Παρέμβαση και από Γιαλάογλου για τα περίεργα τουρκικά παιχνίδια στην Θράκη με όχημα το ποδόσφαιρο

Στο θέμα της παρουσιας ανθρώπων του Πανθρακικού στο Τουρκικό Προξενείο όπως αποδεικνύει η φωτογραφια με τον Τουρκο Πρόξενο, αλλά και της έγκρισης δημιουργίας συλλόγου φίλων τη Φενερμπαχτσέ με αναφορά σε «Δυτική Θράκη», συνδυάζοντάς τα, αναφέρθηκε με διαδικτυακή παρέμβασή του και ο γνωστός θρακιώτης δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου.

Ο Γιαλάογλου, από τους πιο γνωστούς και έγκριτους νομικούς στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα, συχνά κάνει παρεμβάσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook για κοινωνικά ζητήματα. Δεν θέλησε λοιπόν να αφήσει ασχολίαστα και τα μηνύματα που περνάνε ή θα μπορούσαν να περάσουν σε κάποιους κύκλους αυτές οι δύο φωτογραφίες.

Αναλυτικά η παρέμβασή του έχει ως εξής:

Δυο φωτό με νόημα: Ο νέος Πανθρακικός υπο την νέα ηγεσία του με χορηγό πλέον τον Λεβεντ Σαδικ επισκέφθηκε τον Τούρκο Πρόξενο στην Κομοτηνη. Δίπλα ο νέος αθλητικός Συλλογος Φιλαθλοι Φενέρμπαχτσε στην Δυτική Θράκη!!

Η πρώτη εικόνα δείχνει την γύμνια της ελληνικής πολιτείας η οποία άφησε μια ιστορική ομάδα να περασει σε ιδιαίτερα και άκρως επικίνδυνα χερια προκειμένου να παραμείνει ζωντανή αθλητικά. Η επίσημη Τουρκία δια του Πρόξενου της δείχνει πλέον ότι παίζει ρόλο στα τεκταινόμενα της περιοχής και μάλιστα με πιο εντονο τρόπο τελευταία. Η κατρακύλα της Θράκης αναφορικά με τα αθλητικά της σωματεία σε επίπεδο εθνικών κατηγοριών δεν έχει προηγούμενο. Η Ξάνθη ύστερα από 32 χρόνια στην Α Εθνική κατηγορία υποχρεώθηκε σε υποβιβασμό αφού τα δυο μεγάλα σωματεία Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κατάφεραν να εκτονώσουν την μεταξύ τους κόντρα σε βάρος μιας ιστορικής και εθνικά χρήσιμης ομάδας όπως η Ξάνθη, η οποία χωρίς λόγο και αιτία καταδικάστηκε σε υποβιβασμό. Δεν θα εξηγήσω τους λόγους άλλωστε δεν είναι αυτή η ουσία της ανάρτησης μου. Βλέπω όμως ότι η απουσία εθνικής πολιτικής για την Θράκη και η εγκατάλειψη της σε συγκεκριμένους τομεις, συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν πρόσωπα να την ανακόψουν. Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης δεν αρκεί. Ξάνθη και Ροδοπη αποτελούσαν και αποτελούν πολύ σοβαρά πεδία στα οποία δοκιμάζεται η κάθε κυβέρνηση.

Τέλος αναφορικά με την δεύτερη φωτό, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι τυχαία η αναφορά σε Δυτική Θράκη. Οι εμπνευστές αυτής της ονομασίας στέλνουν ένα μήνυμα. Εδώ δεν είναι Θράκη, είναι Δυτική Θράκη, όπως την θέλει η Τουρκία. Όμως το σοβαρότερο είναι αλλού.

Όπως και παλιότερα είχα γράψει, η ανεπάρκεια αυτού του δικαστή που έκανε δεκτή αυτή την ονομασία στην αίτηση σύστασης που υποβλήθηκε είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί την θητεία τους στην Θράκη. Όσο αθώο και αν φαίνεται ένα συνηθισμένο αίτημα αναγνώρισης σωματείου, όσο τυπική κιαν ειναι η διαδικασία, το ζήτημα είναι να υπάρχει συνείδηση και επαγρύπνιση ότι τίποτε δεν ειναι τόσο απλό όταν έχει να κάνει με την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους. Όλοι όσοι παίζουν με αυτά τα ζητήματα είτε ως οργανωτές είτε ως ακούσιοι συνεργοί, ειναι υπεύθυνοι για το επικίνδυνο αποτύπωμα που αφήνουν στην ιστορία αυτού του τόπου.

Ελπίζω ότι η ελληνική Πολιτεία δια των υπευθύνων οργάνων της και δια των οργανωμένων πολιτών της τοπικά, θα δείξει την ετοιμότητα της και με συνείδηση της σημασίας της κοινωνικής αποστολης της θα περιφρουρήσει, έστω ετεροχρονισμένα, την ηρεμία και την αρμονία στην ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ελλάδος.