Τραγωδία στο Φαλακρό κατά τη διάρκεια νυχτερινού αγώνα – Καβαλιώτης νεκρός από χτύπημα κεραυνού, μεταφέρεται στην Κομοτηνή για νεκροψία – Ένας ακόμα σοβαρά τραυματίας

Σε τραγωδία εκτυλίχθηκε στο όρος Φαλακρό της Δράμας ο νυχτερινός ορειβατικός αγώνας 25 χιλιομετρων καθώς κεραυνός χτύπησε τρεις ορειβάτες ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του και ακόμα ένας τραυματίστηκε.

Συγκεκριμένα, χωρίς της αισθήσεις του βρέθηκε από την ΕΜΑΚ ένας  56χρονος άνδρας και ένας 55χρονος βρέθηκε βαριά τραυματισμένος. Σύμφωνα με το xronikadramas, o τραυματίας άνδρας είχε τις αισθήσεις του, αλλά δεν είχε καλή επικοινωνία.

Οι δύο αθλητές βρίσκονταν σε ένα φαράγγι 6 χλμ. μετά το χωριό Πύργοι από όπου έγινε η αφετηρία και ο τερματισμός του αγώνα ορεινής αντοχής. Συναθλητές των δύο ανδρών είπαν ότι χτυπήθηκαν από κεραυνό με αποτέλεσμα ο ένας να χάσει τη ζωή του και ο άλλος να τραυματιστεί.

O τεχνικός διευθυντής της διοργάνωση του αγώνα, Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Το πεδίο είναι πολύ δύσβατο και γίνονται προσπάθειες προκειμένου να μετακινηθεί ελικόπτερο, ωστε να ανασυρθεί ο νεκρός που βρίσκεται εκεί». Τελικά οι δύο άτυχοι αθλητές παρελήφθησαν από ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης Καβάλας για να τους παραλάβουν ασθενοφόρα και να τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο.

Οπως μετεδωσε ο Alpha, ο νεκρός μεταφέρεται στην Κομοτηνή για νεκροψία – νεκροτομη απο τον αρμόδιο ιατροδικαστή του Εφετείου Θράκης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τραγωδία σημειώθηκε λίγο πριν τον τερματισμό του αγώνα καθώς είχαν ήδη τερματίσει οι πρώτοι 10 αθλητές όταν εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και κεραυνούς. Ο αγώνας ορεινής αντοχής των 35χλμ. Six Peaks είχε ξεκινήσει το απογευμα του Σαββάτου και οι αθλητές θα τερμάτιζαν σήμερα Κυριακή 21/08.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν πολύ άσχημες με καταρρακτώδη βροχή, γεγονός που έκανε δύσκολη την επιχείρηση διάσωσης, στην οποία πήραν μέρος 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Ο κεραυνός χτύπησε την ομάδα των τεσσάρων δρομέων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή των αγώνων.

Νεωτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεκρός αθλητής είναι Καβαλιώτης ηλικίας 55 ετών. Ο τραυματίας, 56 ετών, από τη Θεσσαλονίκη. Η τρίτη δρομέας είναι καλά στην υγεία της ενώ και ο τέταρτος δρομέας δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή των αγώνων.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε περί τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, με την Πυροσβεστική να ενημερώνεται περί τις 4.30. Λόγω της βροχόπτωσης και των έντονων κεραυνικών φαινομένων, σε συνδυασμό με το δύσβατο σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι δύο χτυπημένοι από κεραυνό αθλητές, η προσπάθεια των πυροσβεστών για προσέγγιση ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα που θα κατέληγε στο χιονοδρομικό κέντρο διεξαγόταν τις νυχτερινές ώρες και σε ένα φαράγγι πριν τον τερματισμό τα ξημερώματα, ξέσπασε σφοδρή καταιγίδα με μεγάλους όγκους νερού και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Ένας κεραυνός φαίνεται πως χτύπησε στο σημείο που έτρεχαν οι αθλητές, με αποτέλεσμα ένας 55χρονος αθλητής από την Καβάλα να πέσει νεκρός και ένας 56χρονος αθλητής από Θεσσαλονίκη να καταλήξει βαριά τραυματίας.

Μαζί τους εγκλωβίστηκε στο φαράγγι και ένας τρίτος αθλητής, ο οποίος κάλεσε από το κινητό του το «112» και ενημέρωσε για την κατάστασή τους, καλώντας σε βοήθεια, καθώς το φαράγγι συν τοις άλλοις κατέβαζε μεγάλους όγκους νερού. Ο ίδιος που είναι καλά στην υγεία του, κατάφερε μόνος του να απομακρυνθεί, ενώ στο σημείο στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης από την Πυροσβεστική.

Άντρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν τους δύο άντρες το πρωί και στο σημείο έφτασε ένα ελικόπτερο Super Puma του ΕΚΣΕΔ για να παραλάβει τον βαριά τραυματία και τον νεκρό, καθώς ήταν αδύνατη η μεταφορά τους με άλλον τρόπο.

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινότητα Πύργων του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας από την τραγωδία που έπληξε το τόπο τους. Ο αθλητικός αγώνας αντοχής στο όρος Φαλακρό που αποτελούσε πόλο έλξης για τον τουρισμό της ορεινής περιοχής τους θερινούς μήνες, εξελίχθηκε σε τραγωδία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ethnos ο δήμαρχος Προσοτσάνης, Θεόδωρος Αθανασιάδης που βρίσκεται στο χωριό Πύργοι, το ελικόπτερο κατάφερε τελικά να προσεγγίσει στο δύσβατο σημείο που βρέθηκαν οι τραυματίες και μετά από δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση καθώς μέχρι και το πρωί της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή επικρατούσαν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο που μίλησε με τους τραυματίες αλλά και τους διασώστες το περιστατικό έγινε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 21/8. Όπως εξήγησε ο ορειβατικός αγώνας που αναβίωσε εφέτος μετά τα χρόνια της πανδημίας και της καραντίνας, ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου (20/8) από το χωριό Πύργοι.

Στόχος των αθλητών και των αθλητριών ήταν να καλύψουν 36 χιλιόμετρα της διαδρομής. Πρόκειται για 18 επίπονα χιλιόμετρα μέχρι την κορυφή του Φαλακρού και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο χωριό για να τερματίσουν τα ξημερώματα της Κυριακής. Συμμετείχαν 56 αθλητές και αθλήτριες, στην πλειοψηφία τους έμπειροι και καλοί δρομείς.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε το περιστατικό πρέπει να έγινε γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Εκείνη την ώρα επικρατούσαν στην περιοχή μας ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρή καταιγίδα. Κεραυνός πρέπει να έπληξε το γκρουπ τεσσάρων ατόμων, τριών αθλητών και μιας αθλήτριας. Ο ένας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, δεν έχει τις αισθήσεις του. Ο δεύτερος επίσης σοβαρά αλλά είχε επικοινωνία και ο τρίτος πιο ελαφρά και προσπαθούσε να βοηθήσει τους δύο τραυματίες».

Όπως τόνισε η αθλήτρια είναι σε κατάσταση σοκ μετά τα όσα έγιναν: «Η αθλήτρια είναι σε κατάσταση σοκ. Απ΄ότι γνωρίζω επικοινώνησε με τον σύζυγο της. Του είπε τι είχε γίνει και εκείνος ειδοποίησε τις αρχές. Και ο αθλητής που ήταν πιο ελαφρά τραυματίας ειδοποίησε τις αρχές», είπε στο ethnos ο Θεόδωρος Αθανασιάδης, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση και ο αθλητής που ήταν σε καλύτερη κατάσταση έστειλε τηλεφωνικό μήνυμα στο 112.

Σχετικά με την περιοχή που έγινε το συμβάν, ο δήμαρχος Προσοτσάνης είπε: «Είναι ένα πολύ όμορφο αλλά δύσβατο μονοπάτι που πάει προς την κορυφή του Φαλακρού όρους. Ο κεραυνός τους χτύπησε ενώ οι αθλητές και η αθλήτρια κατέβαιναν, δηλαδή, επέστρεφαν στη διαδρομή για να τερματίσουν. Αν όλα είχαν πάει καλά γύρω στις 5 το πρωί θα τερμάτιζαν. Δυστυχώς έγινε αυτό που έγινε και όλα ανατράπηκαν. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και στεναχωρημένοι».

Όπως είπε ο δήμαρχος, «ο αγώνας διοργανώθηκε από ορειβατικό σύλλογο Νευροκοπίου σε μία προσπάθεια να αναβιώσει ένας όμορφος αγώνας που δίνει προβολή και ζωή στον τόπο μας ειδικά τους θερινούς μήνες με οι ορεινοί προορισμοί δεν έχουν μεγάλη κίνηση. Ελπίζουμε μέσα από την καρδιά μας να είναι καλά οι άνθρωποι. Βρίσκομαι στην πλατεία του χωριού και όλοι είναι συγκλονισμένοι. Λίγα λεπτά μετά τις 10:00 προσέγγισε το ελικόπτερο για να πάρει τους τραυματίες. Απ΄ότι ξέρω τους πηγαίνουν στο νοσοκομείο της Καβάλας. Ηταν πολύ δύσκολη επιχείρηση προσέγγισης στο σημείο. Μακάρι να αποκατασταθεί η υγεία των παιδιών».