανόλη Παπαδόπουλου στο κέντρο της άμυνας. Ήταν το ντεμπούτο του (είχε έρθει και αυτός το προηγούμενο καλοκαίρι) και έμελλε να καθιερωθεί στη συνέχεια. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε να πανηγυρίζει τη μεγάλη νίκη με τον Τάσο Μητρόπουλο και τον Στέλιο Μανωλά», σχολιάζει στο σχετικό του επετειακό θέμα το aek365.