«Οι εκκαθαριστές των εταιρειών του Μπιλ Πάπας συμφώνησαν για την διάσωση ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας» λέει ο Τύπος της Αυστραλίας

Οι εκκαθαριστές του Forum Group, εταιρείας του Μπιλ Πάπας που έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης με επίσπευση από μια σειρά τραπεζών που διεκδικούν χρήματα ύψους άνω των 400 εκατ. δολαρίων, φέρονται να συμφώνησαν να μην διεκδικήσουν τα χρήματα από ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα προκειμένου αυτή να μην διαλυθεί αλλά να διασωθεί.

Αυτή η ομάδα ωστόσο δεν είναι η ΠΑΕ Ξάνθη αλλά η Sydney Olympic FC, η οποία κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους εκκαθαριστές. Οπως αποκάλυψε συγκεκριμένα με μια σειρά άρθρων η οικονομική επιθεώρηση The Australian Financial Review, οι εκκαθαριστές αναζητούσαν από την ομάδα ποσό ύψους $3.34 εκατ. που είχε δοθεί ως δάνειο από τον Πάπας στην Sydney Olympic και καταγράφεται στα βιβλία του συλλόγου ως ποσό που δόθηκε για να καλυφθούν δαπάνες και πληρωμές της ομάδας.

Ο Μπιλ Πάπας παραιτήθηκε από την προεδρία της Sydney Olympic στις 2 Ιουλίου του 2021, πριν προλάβουν να περάσουν λίγες ώρες από την αποκάλυψη του σκανδάλου και κυκλοφορήσουν τα πρώτα δημοσιεύματα ότι η τράπεζα Westpac ερευνά πιθανή απάτη ύψους 285 εκατ. δολαρίων από την Forum Finance του Μπιλ Πάπας. Παρά την παραίτηση του Πάπας από την διοίκηση του συλλόγου, οι εκκαθαριστές που ανέλαβαν για λογαριασμό των τραπεζών αναζήτησαν από τον σύλλογο τα χρηματικά ποσά που είχε δώσει ο δάνεια ο Πάπας, με αποτέλεσμα αυτός να κινδυνεύει με διάλυση.

Sydney Olympic FC fans will be celebrating the club securing its financial future. Melissa Adams

Mr Papas resigned as president of Sydney Olympic on July 2, 2021, after sensational allegations by Westpac that Forum Finance had defrauded the bank of nearly $285 million.

Η Sydney Olympic δημιουργηθηκε το 1957 από Έλληνες μετανάστες με το όνομα “Πανελλήνιος” (“Pan-Hellenic”). Μάλιστα, η ομάδα αυτή ήταν ιδρυτικό μέλος της National Soccer League την δεκαετία του ’70, οπότε και άλλαξε το όνομά της σε Sydney Olympic. Μόλις τον περασμένο μήνα και παρά τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την παραίτηση του Μπιλ Πάπας και την αναζήτηση χρημάτων από τις τράπεζες στα ταμεία του συλλόγου, η ομάδα κατέκτησε τον τίτλο στην National Premier League NSW.

Πλέον, οι εκκθαριστές της McGrathNicol και ο σύλλογος Sydney Olympic φέρονται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ο σύλλογος υποστηριξε ότι έλαβε μια επιστολή απο την McGrathNicol σε σχέση με δάνεια που έχουν παρασχεθεί στον σύλλογο από τον προηγούμενο πρόεδρο και διευθυνοντα σύμβουλο, με την οποία αναγνωρίζεται ότι ο σύλλογος δεν φέρει ευθυνη για αυτά τα μεγάλα ποσά, για αυτό και δεν αναζητούνταν με βάση τους ισολογισμούς του Ιουνίου του 2021. Μια συμφωνία των δυο πλευρών επετεύχθη στις 9 Μαΐου.

Νωρίτερα στην χρονια η επιθεώρηση Financial Review ανέφερε ότι ένα ακόμα διευθυντικό στέλεχος συμφώνησε να παρέχει μηνιαίως ποσό ύψους ενάμισι εκατ. δολαρίων για τα λειτουργικά έξοδα του σωματείου. Πρόκειται για τον Ντέιμον Χάνλιν, που υπενθυμίζεται ότι είχε γραφτεί πως θα αναλάμβανε ρόλο και στην ΠΑΕ Ξάνθη, ο οποίος φέρεται να είχε συμφωνήσει να παρέχει 1,5 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες της Sydney Olympic.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο Χάνλιν είχε κάποια εμπλοκή ή γνώση των επιχειρηματικών συμφωνιών του Μπιλ Πάπας και της εταιρείας του Forum Group. Ωστόσο σε έγγραφα που εστάλησαν στα μέλη της Sydney Olympic πριν μερικούς μήνες ο ίδιος ο σύλλογος γνωστοποιούσε ότι έλαβε ένα αίτημα από την McGrathNicol, την εκκαθαρίστρια εταιρεία της Forum Group Financial Services, για πληρωμή ποσού $3.34 εκατ. με τον ισχυρισμό ότι ο σύλλογος είχε δανειστεί αυτό το ποσό από τις επιχειρήσεις που διοικούσε ο Μπιλ Πάπας.

Ο σύλλογος αρνήθηκε τον ισχυρισμό και δήλωσε ότι θα τον αποκρούσει. Επιπλέον έγγραφα που αποκάλυψε η Financial Review έκαναν ανφορά για δάνειο $3.34 εκατ. στην Sydney Olympic από την Forum ως τις 30 Ιουνίου 2021 από $2.7 εκατ. εναν χρόνο πριν. Εμφανίζονται επίσης τραπεζικά εμβάσματα, με τις λίστες καταγραφών να βρίσκονται στην διάθεση της Financial Review, με μια μεταβίβαση χρημάτων να φέρει τον τιτλο «Αποδείξεις της Sydney Olympic» και την άλλη να αναγράφει «Δάνεια προς την Sydney Olympic».

Υπενθυμίζεται ότι η Forum Group Financial Services είναι μια από τι περίπου 30 οντότητες που μέχρι πρόσφατα διοικούσε ο Μπλ Πάπας που δεσμεύθηκαν από τα μέσα του 2021 και τέθηκαν σε εκκαθάριση μετά από ισχυρισμούς ότι ο Μπιλ Πάπας ενορχήστρωσε μια απάτη σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων κατά της αυστραλιανής τράπεζας Westpac, της γαλλικής τράπεζας Societe Generale και της Sumitomo Mitsui Banking Corporation της Ιαπωνίας.