«Πάγωσε» η αντικατάσταση του τάπητα στο Πανθρακικό Στάδιο λόγω έλλειψης χρημάτων – 15 μήνες κλειστός ο στίβος για το κοινό

Με αισιοδοξία και ενθουσιασμό η Κομοτηνή είχε υποδεχθεί πριν από δύο χρόνια τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που είχε επισκεφθεί το Πανθρακικό Στάδιο. Τότε ο Αυγενάκης παρουσία φορέων της περιοχής είχε ανακοινώσει σχετικά με την αντικατάσταση του ελαστικού συνθετικού τάπητα του στίβου: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι σε 10 ημέρες περίπου θα έχουμε την δημοπράτηση του έργου αυτού, προϋπολογισμού 780.000 ευρώ».

Δύο χρόνια μετά οι πολυπόθητες εργασίες που είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021 έχουν πλέον «παγώσει». Αυτό έχει συμβεί γιατί σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Χρόνος», δυστυχώς έχει σταματήσει η χρηματοδότηση των εργασιών. Και αυτό, ενώ την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του ThrakiSportS, προχωρά κανονικά η αντικατάσταση του ταρτάν στο ΔΑΞ Ξάνθης με χρηματοδότηση από τον Δήμο Ξάνθης, όπως και στην Δράμα.

Αξίζει να τονιστεί ότι για την περίπτωση του Πανθρακικού Σταδίου πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 780.000€, το οποίο χρηματοδοτείται απευθείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Η αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Κομοτηνής, καθώς είχε να ανανεωθεί ο στίβος πάνω από 30 χρόνια.

Το «πάγωμα» των εργασιών σημαίνει ότι από τις 08 Ιουλίου 2021 ο στίβος είναι κλειστός για το κοινό, που αναγκάζεται ως εναλλακτική να τρέχει γύρω από τον χώρο του στίβου σε ένα χωμάτινο δρόμο με βλάστηση. Βέβαια θεωρούνταν ως μια προσωρινή λύση, που τώρα όμως λόγω των εξελίξεων έχει γίνει μια μόνιμη κατάσταση. Οι εργασίες εάν συνεχιστούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνουν από την Άνοιξη του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η εφημερίδα «Χρόνος» που αναδεικνύει το θέμα, ο εργολάβος υποστηρίζει την δική του πλευρά και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την δική της πλευρά. Πάντως η ουσία είναι ότι έχει σταματήσει το έργο.

Και ναι μεν είναι ένα έργο που ήταν απαραίτητο για το Πανθρακικό Στάδιο, όμως λόγω των εξελίξεων αυτό σημαίνει ότι ο στίβος θα παραμείνει κλειστός για δύο ολόκληρα χρόνια, εφόσον όλα κυλίσουν ομαλά, γιατί υπάρχει κίνδυνος πλέον να είναι ο χρόνος αυτός μεγαλύτερος.

Το έργο συνολικά είναι το εξής:

  • Αντικατάσταση ελαστικού συνθετικού τάπητα, επιφάνειας περίπου 7.000 τ.μ.
  • Εναρμόνιση με της προδιαγραφές της IAAF της Λίμνης για τα Στιπλ και των σκαμμάτων αλμάτων μήκους, τριπλούν, ύψους και επί κοντώ
  • Αντικατάσταση των δύο βαλβίδων σφαιροβολίας και δισκοβολίας/σφυροβολίας, καθώς και προμήθεια κλωβού
  • Οκτώ νέους αναστρεφόμενους βατήρες αλμάτων μήκους και δύο βαλβίδες άλματος επί κοντώ
  • Διαχωριστικό κράσπεδο στο όριο μεταξύ της πρώτης διαδρομής του ταρτάν και της κονίστρας.