H Θρακιώτισσα Σοφία Δαλίδου υποψήφια για καλύτερη νέα αθλήτρια της χρονιάς από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές

Μεγάλη τιμή για την οικογένεια της ελληνικής κωπηλασίας αλλά και για την Θράκη μας αποτελεί η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να προτείνει για το βραβείο του καλύτερου νεότερου αθλητή-αθλήτριας του φετινού καλοκαιριού που έχει θεσπίσει ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών την υποψηφιότητα της «δικής μας» Σοφίας Δαλίδου.  

Χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς την ΕΚΟΦΝΣ η ΕΟΕ αναφέρει «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για την Υποψηφιότητα καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Αθλητή και σχετικά με το Βραβείο Piotr Nurowski 2023, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έπειτα από αξιολόγηση πρότεινε την πρωταθλήτρια της Κωπηλασίας Σοφία Δαλίδου με πρώτη νίκη στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας της».

Το ετήσιο Βραβείο PIOTR NUROWSKI   2022 -Best Summer Young European Athlete απονέμεται σε νέους ανερχόμενους Αθλητές αρκεί να μην είναι μεγαλύτεροι των 18 ετών στις 31/12/2022 και που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει εξαιρετικά αθλητικά επιτεύγματα καθώς και εξαιρετική συμπεριφορά εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. 

Η Σοφία Δαλίδου που ανήκει στον ΟΕΑΝΑ Βόλου και έλκει την καταγωγή της από την Αλεξανδρούπολη, σήμερα 23 Σεπτεμβρίου κλείνει τα 17 της χρόνια και φέτος μαζί με την Στέλλα Νάτσιουλα, η οποία γίνεται 18 τον Δεκέμβριο,  κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων και στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που αμφότερα έγιναν στο Βαρέζε της Ιταλίας ενώ το χρυσό στο Παγκόσμιο συνοδεύτηκε (και) με παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικιακή κατηγορία.  

Το Βραβείο PIOTR NUROWSKI  καθιερώθηκε το 2011 για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην τενίστα και προέδρου της Πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010. Αφορά σε δυο αθλητές-τριες ένας για τα θερινά σπορ κι ένας για τα χειμερινά και συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο που λαμβάνει ο νικητής αλλά και οι τέσσερις ακόμα υποψηφιότητες που ήταν κοντά στη νίκη. Από ελληνικής πλευράς τα προηγούμενα χρόνια είχαν βραβευτεί ο Εμμανουήλ Καραλής (στίβος) το 2016, ο Απόστολος Χρήστου (κολύμβηση) το 2013 και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (ιστιοπλοϊα) 2017. Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει το Νοέμβριο ενώ η απονομή τον ερχόμενο Μάϊο.