«’Εξι ποιήματα για το ποδόσφαιρο από την κυρία του ΑΟΞ Δέσποινα Ουζγούρογλου» – Άρθρο του Θανάση Μουσόπουλου

Με κείμενο που υπογράφει ο γνωστός Ξανθιώτης λογοτένης Θανάσης Μουσόπουλος, ασχολείται με την ποίηση για το ποδόσφαιρο και εστιάζει στην Δέσποινα Ουζγούρογλου, την «κυρία του ΑΟΞ», όπως την αποκαλεί.

Ο Μουσόπουλος γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1949 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την ποίηση, το δοκίμιο, την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης. Είναι μέλος φιλοσοφικών και λογοτεχνικών εταιριών, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ενώ συνεργάζεται με τον τοπικό Τύπο.

Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης για οκτώ έτη, πρόεδρος της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης και μέλος διοικητικών συμβουλίων πολιτιστικών φορέων. Διδάσκει Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Ιστορία και Πολιτισμό Θράκης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1972.

Το τελευταίο του άρθρο, το οποίο και αναδημοσιεύει το ThrakiSportS λόγω της σχέσης του με το ποδόσφαιρο και δη την ομάδα της Ξάνθης, έχει ως εξής:

Στο κείμενό μου αυτό θα παντρέψουμε την ποίηση με τον αθλητισμό, και μάλιστα με τη θεά μπάλα.  Πριν από λίγο καιρό εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Τάσου / Αναστάσιου Τσορλίδη «Από τα ‘Πέτρινα’ χρόνια… στα ‘Μεγάλα’ σαλόνια – Α. Ο. ΞΑΝΘΗΣ», εκδ. Σπανίδη, 2022.  Κλείνει το βιβλίο με στατιστικά στοιχεία και ποιήματα της Δέσποινας Ουζγούρογλου – της  Κυρίας του ΑΟΞ.

  Είχα διαβάσει ποιήματα της Δέσποινας στο παρελθόν, την παρακάλεσα και είχε την καλοσύνη να μου εμπιστευθεί  μερικά από τα έργα της. Επέλεξα κάποιους στίχους της και θα τους παρουσιάσω.

  Να πούμε όμως, εισαγωγικά, ότι από την αρχαιότητα πολλά είναι τα ποιητικά έργα που αναφέρονται στους αθλητές και τα αθλήματα.

   Ο Πίνδαρος πολύ συχνά υμνεί τους ολυμπιονίκες. Στον 1ο Ολυμπιόνικο  για τον Ιέρωνα τον Συρακούσιο, νικητή στους ιππικούς αγώνες του 476 π.Χ.,  ξεκινά (σε μετάφραση Δήμητρας Χριστοδούλου):

«Το νερό η τελειότης. Μα ο χρυσός, φλόγα που καίει, / καταυγάζει τη νύχτα τον πλούτο τον μέγα. / Αλλ’ αν θέλεις, τρυφερή μου ψυχή, να υμνήσεις αγώνες, / απ’ τον ήλιο μην ψάχνεις λαμπρότερο άστρο τη μέρα / μες στον ολόφωτο αιθέρα και άλλους αγώνες υπέρτερους / από της Ολυμπίας: Πολιορκεί ο πολύσημος ύμνος τους / των ποιητών τη διάνοια και ψάλλουν του Κρόνου το γιο, / όταν φθάνουν στη μακάρια, την πλούσια εστία του Ιέρωνα».

    Μου έκανε τρομερή εντύπωση κάτι που λέγει ο Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957 (στα νιάτα του ήταν τερματοφύλακας): «Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο». 

 Στην εποχή μας πολλοί είναι που γράφουν για το ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιριστές. Ο Ασημάκης Πανσέληνος στο ποίημά του «Ποδοσφαιρικό ματς» γράφει:

«Είκοσι δυο λεβέντες και μια μπάλα / τις ώρες της δουλειάς και της σχόλης μας / με ιδανικά τις γέμισαν μεγάλα, / να φτιάξουν, λέει, το μέλλον της φυλής μας. / Πόδια στραβά, στραβά μυαλά και χέρια, / κωλοπηδούν να πιάσουνε τα’ αστέρια!»

