Ευρωμπάσκετ 2022: Με την Τσεχία στους «16» επτά χρόνια μετά το φιλικό στο τουρνουά της Ξάνθης!

Η Εθνική μας ολοκλήρωσε με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια την φάση των ομίλων του Ευρωμπάσκετ 2022 που διεξήχθη στο Μιλάνο, κατακτώντας την πρώτη θέση του 3ου ομίλου.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για την φάση των νοκ άουτ, εκεί που αρχικά θα διεκδικήσει το εισιτήριο για τα προημιτελικά κόντρα στους Τσέχους, που με δύο νίκες (με Ισραήλ και Ολλανδία) και τρεις ήττες (από Πολωνία, Σερβία και Φινλανδία) κατέκτησαν την 4η θέση του 4ου ομίλου στην Πράγα.

Ήταν 20 Αυγούστου του 2015, όταν η Εθνική μας αντιμετώπιζε τους Τσέχους στην πρεμιέρα του τουρνουά της Ξάνθης στο Αμοιρίδειο, κερδίζοντας με 70-56.

Ποιοι όμως έχουν μείνει από τότε στα ρόστερ των δύο ομάδων και πόσες αλλαγές έχουν επτά χρόνια μετά;

Η Εθνική μας ομάδα έχει πέντε παίκτες που είχαν αγωνιστεί στο φιλικό της Ξάνθης κόντρα στους Τσέχους στην προεπιλογή της. Ο λόγος για τους Νικ Καλάθη, Κώστα Παπανικολάου, Γιάννη Αντετοκούνμπο, Δημήτρη Αγραβάνη και Κώστα Σλούκα που δεν είχε αγωνιστεί σε εκείνο το ματς.

Το υπόλοιπο ρόστερ αποτελούνταν από τους Βασίλη Σπανούλη, Γιάννη Μπουρούση, Νίκο Ζήση, Στράτο Περπέτογλου, Κώστα Κουφό, Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, Βαγγέλη Μάντζαρη, Κώστα Καϊμακόγλου και Γιώργο Πρίντεζη.

Οι Τσέχοι έχουν στο ρόστερ τους επίσης πέντε παίκτες σε σχέση με το φιλικό της Ξάνθης επτά χρόνια πριν, καθώς συνεχίζουν οι δύο σταρ Γιαν Βέσελι και Τόμας Σατοράνσκι, καθώς και ο σκληροτράχηλος σέντερ Όντρεϊ Μπάλβιν. Επιπλέον, κανονικά συνεχίζουν οι Βόιτεκ Χρούμπαν, Ντέιβιντ Γέλινεκ.

Κανείς δεν ξεχνάει μάλιστα ότι την τελευταία τριετία μας πλήγωσαν δύο φορές. Την πρώτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 μας είχε αποκλείσει, παρά τη νίκη της Εθνικής με 84-77, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήθελε διαφορά τουλάχιστον 12 πόντων, ενώ δύο χρόνια μετά, στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά στη Βιτόρια του Καναδά, η Τσεχία είχε θριαμβεύσει με 97-72 εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για το Τόκιο.

Η Ελλάδα παρ’ όλα αυτά με την εικόνα της είναι το φαβορί για να κερδίσει την αναμέτρηση, απέναντι σε μια ομάδα που πήρε οριακά την πρόκριση σε ισοβαθμία μέσα στην έδρα της στην Πράγα, καθώς ταλαιπωρήθηκε και από την απουσία του Σατοράνσκι στα πρώτα παιχνίδια.

Φτάνει μόνο να το αποδείξουμε στο γήπεδο το βράδυ της Κυριακής στις 21:45 ώρα Ελλάδος. Σε περίπτωση πρόκρισης, θα αντιμετωπίσουμε την Τρίτη τον νικητή του ζευγαριού Γερμανία – Μαυροβούνιο.

Αναλυτικά, τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Ευρωμπάσκετ 2022:

Τουρκία – Γαλλία (10/9, 13:00, ΕΡΤ3)
Σλοβενία – Βέλγιο (10/9, 15:45, ΕΡΤ1)
Γερμανία – Μαυροβούνιο (10/9, 19:00, ΕΡΤ3)
Ισπανία – Λιθουανία (10/9, 21:45, ΕΡΤ1)
Ουκρανία – Πολωνία (11/9, 13:00, ΕΡΤ3)
Φινλανδία – Κροατία (11/9, 15:45, ΕΡΤ1)
Σερβία – Ιταλία (11/9, 19:00, ΕΡΤ1)
Ελλάδα – Τσεχία (11/9, 21:45, ΕΡΤ3)