Ο πρώτος στα χρονικά αγώνας των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας και Κύπρου ακριβώς 55 χρόνια πριν

Για πρώτη φορά στην ιστορία αγωνίστηκανσε επίσημο αγώνα ανδρών οι Εθνικές Ομάδες της Κύπρου και της Ελλάδας στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Στον αγωνα της Αθήνας η Ελλάδα νίκησε με 3-0 σετ (25-19, 25-19, 25-19) και το Σάββατο 13 Αυγούστου διεξηχθη για πρώτη φορά επίσημος αγώνας Κύπρου – Ελλάδας σε κυπριακό έδαφος.

Πριν από 55 χρόνια όμως διεξήχθη για πρώτη φορά στη Λευκωσία φιλικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων, ένας αγώνας που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του κυπριακού βόλεϊ αλλά και του κυπριακού αθλητισμού γενικότερα.

Γράφει στην ιστοσελίδα της η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης:

«Τότε βρισκόταν σε περιοδεία στο νησί ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδας Κωνσταντίνος Ασλανίδης ο οποίος ύστερα από απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να κοινοποιήσει σε όλα τα αθλητικά σωματεία και συλλόγους της Κύπρου ότι θα παρέχονται χρηματικά ποσά για την ανάπτυξη του αθλητισμού από τα κέρδη των προγνωστικών ποδοσφαίρου το γνωστό σε όλους μας ΠΡΟ-ΠΟ.

Έτσι τέθηκε επί τάπητος το θέμα συνεργασίας ΚΟΠ και ΕΠΟ με προτάσεις από πλευράς ΕΠΟ για επίτευξη συμφωνίας. Ο Ασλανίδης έκανε μια μεγάλη προσπάθεια να ενώσει τον αθλητισμό της Κύπρου με τον αθλητισμό της Ελλάδας.

Πέραν του κυπριακού ποδοσφαίρου έγινε και λόγος για την ένταξη της Π.Ο.Α. (Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών) στην Ε.Ο.ΑΠ. (Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών) με στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού.

Ως αποτέλεσμα ήτανε να διεξαχθεί ένας σπουδαίος φιλικός αγώνας βόλλεϋ ανάμεσα στις Εθνικές ομάδες της Κύπρου και της Ελλάδας. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού βόλλεϋ συγκροτήθηκε η Εθνική Κύπρου προς το τέλος Αυγούστου του 1967.

Η Εθνική Ελλάδος βρισκόταν σε περιοδεία στο Ισραήλ για φιλικά παιγνίδια και στη συνέχεια θα συμμετείχε στους Μεσογειακούς αγώνες της Αλγερίας πριν από την πρώτη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο Ισραήλ είχε δώσει το διάστημα 19-24 Αυγούστου 1967 τρεις αγώνες με την αντίστοιχη Εθνική ομάδα του Ισραήλ με απολογισμό 1 νίκη και 2 ήττες.

Κλήθηκε η Εθνική Ελλάδος να μεταβεί άμεσα στην Κύπρο το Σάββατο 26 Αυγούστου και την επομένη να διεξάγει φιλικό αγώνα βόλλεϋ με την αντίστοιχη της Εθνικής Κύπρου στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας που επεδίωκε ο τότε ΓΓΑ Αθλητισμού της Ελλάδος.

Όπως και έγινε. Σε χρόνο μηδέν συγκροτήθηκε η Εθνική Κύπρου από τον Κώστα Χατζηανδρέου και ορίστηκε ο αγώνας να διεξαχθεί την Κυριακή στο στάδιο ΓΣΠ.

3,000 περίπου θεατές κατέκλυσαν τις κερκίδες του γηπέδου βόλλεϋ που υπήρχε μέσα στο στάδιο για να δουν όλοι τους από κοντά ένα τόσο σπουδαίο παιγνίδι το οποίο αποτέλεσε μεγάλο σταθμό στην ιστορία του κυπριακού βόλεϊ.

Η Εθνική Ελλάδος ανώτερη σε όλους τους τομείς νίκησε με 3-0 σετ (15-1, 15-11, 15-5) την Εθνική Κύπρου η οποία παίζοντας για πρώτη φορά στάθηκε σχετικά καλά μόνο στο δεύτερο σετ του αγώνα.

Ένας από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στον αγώνα αυτό είναι ο Κώστας Σχίζας του ΑΠΟΕΛ ο οποίος θα δηλώσει παρών στο Ελευθερία αφού είναι ορισμένος ως ο ιατρός του αποψινού αγώνα.

Η Εθνική Κύπρου αποτελείτο από τους Κώστα Χατζηανδρέου (ήταν και προπονητής), Φώτο Χατζηχαμπή, Κώστα Σχίζα (o ιατρός του αποψινού αγώνα), Πανίκο Ιακώβου, Βάσο Κωνσταντίνου, Χάρη Σολέα, Μάριο Αγαθαγγέλου, Κύπρος Χαραλαμπίδη,  Σ. Σάββα, Κωνσταντίνος Αργυρού, Π.Πιερίδη και Ανδρονίκου.

Την Εθνική Ελλάδος αποτελούσαν οι ακόλουθοι παίκτες: Γιώργος Δρακόπουλος, Κυριάκος Παντελιάς, Αντώνης Λάνθιμος, Νίκος Σισμανίδης, Βασίλης Κολοκοτρώνης, Νίκος Κριτσοταλάκης, Τάσος Κουμπλής, Νίκος Μπεργελές, Α. Μπεργελές, Κωνσταντίνος Χασάπης, Δημήτρης Συρίβλης, Θανάσης Μαργαρίτης. Προπονητής ήταν ο Αριστείδης Κανελλόπουλος.

Μετά το τέλος του αγώνα η Εθνική Ελλάδος θα έκανε επίδειξη του αθλήματος στους κύπριους φιλάθλους παίζοντας ένα ακόμα σετ και η ομάδα της έκαμε δύο εξάδες. Είχε όμως 11 διαθέσιμους παίκτες (ένας ήταν τραυματίας και δεν μπορούσε να αγωνιστεί) και χρειάστηκε ένα ακόμα παίκτη από την Εθνική Κύπρου και επιλέγηκε να αγωνιστεί ο Φώτος Χατζηχαμπής. Οι φίλαθλοι τότε απόλαυσαν άλλο ένα σετ από δύο ισάξιες ομάδες.