    Δε θα πω για τη θέση της μαγικής μπάλας στην παλιότερη γενιά. Θα επανέλθω στο θέμα αυτό σε άλλο κείμενό μου με τίτλο «Νεοελληνική ποίηση και Ποδόσφαιρο». Πριν παραθέσω στίχους της Δέσποινας, να βάλω λίγους δικούς μου στίχους σχετικούς από το ποίημά μου «Ποδόσφαιρο στο δρόμο»: 

«Θυμάμαι τη μέρα που έβαλα γκολ /
με μια ξαφνική επίθεση, από τ’ αριστερά.
Το γκολ αυτό έμεινε στη μνήμη μου /
με δόξα να στέκομαι αργότερα /
απέναντι στον Ψηλό Αντωνιάδη
που ήμασταν στην ίδια ομάδα».

*

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΟΥΖΓΟΥΡΟΓΛΟΥ: ΣΤΙΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

   Επέλεξα στίχους με ποικίλη θεματολογία, που αποτυπώνουν την άποψη της Δέσποινας για την ουσία και το ρόλο του ποδοσφαίρου.

1

Είμαστε τελείως τρελαμένες /
Και από δίψα για Ευρώπη μαγεμένες /
Την ομάδα μας την ΞΑΝΘΗ ακολουθούμε /
Και σε γήπεδα Ευρώπης ίσως δούμε /
Η ελπίδα στην καρδιά μας φωλιασμένη

2
Γιατί φέτος τούτη η ομάδα /
Με φευγάτη ενδεκάδα /
Θα χτυπήσει πρώτες θέσεις /
Έχει Ευρώπης διαθέσεις.

3
Πάλι η SKODA φουλ γκαζώνει /
Και μες στα δίχτυα τους τρυπώνει /
SKODA μεγάλη ερωμένη

Και η Νίκαια δίχως νίκη μένει /
Μιας και δεν κάνεις πια χατίρια /

Και ετοιμάζεις πανηγύρια /
Στην πόλη με τα χίλια χρώματα /
Και με ΟΥΕΦΑ πια αρώματα.

4
Γιατί επιτέλους κάποτε /
Πρέπει να καταλάβουν /
Από τους μεγάλους ν’ αρχινούν /
Οι μάγκες γη και ουρανό κινούν /
Την ΡΙΖΑ του κακού χτυπούν /

Και αν θέλουν να προλάβουν /
Να σώσουν το ποδόσφαιρο /
Στην έρμη τούτη χώρα /
Κόκκαλη και Μητρόπουλους /
Να στείλουν σε άλλη χώρα.

5
Είναι η ΞΑΝΘΗ κίνδυνος σκέτος /
Γιατί όπου και αν πάει
Όλους τους ταρακουνάει /
Παίζει μπάλα που μαγεύει
Και βαθμούς παντού γυρεύει /
Με δίκαιες βεβαίως διαιτησίες
Όχι σκάρτες ,φονικές αναλγησίες /
Skoda κανενός παράρτημα
Με μόνο σου εξάρτημα /
Τα φετινά σου τα ατού
Το έμαθες το μάθημα

6
Και της ΞΑΝΘΗΣ τα αστέρια, /
Τα λευκά μας περιστέρια
Αναγγέλλουν την Ευρώπη /
Φέτος παίξαν σούπερ τόπι
Συγκινήσαν τους φιλάθλους /
Γράψανε όλους τους άθλους

*

  Ευχαριστώ τη Δέσποινα που μου εμπιστεύθηκε τους στίχους της. Το έργο της είναι μια κατάθεση για την αθλητική ιστορία και πολιτισμό της πόλης μας. Αξιόλογη η συμβολή της. Περιμένουμε και άλλα…

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ 

 ΞΑΝΘΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022