Πέθανε ο Χάρης Καμπουρίδης και ζήτησε ως τελευταία επιθυμία να σκορπιστούν οι στάχτες του στη γέφυρα του Ιάσμου

Πέθανε χτυπημένος από την επάρατο νόσο ο σημαντικός ιστορικός Tέχνης, Χάρης Καμπουρίδης. Ο Χάρης Καμπουρίδης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2022, σε ηλικία 72 ετών.

Ανθρωπος βαθιά ευγενής και με μια εξαιρετικά λεπτή αίσθηση του χιούμορ, ο Χάρης Καμπουρίδης. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, με την τελευταία επιθυμία να αποτεφρωθεί και να σκορπιστούν οι στάχτες στη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες Ροδόπης – Κομοτηνής.

Είχε σπουδάσει στις Φιλοσοφικές Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν. Από το 1981 δημοσίευσε πληθώρα δοκιμίων και μελετών σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

Διατέλεσε τεχνοκρίτης στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (με πιο πρόσφατη την εφημερίδα «Τα Νέα»), μέλος ερευνητικών ομάδων, επιστημονικών και καλλιτεχνικών επιτροπών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διοικητικών συμβουλίων της Διεθνούς Ενώσεως Σημειωτικών Σπουδών, της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών, της Τέχνης Θεσσαλονίκης, κ.ά. Έλαβε μέρος σε επιστημονικά συμπόσια, όπως στο Άαχεν, στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στη Βουδαπέστη, στη Γάνδη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο.

Ήταν διευθυντής από το 1975 έως το 1982 του διεθνούς περιοδικού για τη Σημειωτική «Κώδικας/Code» και σειράς συναφών τομών που εκδόθηκαν στη Γερμανία. Το 1983 εξελέγη εθνικός επίτροπος ζωγραφικής για την Μπιενάλε Σάο Πάολο. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαιτέρως με την ίδρυση εταιρείας μελέτης της νεοελληνικής τέχνης.

Υπήρξε, επίσης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης (Ρόδος), σύμβουλος της Εθνικής Πινακοθήκης (1990-94), επίκ. καθηγητής Επικοινωνιολογίας (1992-95) στο ΑΠΘ, μέλος της Academia Europaea, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οργανωτής / επιμελητής πολλών μουσειακών εκθέσεων και συγγραφέας βιβλίων για την ελληνική ζωγραφική, ενώ διατηρούσε μεγάλη αγάπη για την φωτογραφία.

Η ανακοινωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του κριτικού εικαστικών Χαράλαμπου (Χάρη) Καμπουρίδη, ο οποίος «έφυγε» σήμερα από τη ζωή.

Ο Χάρης Καμπουρίδης γεννήθηκε το 1950 στην Κομοτηνή. Σπούδασε Βυζαντινό και Νεοελληνικό Πολιτισμό στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Επικοινωνιολογία και Ιστορία της Νεώτερης Τέχνης στο Aachen Hochschule. Η διαδρομή του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1975, με τη συνεργασία του στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ως κριτικός εικαστικών. Παράλληλα, είναι ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού «Κώδικας» καθώς και του διαδόχου του το 1979 “Code”. Από το 1980 έως το 1984 εργάζεται ως σύμβουλος ή ομιλητής στις σειρές «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» (ΕΡΤ1-2). Από το 1985 έως το 1988 συνεργάζεται με το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ενώ το 1990 με την ΕΡΤ1 και τη διετία 1990-1991 με το Α’ Πρόγραμμα. Είχε, επίσης, συνεργασίες για πολλά χρόνια με τα περιοδικά «ΑΝΤΙ», «ΖΥΓΟΣ», «ΤΕΤΑΡΤΟ», «ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ», «ARTMAGAZINE» και «RAM». Από το 1985 και έως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε κριτικός εικαστικών της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Παράλληλα ο Χάρης Καμπουρίδης διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και επιστημονικός ερευνητής του Υπουργείου Έρευνας, του Ιστορικού Αρχείου του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς, του Πανεπιστημίου του AACHEN, της έδρας Βιομηχανικής Αισθητικής Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης, της έδρας Φιλοσοφίας του ιδίου πανεπιστημίου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας κ.α.

Τέλος, υπήρξε μέλος της “ACADEMIA SCIENTIARUM ET ARTIUM EUROPAEA” (Salzburg), του Δ.Σ. του Συμβουλίου Πολιτιστικών Δικτύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Εθνικής Πινακοθήκης και πλήθους άλλων επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Χάρης Καμπουρίδης παρά τη λαμπρή σταδιοδρομία του παρέμεινε σε όλον του το βίο απλός, σεμνός και προσηνής. Η απώλειά του σκορπίζει λύπη στους φίλους και τους συνεργάτες του. Η ΕΣΗΕΑ δεν ξεχνά ότι πάντοτε και όποτε τον χρειάστηκε ο συνάδελφος με μεγάλη προθυμία βοήθησε ουσιαστικά και αφιλοκερδώς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά τον αξέχαστο Χάρη Καμπουρίδη και συλλυπείται θερμά τον αδελφό και τη σύντροφό του.

Πηγή: https://www.in.gr/ και https://www.esiea.gr/