Η Ελίνα Τζένγκο «κάρφωσε» με το ακόντιό της το 4ο χρυσό της Ελλάδας και ο Κώστας Γκατσιούδης την αποθεώνει από τη Σαμοθράκη

«Πλέον και με τη βούλα η Ελλάδα διαθέτει μια ακόμα μεγάλη αθλήτρια στον ακοντισμό. Σάρωσε, με τόση διαφορά από τις αντιπάλους της, αφήνοντάς τες σχεδόν πέντε μέτρα πίσω. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όπως και στην οικογένεια και τους προπονητές της και εύχομαι να έχει υγεία και να χαρίσει και άλλες επιτυχίες στο μέλλον».

Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο μεγάλος Κώστας Γκατσιούδης στο ThrakiSportS λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου την ιστορική επιτυχία της Ελίνας Τζένγκο, η οποία πριν καν συμπληρώσει τα 20 της χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό χαρίζοντας στην Ελλάδα το τέταρτο χρυσό της στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου του Μονάχου.

Ο «Γκατς» είναι μακράν ο κορυφαίος Έλληνας ακοντιστής όλων των εποχών, κάτοχος του πανελληνίου ρεκορ και μιας από τις κορυφαίες διαχρονικά επιδόσεις παγκοσμίως στο αγώνισμα. Μέλος πλέον του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, προσπάθησε με δυσκολία λόγω κακού σήματος τόσο στην τηλεόραση όσο και στα κινητά να παρακολουθήσει τις προσπάθειες των Ελλήνων πρωταθλητών στη Γερμανία.

Αυτό δεν τον εμπόδισε να πανηγυρίσει τις επιτυχίες και να σχολιάσει για την εμφάνιση της Τζένγκο ότι ήταν «ισοπεδωτική» και φυσικά πήρε δίκαια το χρυσό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί σε αυτό το υψηλό επίπεδο και κυρίως ότι θα είναι υγιής, καθως κανείς δεν ξεχνά το άδοξο τέλος που είχε η καριέρα του κορυφαίου διαχρονικά θρακιώτη αθλητή σε όλα τα σπορ (όπως τον ανέδειξαν οι αναγνωστες του ThrakiSportS στον διαγωνισμό για τον έναν αιώνα ελεύθερης Θράκης).

Με συγκλονιστική εμφάνιση και τεράστιο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 23 ετών, η πρωταθλήτρια Ευρωπης Νεανίδων Ελίνα Τζένγκο έναν χρόνο μετά τον θρίαμβο στο Ταλίν έγινε στο Μόναχο πρωταθλήτρια Ευρώπης και στις γυναίκες, χαρίζοντας στην Ελλάδα το τέταρτο χρυσό της μετάλλιο στην διοργάνωση.

Η νεαρή πρωταθλήτρια, που πέτυχε την δεύτερη κορυφαία επίδοση όλων των εποχών από Ελληνίδα  μετά το πανελλήνιο ρεκόρ της Μιρέλας Μανιάνι από τους Ολυμπιακούς Αγωνες του Σίδνεϊ το 2000, κατάφερε με βολή στα 65.81μ να καρφώσει το ακοντιο της πιο μακριά από όλες τις αντιπαλους της.

Η 20χρονη πρωταθλήτρια (βασικά 19χρονη, αφου δεν τα εχει κλεισει) ξεκίνησε ιδανικά στέλνοντας το ακόντιο στα 60,82μ., που θα της χάριζε ασημένιο μετάλλιο ακόμα και αν δεν έριχνε καμία άλλη φορά.

Στην δεύτερη προσπάθεια όμως πήγε πάνω από τα 65 μέτρα και όλοι κατάλαβαν ποια είναι το «αφεντικό» στον αγώνα. Δεν επιχείρησε ποτέ τρίτη προσπάθεια, στην τέταρτη βολή ήταν η μοναδική φορά που βρέθηκε κάτω από τα 60 μέτρα (59,40μ.), έβγαλε άκυρη την πέμπτη και έριξε το ακόντιο στα 64,57μ. έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση.

Ουσιαστικά η Τζένγκο αναδεικνύεται πανάξια πρωταθλήτρια αφού είχε τις δυο κορυφαίες επιδόσεις στον αγωνα, πάνω από τρια μέτρα από την 2η Βιλάγκος (Σερβία) που κατέκτησε το ασημένιο με 62,01μ. στην τελευταία της προσπάθεια, ενώ 3η ήταν η σπουδαία Σποτάκοβα (Τσεχία) με 60.68μ. Πάνω από πέντε μέτρα πίσω από την Τζένγκο. Μόλις άλλη μια αθλήτρια κατάφερε να ξεπεράσει τα 60 μέτρα, η Ζιλάγκι από την Ουγγαρία (60,57μ).

Η Ελίνα Τζένγκο, ένα παιδί μεταναστών που σκλαβώνει με το χαμόγελό της και συγκλονίζει με τις εμφανίσεις της, συνεχίζει μια τεράστια παράδοση της Ελλάδας στο αγώνισμα που ξεκίνησε την δεκαετία του ’80 από τις Αννα Βερούλη και Σοφία Σακοράφα και συνεχίστηκε από την Μιρέλα Μανιάνι. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ανα 20 χρόνια η Ελλάδα αναδεικνύει πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό των γυναικώ. Το 1982 ήταν η Αννα Βερούλη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και το 2002 ήταν η Μιρέλα Μανιάνι στο Μόναχο, στο ίδιο στάδιο όπου φέτος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελίνα Τζένγκο.

Με το χρυσό της, η Ελληνίδα έγινε η μικρότερη σε ηλικία πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά και η μικρότερη σε ηλικία μεταλλιούχος της Ελλάδας στην ιστορία των διοργανώσεων Ευρωπαϊκού, παίρνοντας αυτό το ρεκόρ από τον Μίλτο Τεντόγλου.

Με την ανάδειξή της Τζένγκο σε πρωταθλήρια Ευρώπης, η Ελλάδα έφτασε τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου του Μονάχου (προηγήθηκαν τα δύο της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη σε 35 και 20 χλιομετρα βαδην και αυτό του Μιλτου Τεντόγλου στο μήκος, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη στο επικοντώ).

Η Ελλάδα είναι έτσι στην 3η θέση του πίνακα των μεταλλίων, πίσω από τις υπερδυνάμεις της Γερμανίας και της Βρετανίας αλλά μπροστά από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις του στίβου.