Τουρνουά Ακρόπολις: Υπό το βλέμμα Νικολόπουλου-Αυγενάκη η επικράτηση επί της Τουρκίας σε… «επεισοδιακό» φιλικό

Ελλάδα και Τουρκία πάλεψαν μπροστά σε 19 χιλιάδες θεατές λες και έπαιζαν επίσημο ματς, με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να κάνει το ματς της ζωής του και να οδηγεί την Εθνική στην κατάκτηση του τουρνουά Ακρόπολις (89-80). Γκρίνια, τεχνικές, αποβολές, σκληρά φάουλ, αυτό το σαραντάλεπτο τα είχε όλα.

Η είδηση των ενοχλήσεων του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη μέση και το γεγονός ότι έμεινε εκτός αγώνα, απογοήτευσαν τους 19 χιλιάδες φίλους της Εθνικής που βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής (19/8) στο ΟΑΚΑ. Το ματς με την Τουρκία ήταν sold out, ήταν το σημαντικότερο από τα τρία στο τουρνουά Ακρόπολις, επί της ουσίας όμως εξελίχθηκε σε… μπασκετικό πόλεμο με τεχνικές ποινές, με αποβολές, με πολύ σκληρά μαρκαρίσματα και με την απειλή σύρραξης να κρέμεται από την οροφή του γηπέδου.

Πριν από το τζάμπολ ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών, με αρκετούς φιλάθλους που γέμισαν το γήπεδο να αποδοκιμάζουν κατά την αναγγελία του ύμνου της Τουρκίας, ενώ στις κερκίδες ήταν ο Ξανθιώτης Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ Νίκος Νικολόπουλος μαζί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Εργκίν Αταμάν αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές και δεν είχε όρεξη να αποχωρήσει. «Φιλικό είναι το ματς» έλεγε, με τον Δημήτρη Ιτούδη να σπεύδει για να τον πείσει να αποχωρήσει ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας. Ο προπονητής της Ελλάδας, από την άλλη, έπρεπε να καλύψει τις απουσίες του Γιάννη και του Παπαγιάννη, απέναντι σε μία ομάδα με τους Λάρκιν, Κορκμάζ, Οσμάν, Σενγκούν, Σανλί που ήταν πληγωμένη ψυχολογικά εξαιτίας της ήττας από την Πολωνία. Γενικώς, ήταν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, που εξελίχθηκε σε πιο έντονο φόντο από αυτό που περιμέναμε και είχε για νικήτρια την Ελλάδα με 89-80.

Τεράστια εμφάνιση από τον Κώστα Αντετοκούνμπο, που έβαλε 19 πόντους, έκανε απίθανη δουλειά στο ριμπάουντ, στις άμυνες, έβαζε τα χέρια του παντού στην κορυφαία εμφάνιση της ζωής του. Τάιλερ Ντόρσεϊ, Κώστας Παπανικολάου ακολούθησαν, σε μία ιδιαίτερη βραδιά, που είχε θετικό πρόσημο πριν από τα επίσημα απέναντι σε Σερβία (25/8), Βέλγιο (28/8) και EuroBasket 2022.