Βασίλης και Φώτης Ιωαννίδης από το Θρυλόριο Ροδόπης: Η 7η περίπτωση πατέρα – γιου που φόρεσαν την φανέλα της Εθνικής Ανδρών

Ο Φώτης Ιωαννίδης έκανε στην Κύπρο το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών περνώντας ως αλλαγή στο 58ο λεπτό αντί του τραυματία αρχηγού Τάσου Μπακασέτα. Εγινε έτσι ο 7ος γιος πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή που φορα την φαλανόλευκη φανέλα.

Η προηγούμενη τέτοια περίπτωση αφορούσε πριν πέντε χρόνια τον Τάσο Δώνη, ο οποίος σε ένα ματς κόντρα στην Βοσνία είχε και πάλι περάσει ως αλλαγή αντικαθιστώντας και εκείνος (όπως τώρα ο Ιωαννίδης) τον Μπακασέτα. Εκείνο το παιχνίδι ήταν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο 22χρονος Φώτης Ιωαννίδης είναι γιος του Βασίλη Ιωαννίδη, ο οποίος είδε τα όνειρα που έκανε στις αλάνες του Θρυλορίου και της Κομοτηνής να γίνονται πραγματικότητα αγωνιζόμενος κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90 κυρίως στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και στον Ολυμπιακό και στο τέλος της καριέρας του στον Πανιώνιο και στην Προοδευτική.

Γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1967, ο Βασίλης Ιωαννίδης κλήθηκε από τον Αλκέτα Παναγούλια στην Εθνική Ανδρών τον Νοέμβριο του 1993 και έκανε ντεμπούτο στον ιστορικό αγωνα με την Ρωσία και τη νίκη με 1-0 στο ΟΑΚΑ που μας έστειλε ως πρώτους στα τελικά του Μουντιάλ των ΗΠΑ. Επαιξε στη συνέχεια και σε δυο φιλικά με Καμερούν και Πολωνία, αλλά δεν ήταν στην τελική αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ούτε κλήθηκε ξανά στην Εθνική Ανδρών.

Εξι χρόνια μετά από εκείνες τις στιγμές, στις 10 Ιανουαρίου του 2000 γεννήθηκε ο Φώτης Ιωαννίδης. Μπορει να ήρθε στον κόσμο στην Αθήνα και να μην μεγάλωσε στην Κομοτηνη, ωστόσο αισθάνεται το Θρυλόριο πατρίδα του και το τονιζει αυτό σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται (κάνοντας σχετική πλάκα αυτές τις μέρες με την Εθνική Ομάδα και στον έτερο Κομοτηναίο της Πέτρο Μάνταλο, που είναι από τους Υφαντές, δηλαδή από την άλλη άκρη της Κομοτηνής).

Με την συμμετοχή του στην Εθνική Ανδρών, οι Βασίλης και Φώτης Ιωαννίδης έγιναν το έβδομο ζευγάρι πατέρα – γιου που φορούν την φανέλα της Εθνικής Ανδρών, αλλά οι μόνοι που συνδυάζουν ο ένας να έχει κληθεί ως παίκτης του Ολυμπιακού και ο άλλος ως παίκτης του αιωνίου αντιπάλου Παναθηναϊκού. Όλα ξεκίνησαν προπολεμικά με τον Νίκο Κονσολάκη (Τσαγανιά) που είχε αγωνιστεί μόνο στο Ουγγαρία – Ελλάδα 11-1 το 1938. Πρόκειται για τον πατέρα του Βαγγέλη Κουσουλάκη.

Ακολούθησαν οι επόμενες πέντε, πιο πρόσφατες και ίσως πιο γνωστές, οικογένειες που δημιούργησαν την σχετική παράδοση, η οποία πλέον συνεχίζεται από την οικογένεια Ιωαννίδη από το Θρυλόριο Ροδόπης που είναι η 7η που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο. Αναλυτικά:

1. Νίκος και Βαγγέλης Κουσουλάκης
Νίκος Κουσουλάκης (1 συμ.)
Βαγγέλης Κουσουλάκης (15 συμ., 1 γκολ)

2. Θανάσης και Δημήτρης Σαραβάκος
Θανάσης Σαραβάκος (3 συμ.)
Δημήτρης Σαραβάκος (78 συμ., 22 γκολ)

3. Άνθιμος και Μιχάλης Καψής
Άνθιμος Καψής (35 συμ.)
Μιχάλης Καψής (36 συμ., 1 γκολ)

4. Δανιήλ και Γιάννης Παπαδόπουλος
Δανιήλ Παπαδόπουλος (5 συμ)
Γιάννης Παπαδόπουλος (1 συμ.)

5. Γιάννης και Γιώργος Σαμαράς
Γιάννης Σαμαράς (16 συμ., 1 γκολ)
Γιώργος Σαμαράς (81 συμ., 9 γκολ)

6. Γιώργος και Τάσος Δώνης
Γιώργος Δώνης (24 συμ., 5 γκολ)
Τάσος Δώνης (9 συμ., 1 γκολ)