Επέτειος: Μεγάλη μέρα, η μέρα που γεννήθηκε ο ΑΟΞ, μια μέρα σαν και αυτήν, ακριβώς 55 χρόνια πριν…

Η μέρα που ξημέρωσε είναι ιστορική. Είναι η ημέρα των γενεθλίων του ΑΟΞ. Τέτοια μέρα, ακριβώς 55 χρόνια πριν, εγκρίνονταν από το Πρωτοδικείο Ξάνθης το καταστατικό του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης, που προέκυπτε από την συγχώνευση του Ορφέα και της Ασπίδας.

Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν και Ορφέας και Ασπίδα, με τον ΑΟΞ όμως που αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο επιτυχημένη με διάρκεια ομάδα στην αθλητική ιστορία της Θράκης (ίσως σε επίπεδο διακρίσεων μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο η μεγάλη ομάδα του βόλεϊ της Ορεστιάδας την δεκαετία του ’90 που έφτανε και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις) να βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση της ιστορίας του.

Σε αντίθεση με φέτος που είναι Παρασκευή, στο μακρινό 1967 η 26η Αυγούστου ήταν Σάββατο. Απορήσαμε πώς είναι δυνατόν να δούλευε Σάββατο το Πρωτοδικείο και να ενέκρινε τέτοια μέρα το καταστατικό του ΑΟΞ. Λάβαμε την απάντηση ότι τότε το Σάββατο ήταν εργάσιμη μέρα. Μπορεί να είναι σωστό, μπορεί και λάθος (αρκετοί έσπευσαν πάντως να ευχηθούν μία ημέρα νωρίτερα, θεωρώντας την 25η Αυγούστου γενέθλια μέρα, κάποιοι άλλοι επίσης μετέφεραν την γέννηση μέχρι και δυόμισι μήνες πριν, στις αρχές Ιουνίου, παράλληλα με την διάλυση του Ορφέα και της Ασπίδας). Η ουσία είναι ότι το καλοκαίρι του 1967 γεννήθηκε ο ΑΟΞ.