Το πρωτάθλημα αρχίζει με την Θράκη παρούσα! Οι 5+21 Θρακιώτες της νέας SL1

Μπορεί η σταθερή εκπρόσωπος της Θράκης στην Α’ Εθνική, η Ξάνθη, να απουσιάζει για τρίτη χρονιά από αυτήν ύστερα από 31 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το γεωγραφικό μας διαμέρισμα δεν έχει (έστω και έμμεσα) συμμετοχή στο φετινό πρωτάθλημα Super League.

Η σταθερή παρουσία του ΑΟΞ όλα αυτά τα χρόνια, που δεν μπόρεσε την περασμένη περίοδο να ακολουθήσει τροχιά πρωταθλητισμού, σε συνδυασμό με τις αξιοσημείωτες παρουσίες για σχεδόν μια δεκαετία του Πανθρακικού από το 2008 και έπειτα, έχουν ενισχύσει σημαντικά το θρακιώτικο στοιχείο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μέσα από τις δύο θρακικές ομάδες (και όχι μόνο) έχουν αναδειχθεί ποδοσφαιριστές και προπονήτες που έχουν αφήσει έδω και πολλά χρόνια τα διαπιστευτήρια τους στα ελληνικά γήπεδα. Αυτοί είτε έχουν αναδειχθεί μέσα από το περιβάλλον των ομάδων (ακαδημίες ή ανδρική ομάδα) είτε είχαν ένα πέρασμα από αυτές (είτε μικρό είτε μεγάλο σε διάρκεια).

Πλέον, κάποιοι εξ αυτών θα βρίσκονται στο νέο πρωτάθλημα της Super League για το 2022-23 και θα είναι εκείνοι που θα καθιστούν ενεργή της παρουσία της Θράκης στο ποδοσφαιρικό χάρτη. Με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος, το ThrakiSportS συγκέντρωσε τις μέχρι στιγμής θρακιώτικες παρουσίες (αν υπάρχουν βεβαίως) σε κάθε ομάδα της κορυφαίας κατηγορίας, λίγο πριν την πρώτη σέντρα:

ΑΕΚ: Για ακόμα μια χρονιά παραμένει στο ρόστερ της Ένωσης ο Κομοτηναίος μεσοεπιθετικός με σημαντική θητεία στον ΑΟΞμ Πέτρος Μάνταλος, χωρίς ωστόσο να έχει το περιβραχιόνιο για πρώτη φορά μετά από αρκερά χρόνια. Στους αρχηγούς της ΑΕΚ πάντως βρίσκεται ο Γιώργος Αθανασιάδης, που ανδρώθηκε στις ακαδημίες του Πανθρακικού και έκανε ντεμπούτο στην Super League με την ομάδα της Κομοτηνής, επιστρέφοντας από τον δανεισμό του στην Σερίφ Τιρασπόλ.

ΑΡΗΣ: –

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Σταθερά αρχηγός για τους Αρκάδες ο Αργεντινός πρώην μέσος του Πανθρακικού Χουάν Μουνάφο, στην μετά-Ράσταβας εποχή. Στο ρόστερ του Ηρακλή Μεταξά υπολογίζεται και ο περσινός εξτρέμ του ΑΟΞ, Σουνταΐς Αλί Μπαμπά.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: –

ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ: Στους φιλόδοξους Θεσσαλούς συνεχίζει και την νέα σεζόν ο πρώην μεσοεπιθετικός του ΑΟΞ, Ζαν Μπαριέντος. Η ομάδα της Μαγνησίας απέκτησε ακόμα έναν μεσοεπιθετικό που πέρασε την περσινή περίοδο από την ομάδα της Ξάνθης, τον Ηλία Τσέλιο.

ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ: Εξαιρετική η πρώτη παρουσία του Ιωνικού στα σαλόνια της Super League, έχοντας στον πάγκο τον Δημήτρη Σπανό. Στο τεχνικό τιμ της ομάδα ο νεαρός Μυτιληνιός γυμναστής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Μιχάλης Κουκλιαμπής, με θητεία σαν παίκτης στο Ατσάλι Αρχοντικών.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Οι Βοιωτοί κατάφεραν να αναδειχθούν υπερπρωταθλητές της Super League 2, καθώς κατέκτησαν την πρωτιά στον Νότιο όμιλο και πήραν την άνοδο στα μπαράζ κόντρα στη Βέροια. Στο τιμόνι παραμένει και την επόμενη σεζόν ο Γιάννης Ταουσιάνης, με θητεία την ομάδα του Πανθρακικού. Στο τεχνικό επιτελείο βρίσκεται σταθερά ο Καβαλιώτης Γυμναστής Γιώργος Γουνελάς, με θητεία στην Ελπίδα Σαπών αλλά και την μπασκετική ΑΕ Κομοτηνής. Στο ρόστερ παραμένει ο πρώην μέσος Πανθρακικού και Ξάνθης, Αλφρέντο Μεχία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά έχει αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή στους πρωταθλητές ο Ξανθιώτης πρώην παίκτης του ΑΟΞ, Βασίλης Τοροσίδης. Οι Πειραιώτες κινούνται πλέον στην μετά-Μαρτίνς εποχή, με τον νέο προπονητή Κάρλος Κορμπεράν να έχει στο τιμ του τον Τζέιμι Μονρόι και τον Αναλυτή Σαλβαδόρ Τοντόλι, αμφότεροι με θητεία στην ομάδα της Ξάνθης.

