Ο γιος του Αχμέτ Σαδίκ νέος κεντρικός χορηγός του Πανθρακικού

Μπορεί ο Πανθρακικός επισήμως να μην έχει ανακοινώσει τίποτα, ωστόσο έγινε γνωστό από την εταιρεία «Yaka» του Λεβέντ Σαδίκ ότι θα είναι ο φετινός κεντρικός χορηγός στην φανέλα του Πανθρακικού.

Η ανακοινωση έγινε πρώτα στα τουρκικά, μετά στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά από την ίδια την εταιρεία, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του ανεξάρτητου πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ που είχε μετατραπεί στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 σε «ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», όπως ο ίδιος τότε αποκαλούσε τη μεινότητα έχοντας ιδρυσει και το κόμμα DEB, το οποίο επιτυγχάνει αξιοσημείωτα ποσοστά στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, κυρίως στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για τις Ευρωεκλογές.

«Η εταιρία ΥΑΚΑ, με την καινοτόμο στάση της στον επιχειρηματικό κόσμο, σήμερα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη χορηγική συνεργασία της στο χώρο ποδοσφαίρου, με τον Α.Π.Σ. Πανθρακικό, όπου η ομάδα ποδοσφαίρου με σλόγκαν “Όλη η Πόλη, Μια Ομάδα” θα φέρει κατά την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 στις φανέλες των παικτών το λογότυπο της εταιρίας μας. Ως εταιρία στηρίζουμε την κοινωνία μας, στηρίζουμε τον αθλητισμό», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

yaka sponsored panthrakikos

Την είδηση μετέδωσε εκτενώς πρώτα ο τουρκόφωνος Τύπος της μειονότητας, μάλιστα η εφημερίδα Millet την δημοσίευσε και στην αγγλική έκδοσή της. Ακόμα ωστόσο δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον ελληνόφωνο Τύπο της Θράκης, ίσως και επειδή ακόμα η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί από την ίδια την ομάδα αλλά μόνο από την εταιρεία. Αναμένεται ωστόσο το λογότυπο της YAKA να κυριαρχεί στις φανέλες του Πανθρακικού στην αναμέτρηση με την Αλεξανδρούπολη για το Κύπελλο Ελλάδος την Τετάρτη.

Η ΥΑΚΑ είναι Εταιρεία Επεξεργασίας και Συσκευασίας Κερασιών που ιδρύθηκε το 2017,με στόχο να προμηθεύσει την υψηλότερη ποιότητα κερασιού της περιοχής του Γιακά της Ροδόπης στην παγκόσμια και εσωτερική αγορά. «Η άριστη ποιότητα κερασιού της περιοχής σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο διαλογής-επεξεργασίας μας δίνουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουμε τις υψηλές απαιτήσεις των πελατών μας», αναφέρει η εταιρεία που διαθέτει μια υπερσύγχρονη μονάδα διαλογής και συσκευασίας κερασιού σε ένα κτήριο στο χωριό Δύμη βαμμενο στο κόκκινο χρώμα, που για κάποιους παραπέμπει στα κεράσια αλλά ορισμένοι το συσχετίζουν και με την τουρκική σημαία.

Η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα «αποτελεί μια μεγαλόπνοη τουρκική επένδυση που άγγιξε τα 2,5 εκατ. ευρώ και φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από τον άνθρωπο που επιδιώκει να γίνει ο “Ντενκτάς της Θράκης”, αυτή τη φορά όμως από άλλη πλευρά – από την οικονομική», είχε επισημάνει σε σχετικό ρεπορτάζ για τον Λεβέντ Σαδίκ η Νεφέλη Λυγερού στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», προσθέτοντας ότι ο γνωστός επιχειρηματίας «τείνει να εξελιχθεί σε απόλυτο οικονομικό παράγοντα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης» ο οποίος «ουδέποτε έκρυψε τη διάθεσή του για “ένωση” της ελληνικής Θράκης με την Τουρκία»

Το εργοστάσια της YAKA εκτείνεται σε έκταση 34 στρεμμάτων και ετησίως επεξεργάζεται περισσότερους από 1.500 τόνους. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα και διαθέτει οπτικό καλιμπραδόρο, με 36 «μάτια», ο οποίος χωρίζει το κεράσι ανά μέγεθος και χρώμα, ενώ ταυτόχρονα διακρίνει όσα χτυπήθηκαν από βροχή, χαλάζι ή είναι άρρωστα. Η εταιρεία πραγματοποεί εξαγωγές ακόμη και στην Ασία με πτήσεις cargo από τη Θεσσαλονίκη και εναλλακτικά από αεροδρόμια άλλων βαλκανικών γειτονικών χωρών, όπου το κόστος είναι πιο χαμηλό. 

