Πήγε από την Θράκη στη Ρόδο και αναφέρθηκε σε Έβρο, Κομοτηνή και Ξάνθη ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος όλη την περασμένη εβδομάδα σχεδόν ήταν στην Θράκη. Έκανε τις κληρώσεις σε Έβρο και Ξάνθη, παραβρέθηκε σε ΔΣ της ΕΠΣ Θράκης στην Κομοτηνή και από την Θράκη πήγε στη… Ρόδο.

Μιλώντας στο πλαίσιο των κληρώσεων της ΕΠΣ Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ προανήγγειλε τετραπλασιασμό της επιχορήγηση προς τις Ενώσεις, ενώ αναφέρθηκε στο “αγκάθι” του μητρώου λέγοντας ότι ευελπιστεί “η κυβέρνηση να σταματήσει τον παραλογισμό”.

Ιδιαίτερη μνεία στην ομιλία του είχε η επίσκεψη σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη. Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου της ΕΠΟ, όπως καταγράφεται από την εφημερίδα “Ροδιακή”:

«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόκλησή σας. Είμαι εδώ δίπλα σας, πριν λίγες μέρες ήμουν στον πριν στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, την Κυριακή θα είμαι στην Ευρυτανία. Όπου με καλούν, πηγαίνω.
Ο δεύτερος λόγος που είμαι εδώ, είναι ο εξής. Ο πατέρας μου είναι Μανιάτης και η μητέρα μου από τις Κυκλάδες. Είναι ο ίδιος νομός με σας. Έχετε τα ίδια προβλήματα με τις Κυκλάδες. Για να παίξουν μπάλα κι εκεί, πρέπει να μπουν στο πλοίο, να παίξουν και να ξαναγυρίσουν.
Το ίδιο πρόβλημα λόγω αποστάσεων έχει και Έβρος, όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες. ναι Πήγα στο Ορμένιο στην άλλη άκρη της Ελλάδας και είδα τι γίνεται. Τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και ο Έβρος, έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σαν ΕΠΟ είναι το εξής. Θα τετραπλασιαστεί η επιχορήγηση της ΕΠΟ στις Ενώσεις, που θα είναι 40.000 ευρώ. Θα υπάρξει διαφοροποίηση για τους τρεις νομούς, όπως και στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Υπάρχει το βίωμα και γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Η ΕΠΟ δεν έχει σκοπό και δεν πρέπει να ασχολείται με τη διαιτησία της επόμενης αγωνιστικής. Αυτό για την ΕΠΟ είναι δευτερεύον. Αυτό που θέλουμε είναι η προαγωγή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και η ενίσχυση των Εθνικών ομάδων. Για να τα πετύχουμε αυτά χρειάζεται βούληση, καθώς και πόρους.
Η UEFA τα τελευταία χρόνια κρατούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εθνικών ομάδων. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 12 εκ. ευρώ. Τα χρήματα θα ελευθερωθούν, ήδη πήραμε 3 εκ. ευρώ. Χωρίς τα χρήματα αυτά, δεν είναι εύκολη η ενίσχυση των Ενώσεων. Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε.

Το «αγκάθι» που έχουμε για φέτος, είναι το μητρώο. Στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη, ο εκπρόσωπος της UEFA του είπε ότι γίνεται λόγος για μικρά ερασιτεχνικά σωματεία. Για να παίξει ένα σωματείο, πρέπει να πάρει τη σφραγίδα της δικαιοσύνης, καθώς και της ΕΠΣΔ και της ΕΠΟ Γραφειοκρατία δηλαδή. Το σωματείο πρέπει να αποκτήσει ειδική αθλητική αναγνώριση και να πάρει άδεια από την περιφέρεια. Υπάρχουν τέσσερις γραφειοκρατικές διαδικασίες και πάμε στην πέμπτη, το Μητρώο.
Η FIFA, η UEFA και η ΕΠΟ είπαμε στον κ. Αυγενάκη, ότι θα πιέσουμε για να αποκτήσουν την αναγνώριση όλα τα σωματεία. Δεν μπορείς να πεις ότι όποιος δεν μπει στο Μητρώο, δεν θα παίζει. Γ Γιατί πρέπει να έχει αναγνώριση ένα σωματείο αλλά και να μπει στο Μητρώο; Η απάντηση του κ. Αυγενάκη ήταν αρνητική. Τα ενεργά σωματεία είναι 3.200, πότε θα προλάβουν να παίξουν τα σωματεία, πότε θα προλάβουν να μπουν στο Μητρώο;
Oι Ενώσεις δεν δέχονται οι ομάδες τους να μείνουν εκτός. Δεν μου πέφτει λόγος για το τι θα κάνει η UEFA και η FIFA. Εμείς πρέπει να στηριχθούμε στα δικά μας πόδια. Στις 30/9 πάμε στη συνέλευση και αν η απόφαση είναι να ανασταλούν τα πρωταθλήματα, τότε θα ανασταλούν. Ελπίζω η κυβέρνηση να σκεφτεί διαφορετικά, έχουμε 3.200 σωματεία. Αν κανείς δεν παίξει μπάλα απ’ αυτές τις ομάδες, τότε χιλιάδες άτομα δεν θα αγωνιστούν. Αυτά τα σωματεία δεν έχουν όφελος, κάνουν το χόμπι τους και παίζουν ποδόσφαιρο.
Εύχομαι η κυβέρνηση να δει αλλιώς τα πράγματα και να μην συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός. Η ΕΠΟ δέχεται να υπάρχει το αθλητικό Μητρώο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για μας οι απειλές «δεν παίζεις», «δεν ψηφίζεις στις εκλογές». Πάμε αλλού και δεν θέλω να αναφέρω. Η ΕΠΟ με χαρά χαιρετίζει την προσπάθεια του υπουργείου να κάνει Μητρώο και να δώσει χρήματα. Δεν δεχόμαστε όμως αυτό που είπε ο κ. Αυγενάκης ότι αν δεν μπεις στο Μητρώο, δεν παίζεις. Δεν το δεχόμαστε. Είμαστε αντίθετοι στις ποδοσφαιρικές κυρώσεις του Μητρώου, να τιμωρεί το κράτος τις ομάδες. Να μην παίζουν επειδή δεν είναι σε αυτό. Αφού το ίδιο το κράτος έχει αναγνωρίσει το σωματείο».