Επέτειος: 20 χρόνια από τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της Ξάνθης στο Ολίμπικο της Ρώμης κόντρα στην Λάτσιο (+photos +video)

Ήταν μια μέρα σαν και αυτλην αλλά 20 χρόνια πριν, 19 Σεπτεμβρίου του 2002, όταν η Ξάνθη αντιμετώπιζε την «μεγάλη» Λάτσιο στην καλύτερη, μέχρι την επόμενη, στιγμή της. Αυτο ήταν τι πρώτο ευρωπαϊκό επίσημο παιχνίδι της «Βασίλισσας της Θράκης» και παραμένει στις μνήμες των φιλάθλων αξέχαστο, ειδικά τις στιγμές σαν τις φετινές που η ΠΑΕ κινδυνεύει με αφανισμό.

Μια ολόκληρη πόλη ήταν στο… πόδι, για την ποδοσφαιρική της ομάδα, την Skoda Ξάνθη τότε, και την μεγάλη επιτυχία που είχε αυτή πετύχει όταν εκείνο το βράδυ αγωνιζόταν για πρώτη φορά κάτω από τους «Ευρωπαϊκούς» προβολείς στο στάδιο Ολύμπικο. Όλη η Θράκη ήταν στημένη στις τηλεοράσεις εκείνο το βράδυ Πέμπτης για να δει αυτή τη στιγμή, ενώ 150 με 200 φίλοι είχαν τη τύχη να ζήσουν το ματς από «μέσα» από το ιστορικό “Ολύμπικο”.

Την ημέρα του αγώνα (Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002) οι κεντρικοί δρόμοι της Ρώμης είχαν γεμίσει με φανέλες, κασκόλ και σημαίες της Ξάνθης. Σε ιστορικά μνημεία όπως η Fontana di Trevi, το Colloseum αλλά και τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία υπήρχε ένας τουλάχιστον αθεράπευτα ρομαντικός φίλαθλος της που φορούσε τη φανέλα, το κασκόλ ή κρατούσε τη σημαία της Ξάνθης.

Και μόνο το γεγονός, πως στην πρώτη της Ευρωπαϊκή εμφάνιση, η Ξάνθη αντιμετώπιζε μεγάλους αστέρες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως οι Ινσάγκι, Μανφρεντίνι, Όντο, Μιχαΐλοβιτς, Μπάτζιο και πολλοί άλλοι ήταν κατόρθωμα. Από την πλευρά της, η Ξάνθη αγωνίστηκε με τους Μπούτσεκ, Σφακιανάκη, Κορδονούρη, Παπαδημητρίου, Βάλλα, Ζαπρόπουλο, Λάιτνερ (60′ Πρίτα), Ουακίλι, Ζωγραφάκη (63′ Πέτρου), Μπα (72′ Γελαδάρη), Λαμπριάκο είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα για την Θρακιώτικη ομάδα.

Όλοι όσοι έζησαν είτε από την τηλεόραση είτε από το… Ολίμπικο αυτές τις στιγμές σίγουρα δε θα τις ξεχάσουν ποτέ τους. Θα έχουν να θυμούνται όχι 20 χρόνια μετά, αλλά ακόμα και 50 χρόνια, μετά πως η ομάδα της καρδιάς τους, κοίταξε κατάματα αυτό το μεγάλο κολοσσό του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, και ας έχασε τελικά έχοντας δεχθεί τέσσερα γκολ από τους Λατσιάλι στο τέλος της ιστορικής αναμέτρησης.

Για σχεδόν 45 λεπτά ο ΑΟΞ όχι μόνο είχε αντέξει στην πίεση της Λάτσιο και των 20.000 φανατικών οπαδών της, αλλά είχε και την ευκαιρία του αγωνα με το δοκάρι του Ισμαήλ Μπα λίγο μετά το ημίωρο.

Δυστυχώς όμως στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου μια κεφαλιά του Μανφρεντίνι έστειλε τους Ιταλούς τα αποδυτήρια προηγούμενους. Στο δεύτερο μέρος οι Ρωμαίοι ήταν καταιγιστικοί και με τρία τέρματα των Λόπεθ (51′), Ιντζάγκι (67′) και Σέζαρ (70′) διαμόρφωσε το τελικό 4-0 καθαρίζοντας από το πρώτο παιχνίδι την υπόθεση πρόκριση και μετατρέποντας σε τυπική διαδικασία την ρεβάνς.

Από τότε ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκοί έξοδοι για την Ξάνθη, στο Βουκουρέστι αλλά και στην Αγγλία για το ιστορικό ματς με τη Μίντλεσμπρο, πιο πρόσφατα στη Βόρεια Ιρλανδία όπου όχι απλά ήρθε η πρώτη νίκη αλλά και η πρώτη πρόκριση, τέλος στο Βέλγιο και την Λιέγη.

Ευχή όλων μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν σύντομα τα ευρωπαϊκά ταξίδια να συνεχιστούν, αν και πριν πέντε χρόνια υποστηρίζαμε ότι με την πορεία των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις δυσκολεύει πολύ κάτι τέτοιο, αφού περιορίζονται οι σχετικές ελεύθερες θέσεις. Τωρα πλέον τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και η ευχή είναι σε αυτήν την δύσκολη χρονική συγκυρία, 20 χρόνια μετά την πρώτη ευρωπαϊκή έξοδο, είναι ο ΑΟΞ να καταφέρει το θαύμα και σε πρώτη φάση να μην σβηστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, ώστε σταδιακά να μπουν οι βάσεις για να επιστρέψει εκεί που αξίζει και να χαρίσει ξανά μεγάλες στιγμές στους οπαδούς του και την ακριτική περιοχή μας…