Ο ιδιοκτήτης της Λεβέντ Σαδίκ εκμεταλλεύεται το όνομα του πατέρα του, ιδρυτή του μειονοτικού κόμματος DEB Αχμέτ Σαδίκ, που δεν είχε κρύψει την φιλοδοξια του να εξελιχθεί σε Νενκτάς της Θράκης. Θεωρείται «βασιλιάς του βαμβακιού» στην Τουρκία και σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει τέτοιες προσβάσεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν είναι μόνο ένας πολυσχιδής και κοσμοπολίτης επιχειρηματίας, αλλά ταυτόχρονα και σκιώδης ηγέτης του μειονοτικού κόμματος DEB», αναφέρουν ρεπορτάζ του 2017.

Σήμερα, για τους σκληροπυρηνικούς της μειονότητας ο Λεβέντ Σαδίκ αποτελεί μια χρυσή εφεδρεία που θα κληθεί σύντομα να δραστηριοποιηθεί στα κοινά. Ο ίδιος, το 2006, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Τurkiye», είχε αποκαλύψει ότι ο Ερντογάν τού έδωσε την πολιτική ευχή να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί για το δίκιο των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Σήμερα οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες, απλώνονται, εκτός από την Τουρκία και την Ελλάδα, στην Αυστραλία, στην Κίνα, στο Ντουμπάι, στη Βραζιλία και την Ιαπωνία.

Ο Λεβέντ Σαδίκ έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη, αλλά πηγαινοέρχεται στη Θράκη στην οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Η εκτίναξή του είναι εντυπωσιακή, αλλά αρκετοί υποστηρίζουν ότι η επιχειρηματική του άνοδος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ο μοναχογιός του Αχμέτ Σαδίκ, δηλαδή του ιδρυτή και ηγέτη του μειονοτικού κόμματος της Θράκης DEB.

Ο πατέρας Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του 1995 στον δρόμο Ξάνθης – Κομοτηνής. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και η οικογένειά του συγκρούστηκε με τρακτέρ που οδηγούσε ένας 62χρονος αγρότης. Η Αγκυρα και κύκλοι της μουσουλμανικής μειονότητας που ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο είχαν εκφράσει τότε υποψίες ότι δεν επρόκειτο για απλό δυστύχημα, κάποιοι ωστόσο υποστήριξαν ότι ενδεχομενως να βρέθηκε και στο στόχαστρο της ίδιας της Άγκυρας προκειμένου να ηρωποιηθεί στη μειονότητα και η τελευταία να ξεσηκωθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αχμέτ Σαδίκ ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας των Τούρκων!

Κατόπιν πρόσκλησης της τουρκικής ηγεσίας, η σύζυγος, ο γιος και η κόρη του αποθανόντος, σε άθλια οικονομική κατάσταση, μετακόμισαν στην Κωνσταντινούπολη όπου τους παραχωρήθηκαν προνόμια, με αποτέλεσμα ο Λεβέντ να αποκαλείται «κατασκευασμένος από την Αγκυρα σουλτάνος». Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν έγινε προστάτης της οικογένειας Σαδίκ και μέντορας του νεαρού Λεβέντ. Ενδεικτικό των στενών σχέσεων είναι ότι η σύζυγος του Ερντογάν, Εμινέ, παρευρέθη στην τελετή περιτομής (σουνέτ) του γιου του Λεβέντ Σαδίκ, που έγινε στο πατρικό του σπίτι στη Φιλύρα.

Ο ίδιος και η σύζυγός του, που επίσης έχει γεννηθεί στη Θράκη, είναι σχεδόν πάντα καλεσμένοι σε εκδηλώσεις της οικογένειας Τούρκου προέδρου, όπως στους γάμους των παιδιών του Τούρκου προέδρου. Ο Λεβέντ φυσικά έχει ανταποδώσει τη φιλοξενία αυτή. Εκτός από τον Ερντογάν, όμως, διαθέτει και άλλους σημαντικούς φίλους. Εχει επανειλημμένως φιλοξενήσει στην Ελλάδα τον πρώην υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, με τον οποίο διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις. Κάπως ετσι, ο γιός του Σαδίκ μετατράπηκε σε χρόνο-ρεκόρ από ορφανό παιδί σε πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία, που συνηθίζει να επισκέπτεται τα πιο ακριβά χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης και διαθέτει ιδιωτικό αεροσκάφος για τις μετακινήσεις του. Αυτός ο επιχειρηματίας λοιπόν αποφάσισε να επενδύσει πλέον και στο ποδόσφαιρο μέσω αυτής της χορηγίας στην κεντρική φανέλα του ΑΠΣ Πανθρακικός, σε μια κίνηση που αναμένεται να σχολιαστεί έντονα και ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις.