Θρίλερ με τρεις αθλητές σε νυχτερινό αγώνα στην ορεινή Ροδόπη – Εχει βροχή και κεραυνούς – Μεγάλη επιχείρηση από την Πυροσβεστική

Οπως ανακοινωσε λίγο πριν τις έξι το πρωι το πυρσβεστικό σώμα, «σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης τριών ατόμων στην περιοχή Πύργοι του όρους Φαλακρού Δράμας. Επιχειρούν 14 πυροσβεστες με 5 οχήματα».

Πρόκειται για τρεις αθλητές που μετείχαν στον απαιτητικό νυχτερινό αγωνα Six Peaks, έναν πολύ απαιτητικό νυκτερινός αγώνας βουνού με εκκίνηση και τερματισμό το όμορφο ορεινό χωριό των Πύργων, που καλύπτει διαδρομή 36 χιλιομέτρων με μέγιστη υψομετρική διαφορά τα 3300 μ.

Ο αγωνας διατρέχει τις 6 ψηλότερες κορυφές του Φαλακρού στην ορεινή Ροδόπη. Τρεις αθλητές φέρονται να ζήτησαν βοήθεια μέσω του διεθνούς αριθμου 112, καθώς στην περιοχή ξέσπασαν έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες και πολλούς κεραυνούς.

Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο λόγω του δύσβατου της περιοχής αλλά και της δυσκολίας που υπάρχει στις επικοινωνίες. Ο ένας από τους τρεις αθλητές φέρεται να έχει υποθερμία, σύμφωνα με μια πληροφορία που έχει φτάσει στο πυροσβεστικό σώμα που έχει τεθεί σε συναγερμό.

«Η διαδρομή περιλαμβάνει διάσχιση φαραγγιού, τερέν με πέτρα, χώμα, μονοπάτι χωμάτινο, χωματόδρομο, πίστες του σκι, αναβάσεις – καταβάσεις σε πλαγιές. Λόγω των τεχνικών στοιχείων της διαδρομής αυξάνεται και ο χρόνος αποδεκτού τερματισμού στις 12 ώρες», αναφέρουν οι ίδιοι οι διοργανωτές.

«Από την κεντρική πλατεία του χωριού Πύργοι του νομού Δράμας, θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα Six Peaks, ενός νυκτερινού ορεινού αγώνα, με ανάβαση στο Φαλακρό Όρος περνώντας από τις έξι ψηλότερες κορυφές του (Καρτάλκα, Καφετέρια, Προφήτης Ηλίας και τις τρεις κορυφές της Βάρδαινας) και τερματισμό στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Κέντρου», προστίθεται στην περιγραφή του αγωνα.

«Χαρακτηρίζεται ως σκληρός νυκτερινός αγώνας βουνού με μεγάλη υψομετρική διαφορά, που περνά από 6 κορυφές με πάνω από 2000μ υψόμετρο. Σκληρές οι ανηφόρες αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις κατηφόρες. Έχει επαρκή σηματοδότηση και σήματα αντανακλαστικά στο φως. Οι καιρικές συνθήκες είναι ένας παράγοντας που πρέπει να έχετε υπόψη σας», αναφερόταν ακόμα.

Τον αγωνα βουνου 35 χιλιομέτρω σε συνθήκες ημιαυτονομίας είχαν προκηρύξει ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου (Π.Ο.Σ Κ. Νευροκοπίου) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργων, στο πλαίσιο της «Αθλητικής – Πολιτιστικής Διοργάνωσης με την επωνυμία “FROZEN PEAKS – AUTHENTIC SIX PEAKS 2022″».

Στην τελετή βράβευσης παλαιότερης διοργάνωσης είχε παραβρεθεί και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξήρε την πρωτοβουλία του Π.Ο.Σ.Κ. Νευροκοπίου καθώς οι αγώνες βουνού «Frozen Peaks – Ψυχρές Κορυφές» στον δήμο Κάτω Νευροκοπίου, αποτελούν μοναδικό αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, συνδυάζοντας διαδρομές σε ψυχρές κορυφές, με μεγάλη υψομετρική διάφορά, που διασχίζουν πεδία μαχών ή περνούν δίπλα από αντιαρματικά εμπόδια και μέσα από υπόγειες στοές οχυρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.