Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Δεν υπάρχει όριο στις διώξεις στη Δυτική Θράκη»

Σε νέες δηλώσεις για το μεταναστευτικό, την Κύπρο και το ενδεχόμενο αγοράς από την Τουρκία νέων μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους εκπροσώπους του Τύπου κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε και στις αιτιάσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Ο κ. Δένδιας είχε καλέσει την Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στη ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία κάποτε αριθμούσε 100.000 πολίτες και σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000.

«Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ιμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. “Πού είναι τα παιδιά σου;”. “Στην Αμερική”, μου είπαν. Τους είπα: “Φέρτε τους να ζήσουν εδώ”. “Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική”, μου απάντησαν. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί αν δεν είχε υπηκοότητα. Στην πραγματικότητα, είχε πολύ νόημα μια φορά, η οικογένειά του δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, “αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω”.

Υπάρχει και αυτό. Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε 7. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: “Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο”.

Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα! Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή, δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη.

Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. χοτζάδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ και τα λοιπά; Όχι!», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Επίσης, κατηγόρησε εκ νέου τη χώρα μας για τη στάση της στο μεταναστευτικό. «Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με διάφορες φωτογραφίες. Η συμπερίληψη αυτών στην παρουσίαση εμπλούτισε και την ομιλία μας.

Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν το άψυχο σώμα του βρέφους Ασίμ, που ήταν 9 μηνών, και του Aμντούλ Βαχάπ, 4 ετών, που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των παιδιών, και πιστεύω ότι έχουμε διδάξει και αυτό το μάθημα ανθρωπιάς. Φυσικά, είναι αδύνατο να μην συγκλονιστεί κάποιος βλέποντας εκείνη την οδυνηρή φωτογραφία του μωρού Aσίμ και του Aμντούλ Βαχάπ. Είναι απαραίτητο να τα διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο».

Ακόμη, υποστήριξε ότι εξελίσσονται θετικά οι συνομιλίες για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία.

«Αυτήν τη στιγμή ενδιαφερόμαστε για την αγορά του F-16. Είχαμε θετικές συζητήσεις με τον κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα. Είχα επίσης κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές εδώ. Ο Υπουργός μας Χουλουσί Ακάρ έχει επίσης συνομιλίες με τον συνομιλητή του. Κατευθυνόμαστε προς θετικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί.

Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτή τη δουλειά το συντομότερο δυνατό. Φυσικά, δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Μπάιντεν στη δεξίωση. Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με την τηλεφωνική διπλωματία. Θα παρακολουθήσουμε όμως τη διαδικασία με τις συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού Εξωτερικών μας. Οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση από τώρα».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην Κύπρο λέγοντας ότι συζήτησε τα θέματα των κατεχόμενων με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Φυσικά, η πολιτική μας απέναντι στη” Βόρεια Κύπρο” είναι ξεκάθαρη. Αυτό δεν είναι συζητήσιμο. Δεν βλέπουμε τη ”Βόρεια Κύπρο” ως μια τυχαία χώρα. Το έχουμε αποδεχθεί ως τον εαυτό μας, το βλέπουμε έτσι, και έτσι θα το δούμε. Φυσικά, στις συναντήσεις μας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έθιξα και το ζήτημα της ”Βόρειας Κύπρου”.

Και με εκείνον μίλησα το θέμα αυτό συνέχεια. Πάντα επαναλαμβάνουμε και εκφράζουμε τον δίκαιο αγώνα μας στην Κύπρο σε όλους τους ηγέτες που φιλοξενήσαμε ή επισκεφτήκαμε στη χώρα μας και ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με δίκαιο και μόνιμο τρόπο. Φυσικά, θα χαρούμε να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.

Μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή αυτού είναι: Όπως γνωρίζετε, το τουριστικό δυναμικό της Ρωσίας είναι πολύ υψηλό. Μία από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” είναι ο τουρισμός. Πιστεύω ότι μια τέτοια ροή τουρισμού προς την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” θα οδηγήσει σε ένα σοβαρό οικονομικό άλμα για την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.” Είναι ήδη μια χώρα με πολύ καλές τουριστικές υποδομές. Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν από αυτή την άποψη θα οδηγήσουν την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” σε καλύτερο επίπεδο. Ελπίζω ότι με την αναγνώριση της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ” την επόμενη περίοδο, θα έρθει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/