Δέσμευση Μητσοτάκη από την ΔΕΘ για την Θράκη: «Το πόρισμα της Διακομματικής θα υλοποιηθεί , ποτέ οι προοπτικές δεν ήταν πιο θετικές για την Θράκη»

Για την ανησυχία των Θρακιωτών  για το εάν όλα όσα αποφασίστηκαν από τη Διακομματική Θράκης θα γίνουν πράξη ή θα μείνουν στα χαρτιά και για το ρόλο της Θράκης ως ενεργειακού κόμβου, ερωτήθηκε από τον «Χ» στο περιθώριο της σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποκρινόμενος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως όσα αποφασίστηκαν από το πόρισμα θα γίνουν πράξη, ενώ αναπτύσσοντας το συλλογισμό του κατέληξε στη διαπίστωση ότι «ποτέ οι προοπτικές της Θράκης δεν ήταν πιο θετικές από ό, τι είναι τώρα».

Ακολουθούν οι ερωτοαπαντήσεις:

Ερ. Με απόφασή σας συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, η οποία κυκλοφόρησε το πόρισμά της. Ωστόσο, οι Θρακιώτες ανησυχούν, εάν όσα περιγράφονται στο πόρισμα θα γίνουν πράξη ή θα παραμείνουν στα συρτάρια ως υποσχέσεις. Τί απαντάτε;

Και δεύτερον, τον περασμένο Μάιο από το βήμα του Κογκρέσο στις ΗΠΑ αναφέρατε την Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη ως ένα νέο γεωστρατηγικό και ενεργειακό κόμβο, όχι μόνο για την Ελλάδα και αλλά και για την Ευρώπη. Τί να περιμένουν οι κάτοικοι της περιοχής;

Απ. Γνωρίζετε πολύ καλά το τι συμβαίνει σήμερα στη Θράκη και ειδικά στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη. Είναι νομίζω μία κοσμογονία, από την οποία προφανώς ωφελούνται σημαντικά οι Θρακιώτες.

Το πόρισμα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, περιέχει πολύ ουσιαστικές προτάσεις και θα υλοποιηθεί. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στη Θράκη, όπως ενδεικτικά αναφέρω την επίλυση της εκκρεμότητας του 12% που ταλάνιζε τις επιχειρήσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Βλέπω ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη Θράκη, συνολικό, επενδυτικό, γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό. Δρομολογούνται νέες σημαντικές υποδομές, ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, κρίσιμες υποδομές ως προς τη βελτίωση του κάθετου άξονα που θα ενώνει το βόρειο με το νότιο Έβρο.

Νομίζω ότι ποτέ οι προοπτικές της Θράκης δεν ήταν πιο θετικές από ό, τι είναι τώρα.

Πηγή: https://www.xronos.gr/