Ο «σκάουτερ» Βασίλης Στοάκης με Ερνανγκόμεζ και Ντίαζ από το Ευρωπαϊκό Νέων της Κρήτης το 2014

Η Ισπανία κατάφερε να διαψεύσει τους πάντες για ακόμα μια φορά και από τη θέση του αουτσάιντερ να κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ 2022 του Βερολίνου, μετά και το Παγκόσμιο της Κίνας, κάνοντας τον μπασκετικό κόσμο να παραμιλάει για ακόμα ένα τουρνουά.

Παρά τις ηχηρές απουσίες μάλιστα των Μίροτιτς, Ρούμπιο και Γιουλ, αλλά με συγκλονιστικούς τους αδερφούς Ερνανγκόμεζ και τον σπουδαίο Γκαρούμπα κατάφερε να κάνει το (για πολλούς αλλά όχι για την ίδια) ακατόρθωτο και να κερδίσει ακόμα μια κορυφή.

Ο γνωστός Θρακιώτης αθλητικογράφος Βασίλης Στοάκης με προπονητική θητεία και στην μπασκετική ΑΕ Κομοτηνής είχε βρεθεί στο Ευρωμπαϊκό Νέων του Ηρακλείου της Κρήτης, κρατόντας αρχείο τις φωτογραφίες με τους μελλοντικούς πρωταθλητές Ευρώπης Γουίλι Ερνανγκόμεζ και Αλμπέρτο Ντίαζ.

Παρ’ όλα αυτά οι σημερινοί πρωταθλητές Ευρώπης δεν είχαν καταφέρει να κατακτήσουν εκείνο το τουρνουά, καθώς ηττήθηκαν από την Τουρκία του φανταστικού Τσεντί Οσμάν με 65-57, με τη Σερβία να κατακτά το χάλκινο μτάλλιο και την Εθνική μας να κερδίζει την 6η θέση στο τουρνουά.