ΟΦΗ: Ο σύλλογος του Ηρακλείου έχασε την τελευταία στιγμή την είσοδο στα πλέι οφ, έχοντας για ακόμα μια σεζόν σε ρόλο διευθυντή ποδοσφαίρου τον Γιάννη Σαμαρά, που είχε στο παρελθόν τον ίδιο ρόλο στην Ξάνθη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Για ακόμα μια σεζόν στην κορυφή της επίθεσης των πρασίνων βρίσκεται ο Κομοτηναίος σέντερ φορ, Φώτης Ιωαννίδης. Οι «πράσινοι» μάλιστα έκαναν δικό τους και τον πρώην γκολκίπερ της Ξάνθης Γιούρι Λοντίγκιν, που πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στον ιστορικό σύλλογο στου Λεκανοπεδίου θα βρίσκεται την εφετινή σεζόν και ο πρώην ποδοσφαιριστής αλλά και προπονητής του Πανθρακικού Μάνουελ Ρόκα, που έχει αναλάβει την στελέχωση του τμήματος σκάουτινγκ και την ανάλυση αγώνων στην πρώτη ομάδα.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Στους Αγρινιώτες συνεχίζει την καριέρα του ο Ξανθιώτης μέσος του Ολυμπιακού, Γιώργος Ξενιτίδης, με στόχο να βοηθήσει αρχικά στην άνετη παραμονή και έπειτα στην όσο υψηλότερη θέση της βαθμολογικής κατάταξης.

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Την περσινή σεζόν επέστρεψε ο πρώην προπονητής της Ξάνθης, που κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ με τον «δικέφαλο του Βορρά», Ραζβάν Λουτσέκσου και θα οδηγήσει την ομάδα και τη νέα σεζόν, παρά τον πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Με δική του εισήγηση μάλιστα έμεινε στον σύλλογο και ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς, που συνεργάστηκε με τον Ρουμάνο στην Ξάνθη. Στο τεχνικό επιτελείο του «δικεφάλου του Βορρά» συνεχίζει ο Ξανθιώτης Γιώργος Τσονάκας.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Οι Ηπειρώτες κατάφεραν να μπουν στα περσινά πλέι οφ της Super League, αλλά το καλοκαίρι προχώρησαν σε πολλές αλλαγές παικτών αλλά και προπονητή Στο τεχνικό επιτελείο του Θανάση Στάικου θα παραμένει παρ’ όλα αυτά ο πρώην γυμναστής του Πανθρακικού και της Ξάνθης, αλλά και του μπασκετικού ΓΑΣ Κομοτηνή, Γιάννης Ντουρουντός.

ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ: Αν και τερμάτισε στην προτελευταία θέση πάνω από τον ουραγό Απόλλωνα Σμύρνης, έσωσε την κατηγορία στα μπαράζ με τη Βέροια και θα βρίσκεται και τη νέα σεζόν στην Super League. Από τον περασμένο Μάρτη μάλιστα συμφώνησε και με τον Γιώργο Κασναφέρη σε ρόλο τεχνικού διευθυντή, πόστο που ξεκίνησε να εκτελεί και στην ομάδα του ΑΟΞ επί εποχής Πανόπουλου. Στους Φθιώτες θα είναι τη νέα σεζόν μαζί με τον μαζι με τον Τζιανλουκα Φέστα ο πρώην Γυμναστής του Πανθρακικού, Σάκης Παντελίδης. Συμβόλαιο για ακόμα μια σεζόν με τη Λαμία έχει ο πρώην γκολκίπερ Ξάνθης και Πανθρακικού, Θανάσης Γκαραβέλης, ενώ επέστρεψε από τα Χανιά ο πρώην μέσος της Ξάνθης, Θοδωρής Βασιλακάκης.