Δύο μέλη του ΕΟΣ Κομοτηνής βρέθηκαν για 25 μέρες στα Ινδικά Ιμαλάια και πάτησαν με υπερπροσπάθεια στην κορυφή Kang Yatse ΙΙ

Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου επέστρεψε στην Ελλάδα η ορειβατική αποστολή από τα Ινδικά Ιμαλάια, μια μικρή ορειβατική ομάδα αποτελούμενη από τους Νικόλαο Κρούπη και Πέτρο Τόλια, μέλη του ΕΟΣ Κομοτηνής και Ιωάννη Σουλτούκη (ΕΟΣ Λάρισας). Οι τρεις τους βρέθηκαν για 25 ημέρες στην περιφέρεια Λαντάκ (Ladakh), της ευρύτερης περιοχής Jammu & Kashmir της βόρειας Ινδίας.

Η ομάδα αφού παρέμεινε δυο ημέρες στην πόλη Leh (3600μ) πρωτεύουσα του Ladakh, στα πλαίσια του εγκλιματισμού στο μεγάλο υψόμετρο πραγματοποίησε ανάβαση στην κορυφή Nanga Sago (5806μ) που βρίσκεται βόρεια της πόλης του Leh.

Μετά την απαραίτητη ξεκούραση η ομάδα μεταφέρθηκε στην κοιλάδα Nubra (Πράσινη Κοιλάδα) και το χωριό Sumur (3200μ) από εκεί ξεκίνησε η προσπάθεια ανάβασης της ασκαρφάλωτης κορυφής Nya Kangri (6480μ). Τα δυο μέλη της ομάδας Κρούπης – Τόλιας μετά από σκληρή προσπάθεια κατάφεραν να φτάσουν στην δυτική ράχη της κορυφής σε υψόμετρο 6118 μέτρων, η προσπάθεια σταμάτησε εκεί καθώς βρέθηκαν μπροστά σε βραχώδες τμήμα που δεν γινότανε να σκαρφαλωθεί, υπό τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα προσπάθειας για την κορυφή.

Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια στην συγκεκριμένη κορυφή μετά την προσπάθεια που έγινε από τους ίδιους το 2016.

Στην συνέχεια οι τρεις ορειβάτες επέστρεψαν στην πόλη Leh για την απαραίτητη ξεκούραση και σχεδίαση της επόμενης ανάβασης. Τελικά ο Γιάννης Σουλτούκης λόγω προβλημάτων υγείας παρέμεινε στην πρωτεύουσα και το Κομοτηναίικο δίδυμο Κρούπης-Τόλιας αναχώρησαν για το χωριό Chogdo (3800μ) και από εκεί ξεκίνησαν την ανάβαση για την κορυφή Kang Yatse ΙΙ 6248μ που βρίσκεται στην κοιλάδα Markha.

Οι δύο ορειβάτες παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που συνάντησαν, πυκνή ομίχλη και χιονόπτωση, κατάφεραν με υπερπροσπάθεια να σταθούν στην κορυφή Kang Yatse ΙΙ 6248μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνες τις ημέρες λόγω των καιρικών συνθηκών δεν επιχείρησε καμία άλλη ομάδα ανάβαση για την κορυφή, και όλες οι ορειβατικές αποστολές ήταν καθηλωμένες στην κατασκήνωση βάσης.

Μετά την επιτυχημένη ανάβαση και ασφαλή επιστροφή, οι δύο ορειβάτες επέστρεψαν στην πόλη Leh, ολοκληρώνοντας έτσι τη δράση τους στις κορυφές των Ιμαλαΐων.