Επέτειος: 55 χρόνια από τον πρώτο ever αγώνα του ΑΟΞ! Η ιστορική ενδεκάδα στα «αποκαλυπτήρια» του συλλόγου (+video)

Το καλοκαίρι του 1967 μετά τις σχετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων της Ασπίδας και του Ορφέα Ξάνθης, υπήρξε η ιστορική συγχώνευση και η δημιουργία του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθη που έκτοτε αποτελεί την μεγάλη ομάδα του νομού και τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πρωτοστατουσε στα μεγάλα σαλόνια της Α’ Εθνικής, ενίοτε και στα ευρωπαϊκά.

Ήταν όμως μια μέρα σαν και αυτήν, 4 Οκτωβρίου ακριβώς 55 χρόνια πριν, ανήμερα της μεγάλης γιορτής των Ελευθερίων της Ξάνθης, όταν ο ΑΟΞ παρουσιαζόταν για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό του, σε έναν οποιονδήποτε αγώνα. Για την ακρίβεια, με την ευκαιρία εκείνης της τοπικής επετείου για την απελευθέρωση της πόλης της Ξάνθης και την ενσωμάτωσή της στον ελληνικό κορμό, διοργανώθηκε φιλικός αγώνας ανάμεσα στον ΑΟΞ και την Εθνική Ενόπλων, αναμέτρηση μείζονος σημασίας εκείνη την εποχή, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμασταν στους πρώτους μήνες της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας.

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία της ομάδας μετά την συνένωση και απεικονίζει τους πρώτους 11 ποδοσφαιριστές οι οποίοι φόρεσαν την φανέλα του ΑΟΞ στο παιχνίδι κόντρα στην Εθνική Ενόπλων, από τους οποίους οι εννιά προέρχονταν από την Ασπίδα και οι δύο από τον Ορφέα.  Η φωτογραφία όπως ήταν φυσιολογικό ήταν ασπρόμαυρη αφού εκείνη την εποχή το έγχρωμο φιλμ δεν είχε εφευρεθεί, ωστόσο με την βοήθεια της τεχνολογίας κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια και μια… χρωματιστή εκδοχή της.

Όρθιοι από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται ο Χρήστος Τσαγκαλίδης από την Ασπίδα, ο Δήμος Καρδερίδης με την εμφάνιση του τερματοφύλακα, επίσης προερχόμενος από την Ασπίδα, ο Κώστας Ανδρέου από τον Ορφέα, ο Σάκης Ψωμάς από την Ασπίδα, ο Πασχάλης Καραλανίδης, ο Χαράλαμπος Τσιλιγγίρης και ο Κλέανθος Ψωμάς, και οι τρεις τελευταίοι προερχόμενοι από την Ασπίδα. Καθιστοί εμφανίζονται οι Ασπιδαίοι Χρήστος Βορδόγλου, Κώστας Νεοχωρίτης, Αντώνης Αντωνιάδης (με την μεγάλη μετέπειτα καριέρα στον Παναθηναϊκό) και δεξιά, προερχόμενος από τον Ορφέα, ο Ρασήμ Ρασήμογλου.

Αυτή είναι η παρθενική ενδεκάδα της συγχώνευσης, η πρώτη ενδεκάδα που εμφανίστηκε ο νέος σύλλογος ως ΑΟΞ. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ο αγώνας εκείνος είχε αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή για την πόλη της Ξάνθης, με την μπάντα του Στρατού να παιανίζει ύμνους και το γήπεδο να είναι κατάμεστο για το μεγάλο γεγονός, τα αποκαλυπτήρια του νέου συλλόγου του ΑΟΞ απέναντι στην Εθνική Ενόπλων που τότε αγωνιζόταν με όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Συνολικά, ο ΑΟΞ του 1967-1968 αποτελούνταν απο 21 ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν οι εξής: Δεληκριάδης, Καρδερίδης, Χατζηεφραιμίδης, Βουρδόγλου, Καραλανίδης, Τσαγκαλίδης, Ψωμάς Αθ., Νεοχωρίτης, Ανδρέου, Αντωνιάδης, Τσιλιγγιρίδης , Ρασήμογλου Ρασήμ, Δετσαρίδης, Αναστασίου, Τσετινές, Νταβουλτζόπουλος Χρ., Πιστικούδης, Διαμαντής, Σαχινίδης, Ψωμάς Κ. και Φωτίδης Β. Πρώτος προπονητής στην ιστορία του ΑΟΞ ήταν ο Βόσκας.

Στο παρακάτω βίντεο ο παλαίμαχος άσσος της ομάδας Σάκης Ψωμάς, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή και ήταν και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΑΟΞ λίγες μέρες μετά, έχοντας πετύχει γκολ μέσα στην Τούμπα στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής με τον Μακεδονικό, μιλά στην κάμερα του XanthiSports για την πρώτη εμφάνιση της ομάδας του ΑΟΞ, μια μέρα σαν και αυτήν, ακριβώς 55 χρόνια πριν: