Πρωταθλήτρια κόσμου με διπλό παγκόσμιο ρεκόρ η Αλεξανδρουπολίτισσα Σοφία Δαλίδου

Μοναδικές στιγμές προσέφεραν τα γαλανόλευκα κουπιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων – Νεανίδων που φιλοξενήθηκε στην ιταλική λίμνη του Βαρέζε, καθώς η Ελλάδα αναδείχθηκε υπερδύναμη στο άθλημα και για αυτό η επιτυχία αυτή μονοπώλησε τα αθλητικά των δελτίων ειδήσεων τις προηγούμενες μέρες.

Αυτό που δεν είναι ωστόσο ευρέως γνωστό είναι ότι σε αυτές τις επιτυχίες υπήρχε και έντονο θρακιώτικο και δη εβρίτικο άρωμα – και δεν αναφερόμαστε στην Χρύσα Μπισκιτζή που αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα που έχει αναδείξει διαχρονικά η γυναικεία κωπηλασία στη χώρα μας και η οποία πλέον είναι προπονήτρια.

Το τελευταίο χρυσό για την χώρα μας, που κατακτήθηκε στην αυλαία της περασμένης Κυριακής απο τις Σοφία Δαλιδου και Στυλιανη Νατσιουλα, πανηγυρίστηκε και σε ορισμένα σπίτια στον Εβρο, αφού η πρώτη έλκει την καταγωγή της από την Αλεξανδρούπολη. Μπορεί παντού να αναφέρεται ως Βολιώτισσα καθότι αθλήτρια του ΟΕΑ/ΝΑΒ, ωστόσο όπως αποκάλυψε στο ThrakiSportS ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρακιωτών Μαγνησίας, ο πατέρας της Στάθης είναι βέρος Αλεξανδρουπολίτης.

Αυτός είναι μάλιστα ο λόγος που ο Συλλογος Θρακιωτών Μαγνησίας έχει επιλέξει την τελευταία εβδομάδα να έχει ως κεντρική εικόνα στο προφίλ του την συμπατριώτισσά μας Σοφία Δαλίδου, η οποία δεν είναι απλά παγκόσμια πρωταθλήτρια αλλά και παγκομιοα ρεκοργουμαν στο διπλό σκιφ, αφού με την συναθλήτριά της κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο στον τελικό 6:57.40 που αποτελεί και νέο παγκόσμιο ρεκόρ αφήνοντας στη 2η θέση την ιταλική βάρκα (7:02.60) και 3η την γερμανική (7:03.15).

Μάλιστα, αυτό ήταν το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ που κατάφεραν οι δυο Ελληνίδες στην διοργάνωση, αφού είχαν πετύχει και στα ημιτελικά παγκοσμιο ρεκόρ το Σάββατο, το οποίο και βελτίωσαν κατά 55 εκατοστά του δευτερολέπτου. Ετσι, ακούστηκε προς τιμήν τους στην ιταλική πόλη ο Ελληνικός εθνικός ύμνος και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά στην διοργάνωση, αφού η Ελλάδα πέτυχε πολλές ακόμα διακρίσεις σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η Σοφία Δαλίδου μίλησε για την τεράστια επιτυχία της στον Ταχυδρόμο του Βόλου και σχολίασε: «Θα ήταν έκπληξη σήμερα, αν δεν βγαίναμε πρώτες. Από την αρχή του κοινοβίου φαινόταν ότι ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το Ευρωπαϊκό (σ.σ. κι εκεί κατέκτησαν το χρυσό). Από το ξεκίνημα των αγώνων δείχναμε ότι θέλαμε πολύ το χρυσό και στοχεύαμε στο παγκόσμιο ρεκόρ. Το καταρρίψαμε στα ημιτελικά το Σάββατο και κάναμε κι ένα δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ στον τελικό. Η κούρσα ήταν εύκολη γενικά, γιατί από τα πρώτα 500 μέτρα ήμασταν μπροστά και κοντρολάραμε καλά τις Γερμανίδες. Από θέμα καιρού δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου, γιατί είχαμε συνηθίσει στον Σχοινιά και στον Βόλο με τον αέρα. Η τακτική μας από την αρχή ήταν να βγούμε μπροστά και να τις βλέπουμε όλες πίσω μας και αν υπήρχε κάποια βάρκα σχεδόν το ίδιο γρήγορη με μας, να βγούμε μπροστά στο «χιλιάρι». Η Στυλιανή με βοήθησε με την εμπειρία της, γατί είναι το δεύτερο παγκόσμιο που πάει και συνεργαστήκαμε πολύ καλά. Την άκουγε και με άκουγε και έκανε υπομονή στα λάθη μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε στο ThtakiSportS ο Θωμάς Μαλαμίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Θρακιωτών Βόλου με καταγωγή από το Θούριο (και παλιος παίκτης της τοπικής Ασπίδας Θουρίου), η Σοφία Δαλίδου δεν ήταν η μόνη Εβρίτισσα που διέπρεψε σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Στο Βαρέζε της Ιταλίας αγωνίστηκε και μια ακόμα αθλήτρια που παρουσιάζεται ως Βολιώτισσα αλλά έλκει την καταγωγη της από τον Εβρο, η Σωτηρία Μιχαηλίδου (ο πατέρας της Νίκος κατάγεται από το Σουφλί).

Η Μιχαηλίδου μαζί με την συναθλήτριά της στον Ναυυτικό Όμιλο Βολου Αργοναύτες Ευθυμία Κουκλουμπέρη αγωνίστηκαν στην τετράκωπο νεανίδων στην κατηγορία U19, ενώ είναι γεννημένες το 2005, μαζί με τις Νικολέτα Δρογαλά και Δήμητρα Παπαϊωάννου. Βγήκαν δεύτερες στον μικρό τελικό με χρόνο 6:52,02 και κατετάγησαν συνολικά όγδοες στον κόσμο. «Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα η 8η θέση, καθώς είμαστε ένα πολύ καινούργιο πλήρωμα στην ελληνική κωπηλασία και ελπίζουμε ότι του χρόνου θα πάμε πολύ καλύτερα», σχολίασε η έχουσα καταγωγή από τον Εβρο κωπηλάτρια.